Annons

Banbrytare

MISSY ELLIOTT Fansen har längtat i evigheter efter Missy Elliotts ständigt uppskjutna sjätte album. Inför morgondagens spelning på Stockholms jazzfestival har rap­stjärnan från Virginia ledsnat på frågan. Skivan kommer i höst. Om Gud vill.

Under strecket
Publicerad

Från Beach Boys Smile till Dr Dres farvälalbum Detox är musikhistorien full av legendariska skivor som är helt perfekta sånär som på en punkt: att de aldrig gavs ut. Efter mer än två år av rykten, förhoppningar och framflyttade utgivningsdatum börjar Missy Elliotts fans misstänka att hiphopstjärnans sjunde album Block partysnart kan räknas till samma kategori. ”Jag tror på det där albumet först när jag håller det i handen”, klagar besvikna röster på hennes fanforum.

Själv har Missy Elliott fått vänja sig vid den allt mer irriterande frågan: ”Vart har du tagit vägen?”

–Folk frågar det hela tiden. Jag antar att det beror på att jag är så mycket bakom kulisserna nuförtiden. Men jag är här! Jag har aldrig slutat jobba, säger en nyss uppstigen Missy Elliott över en telefonlinje från New York.

Hon inleder vårt samtal med orden ”du anar inte hur hektiskt det är just nu”. Och ingen kan säga annat än att Melissa Arnette Elliott, som hon egentligen heter, jobbar hårt. Bara under de senaste åren har hon producerat eller gästat låtar med Janet Jackson, Nelly Furtado, bästa vännen Timbaland och många andra, och med start på morgondagens Stockholm Jazz gör hon sin första Europaturné på en evighet.

Annons
Annons

Det där arbetstempot är hela förklaringen till att Block party dröjer. Så säger i alla fall Missy Elliott själv. Jag frågar om hon är säker på att skivan, vars utgivningsdatum just nu är satt till i höst, faktiskt kommer att ges ut. Svaret är inte glasklart.

–Jag kan inte förutse vilken väg Gud säger åt mig att gå. Oavsett om skivan kommer ut eller inte så har jag haft en fantastisk karriär. Det är möjligt att den inte kommer ut under just den titeln, men jag kommer att ge ut ett nytt album. Det är jag säker på.

– Jag började min karriär som producent och låtskrivare. Jag kan inte fortsätta som artist tills jag är 100 år gammal, lägger hon till med ett släpigt, karaktäristiskt skratt.

Missy Elliott kan kämpa hur mycket hon vill för att bli en demonproducent för det tidiga 2000-talet. Ändå verkar det som att ingen blir helt nöjd förrän hon återigen går in i rollen som den vilda rappare som vid millennieskiftet blev en av hiphoppens allra största affischnamn. Att en sådan karaktär sålde miljontals skivor betydde mycket för hur kvinnliga artister får se ut och vara, tror hon.

–Jag slog igenom under en period när kvinnor i musikvärlden var väldigt flashiga och smala. Där dök jag upp, som inte bara var större än dem utan också bar en enorm uppblåsbar dräkt. Jag var något helt annorlunda – komisk, på sätt och vis, som en seriefigur. Jag tror att det där öppnade dörrar för andra.

När Missy Elliott tänker tillbaka på musikvärldens senaste årtionde återkommer hon ofta till en person. Vännen Aaliyah, som för tio år sedan erövrade världen med singeln Try again men som dog i en flygolycka år 2001, bara 22 år gammal.

–Hon var som en syster för mig. Jag tänker på henne varje dag. Ibland funderar jag på vad hon hade kunnat bli om hon hade fått leva, för hittills har jag inte sett någon som lyckats fylla hennes skor.

Själv håller Missy Elliott stadigt i samma regler som hon alltid gjort. Lyssna inte på radion. Se inga musikvideor. Och tumma aldrig, aldrig, på din originalitet. När jag frågar vad som händer när hon kommer till Stockholm skrattar hon till.

–Det är samma galna, sjuka Missy som vanligt. Missy har inte förändrats. Alla andra vill ha förändring, eller hur? Missy är fortfarande Missy.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons