Annons
Recension

Stockholm 59° NorthKungliga Baletten ”går bananas”

Stockholm 59° North, med solister från Kungliga Baletten, dansar tre nya verk. På bilden Daria Ivanova och Dawid Kupinski.
Stockholm 59° North, med solister från Kungliga Baletten, dansar tre nya verk. På bilden Daria Ivanova och Dawid Kupinski. Foto: Carl Thorborg

Med 40 bananer får Stockholm 59° North till en absurt uppskruvad final på sitt gästspel i Vita bergen. Kompaniet ger dansare ur Kungliga Baletten en egen arena, skriver Anna Ångström.

Under strecket
Publicerad

Stockholm 59° North

Genre
Dans
Var
Parkteatern, Vitabergsparken
Koreografi
Joakim Stephenson, Annabelle Lopez Ochoa, Jerôme Marchand

Kungliga Balettens turnékompani Stockholm 59° North, startat 1997 av dansaren Madeleine Onne som sedermera blev balettchef, har på senare år inte gjort så mycket väsen av sig från stockholmsk horisont. Förr om åren dök dessa "ambassadörer" för svensk dans upp på Confidencen och även i Dansens hus. Repertoaren, med betoning på samtida verk varav flera skapade direkt för ensemblen, har både vidgat publikens vyer och gett dansarna chans att involveras mer i den konstnärliga processen.

Dansaren Mia Hjelte leder nu Stockholm 59° North och vill att det också ska vara en plattform för ”dolda” koreografiska talanger – ett bra alternativ till de workshops som förut brukade locka dansarna att pröva egna idéer. I den trippel nya verk som nu presenteras i Vitabergsparken är de två längre styckena koreograferade av dansare från Kungliga Baletten.

Joakim Stephenson har – likt Mats Ek – omarbetat en dansfilm till scenversion: ”Sand”, som visats i SVT, har blivit ”Sans sable” för fyra dansare. Tonen är kontemplativ, det är som om kvartetten reflekterar över sina vägval och möten medan tillvaron tickar på. Rörelsernas mjuka långsamhet följer stråkmusiken (av Nyman/Levin) där dova dissonanser någon gång bryter harmonin. Nathalie Nordquists och Calum Lowdens duetter genomsyras av samspelets närhet, medan Daria Ivanova och AdiLiJiang Abudureheman tycks dömda att stöta bort och gå förbi varandra. Det hela är väldansat och vackert i sitt allvar, men blir lite för entonigt för att riktigt engagera i Parkteaterns stora scenrum.

Annons
Annons

Desto mer koncentrerad är duetten ”One” i koreografi av internationellt verksamma Annabelle Lopez Ochoa. Minji Nam och Dawid Kupinski dansar knivskarpt ett par vars relationsmönster är satt på repeat; hon i vit skjorta som skulle passa under hans svarta kostym. Ett klassiskt pas de deux med twist.

Jerôme Marchand är en av Operans mest spännande dansare. Som koreograf och tillika musikmakare är han på sitt mest skämtsamma humör i ”Serious refrain” – och får både dansare och publik med sig. Stycket är en absurt uppskruvad studie i mänskligt beteende där fyra dansare med hjälp av 40 bananer gör små scener om maktspel, mansroller och kulturella stereotyper. Rörelseschemat är utstuderat mekaniskt. Daniel Norgren-Jensen håller, fånigt flinande, tangokurs med Daria Ivanova. Ross Martinson och Johnny McMillan får ett långt eget nummer där de släpper fram sina inre clowner till bollywoodtoner. Helheten spretar rejält, men det är kul att överraskas av dansarnas breda register och utspel när de ”går bananas”.

Det bär man med sig – Stockholm 59° North är dansarnas arena.

Ges även 16 augusti kl 19.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons