Annons

Bank-vd: Ha pengar på sparkontot kan kosta

SEB:s vd Johan Torgeby säger att det kan komma att kosta att ha pengar på banken.
SEB:s vd Johan Torgeby säger att det kan komma att kosta att ha pengar på banken. Foto: Janerik Henriksson/TT

Bankkunderna kan tvingas betala för att ha pengar på lönekontot. SEB-chefen Johan Torgeby utesluter inte minusränta, även om det inte finns några sådana planer idag. Inte heller Handelsbanken utesluter minusränta framöver, vilket Swedbank däremot ställer sig mer skeptiskt till.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Beskedet i augusti slog ner som en bomb. Då meddelade de två danska bankerna Sydbank och Jyske Bank att de inför negativ ränta för kunderna som har mer än 7,5 miljoner danska kronor på sina konton. Det betyder att en del kunder får betala för att ha sina pengar på banken.

Redan tidigare har flera schweiziska banker – bland andra UBS och Credit Suisse – flaggat för samma sak. Även Italiens största bank, Unicredit, planerar för minusränta på sina sparkonton.

– Vi diskuterar frågan om negativ ränta på sparkontot hela tiden. Det har vi gjort i flera år. Just nu är beslutet detsamma som det vi har sagt i åratal. Det vill säga att vi inte har några planer på att introducera det, säger Johan Torgeby, SEB:s vd.

Det betyder inte att han utesluter att det kan bli ett annat beslut framöver.

– Nej, jag vågar inte säga det. Skulle vi få ett läge i Europa med minusränta som ett permanent fenomen kan det bli svårt för alla banker att på lång sikt undervika det. Syvende och sist måste bankerna kunna göra ett överskott, säger Johan Torgeby.

Han betonar att flera banker ute i Europa redan nu har allvarliga problem med hantera kostnaden för minusränta.

– Jag tror att vi kommer få se fler banker på kontinenten framöver som inför minusränta på vissa sparkonton.

Swedbanks nya vd Jens Henriksson är något mer kategorisk i sitt svar angående minusränta. Banken har inga sådana planer. Jens Henriksson förklarar varför:

– Det här är en bank som kommer från sparbanksideal. Vi finns på börsen, men sparbanksidealet innebär att spara och att ge små hushåll negativ ränta skickar fel signaler. När det gäller institutionella investerare är det en annan sak, säger han.

Även Handelsbanken svarar nekande på frågan om minusränta på kundernas sparkonton:

– Den frågan ligger inte på bordet, säger Carina Åkerström, vd på Handelsbanken.

Om Riksbanken skulle sänka räntan mer, ändrar det läget?

– Vi diskuterar inte det överhuvudtaget. Vi får väl se hur räntorna rör sig framgent.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons