Annons

Balis bråk på nätet: ”Låt dem strejka ihjäl sig”

Hans ironiska svordomar och lån av högerextrema rörelsers uttryck provocerade redan innan Hanif Balis twittrande närmade sig den säkerhetspolitiska arenan. Till slut var det även en Twitterskandal som ledde till Balis avsked från Moderaternas partistyrelse.

Under strecket
Publicerad

Riksdagsledamoten Hanif Bali, M.

Foto: Emma-Sofia Olsson Bild 1 av 1

1 / 6

Uthängningen av Oksanen

Riksdagsledamoten Hanif Bali, M.
Riksdagsledamoten Hanif Bali, M. Foto: Emma-Sofia Olsson

Journalisten Patrik Oksanen, profilerad skribent i säkerhetspolitiska frågor, publicerade i mitten av mars en intervju med ukrainska människorättskämpen Olga Skripnuk. UD förmedlade kontakten och intervjun gjordes hos myndigheten i Stockholm.

Ett knappt dygn efter att intervjun bekräftats i ett mejl, begärde den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag ut mejlväxlingen mellan UD och Oksanen. DN har rapporterat om att det finns misstankar om att Nyheter Idag blivit tipsade om mejlväxlingen från en främmande makt som avlyssnat den.

Någon publicering på Nyheter Idag blev det aldrig, men bara minuter efter att journalisten publicerat sin intervju med den ukrainska aktivisten kritiserade Hanif Bali på sitt Twitterkonto hur den kommit till. Bali publicerade också kopior av mejlkonversationen.

Tweeten togs sedan bort. Tobias Billström, Moderaternas gruppledare i riksdagen, uppgav till SvD att det var Moderaterna som bad honom ta bort den – och att partiet tillsatt en utredning.

”Min delning av skärmdumpen var extremt omdömeslös. Jag har i onsdags ringt och bett om ursäkt till Patrik Oksanen. Viktig lärdom att inte bara vara kritisk till materials autenticitet utan även motiv och avsändare. Ber verkligen om ursäkt. Skall inte göras om”, skrev då Bali på Twitter.

Två dagar senare kom beskedet att Bali lämnar partistyrelsen. Bali meddelade även via sin Facebooksida att han lämnar Twitter.

Annons
Annons
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1

2 / 6

Spred tio år gammal film från nedlagd skola

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Varför finns det inte en enda person på Moderaterna som säger ifrån när den lögnen sprids i partiets namn på det här sättet?

I januari 2018 lade Hanif Bali ut en film från en skola där några elever bråkar och läraren verkar stå handfallen och maktlös inför situationen. I tweeten skrev Bali: ”Svensk skola. Nu för tiden är det inte bara förbjudet för lärarna att handgripligen ingripa, utan du kan även få uppehållstillstånd för detta.”

I tweeten stod inte att filmen var tio år gammal eller att skolan numera är nedlagd. Kritiken från landets skolor och lärare blev stark och Bali fick ta emot många upprörda svar på Twitter. Han svarade kritikerna med att ingenting blivit bättre på tio år. ”Jag ville bara poängtera att detta förekommer och att regeringens nya gymnasieamnesti går att kombinera med sådant uppförande”, skrev han i ett av svaren.

I en krönika i Expressen frågade sig Alex Schulman: ”Varför finns det inte en enda person på Moderaterna som säger ifrån när den lögnen sprids i partiets namn på det här sättet? Varför sätter inte Ulf Kristersson stopp? Varför är det så kusligt tyst?”

Annons
Annons

Fredrik Reinfeldts tidigare talskrivare Moa Berglöf.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1

3 / 6

Bråk med Reinfeldts talskrivare

Fredrik Reinfeldts tidigare talskrivare Moa Berglöf.
Fredrik Reinfeldts tidigare talskrivare Moa Berglöf. Foto: Henrik Montgomery/TT

”Hoppas dina barn blir våldtagna av flyktingar” var ett av en handfull dödshot och hot om våldtäkt som Fredrik Reinfeldts tidigare talskrivare Moa Berglöf fick motta på nätet efter ett bråk på Twitter med Hanif Bali i november 2017.

Upprinnelsen till bråket var Moa Berglöfs kolumn i Sydsvenskan där hon kritiserade Bali för att driva en alarmistisk agenda. Konversationen på Twitter kom sedan att handla om ett specifikt #metoo-fall och skillnaden mellan moraliskt tvivelaktigt beteende och brottsligt beteende. Moa Berglöf, som också lämnat Moderaterna för Centerpartiet, skrev att det är skillnad mellan personliga eskapader och konkreta brottsmisstankar. Hanif Bali skrev:

”Ragga på 14-åriga aspirerande praktikanter – ”personliga eskapader” enligt @moabrglf. Se hur lågt hon är redo att sjunka.”

Efter det började hoten. I en senare kolumn skrev Moa Berglöf ”Känner Hanif Bali någon skuld för detta? Inte alls. Inte heller hans parti Moderaterna – det parti jag lade tjugo år av mitt liv på att företräda – verkar ha synpunkter på hans sätt att agera.”

Annons
Annons
Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1

4 / 6

Kallade domare för syltryggar

Foto: Henrik Montgomery/TT

I en tweet den 31 oktober 2017 skrev Hanif Bali "Vad är det för jävla syltryggar som sitter i domstolarna? Det är bortom mig hur grovt vapenvåld sedan 1996 med flit varit häktningsbefriat."

Efter kritik från jurister och den egna partiledningen försvarade sig Bali med att det var att märka ord genom att haka upp sig på ”jävla syltryggar” och svarade att tweeten handlade om att personer med skarpladdade vapen ibland inte häktas. En av dem som reagerade var hovrättspresidenten Fredrik Wersäll som underströk att "det ska finnas en rågång mellan den lagstiftande och dömande församlingen.” Moderaternas gruppledare i riksdagen Tobias Billström sa till TT att han ”tycker att Hanif Balis tweet var olämplig.”

Hanif Bali fortsatte att hävda att debatten om orden var sekundär, men mycket talar för att ordvalet var högst medvetet. ”Syltryggar” är vanligt förekommande i alt right-kretsar. Hanif Bali berättar för SvD att det är en del av hans digitala strategi att ta tillbaka högerextrema rörelsers uttryck.

Annons
Annons
Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 1 av 1

5 / 6

”Låt dem strejka ihjäl sig”

Foto: Jonas Ekströmer/TT

I augusti 2017 fick Hanif Bali en fråga på Twitter om vem som bär ansvaret för att bemöta dem som protesterar på Medborgarplatsen i Stockholm mot utvisningar till Afghanistan. ”Ingen – låt dem strejka ihjäl sig fram tills verkställighetsdatum” blev svaret.

Efter både kritik och medhåll förklarade Bali för Expressen att formuleringen var bildligt menad och inte olämplig.

– Det är precis som att man är sen med lunchen, ”jag håller på att svälta ihjäl mig” det är ett idiom, ett uttryck.

På Twitter utvecklade Hanif Bali argumentationen och skrev bland annat att ”alla som inte medvetet missförstår fattar ju att jag menar att man ska låta demot hålla på utan att bry sig.”

Dåvarande gruppledare för moderaternas riksdagsgrupp Jessica Polfjärd uttalade sig och menade tvärtom att tweeten var olämplig, och att det är viktigt att moderata riksdagsledamöter håller god ton.

Annons
Annons
Foto: Fredrik Persson/TT Bild 1 av 1

6 / 6

Drack mjölk – anklagades för rasism

Foto: Fredrik Persson/TT

I en tweet från Almedalen i juli 2017 lade Hanif Bali ut en bild på sig själv med texten ”Arla bjuder på mjölk”. Det var en medveten provokation åt flera håll samtidigt.

Sluta ge bort en massa vardagliga symboler till rasister och nazister.

Det började som ett skämt av anonyma användare på amerikanska sajten 4chan. Man skulle spamma nätet med ryktet att vänstern anser att vita kränker svarta genom att dricka mjölk, eftersom svarta löper större risk för laktosintolerans än vita. Trollen började även sprida ut att alt right-anhängare drack mjölk för att hylla den vita rasens överlägsenhet, på grund av laktostoleransen. Tillsammans med andra kända alt right-symboler som grodan Pepe och ok-tecknet spreds ryktet och anammades i vit makt-miljöer.

– Det intressanta var ju att vänstern köpte det. Sen approprierades det av nazister och högerextrema. Men det jag vill göra vara att säga: Sluta ge bort en massa vardagliga symboler till rasister och nazister. Men det provocerade nazister också. Att det står en svartmuskig man och dricker mjölk när de tror att det här är någon form av vit makt-symbol, säger Hanif Bali.

Annons
Annons
Annons
Annons