Annons

Bankaktier osäkert kort – satsa hellre i spelbolag

Säljsignaler i bankaktier efter uppgång. Enligt analysföretaget Investtech har osäkerheten kring den kommande kursutvecklingen tilltagit efter de senaste månadernas uppgång.

Under strecket
Publicerad

SEB och Swedbank visar svaghetstecken, enligt Investtechs analys.

Foto: Janerik Henriksson/TT (båda)Bild 1 av 2
Bild 2 av 2

1 / 4

SEB och Swedbank visar svaghetstecken, enligt Investtechs analys.
SEB och Swedbank visar svaghetstecken, enligt Investtechs analys. Foto: Janerik Henriksson/TT (båda)

Kambi

Sportbettingtjänsten Kambi ligger i en stigande trendkanal på medellång sikt vilket innebär att investerare över tid har gått upp allt högre i pris för att komma in i aktien. Enligt Investtechs forskning har aktier i stigande trendkanaler tenderat att leverera meravkastning jämfört med börssnittet följande tre månader.

RSI, som mäter hur en aktie gått mot sig själv och med fördel kan användas som momentum-indikator, är nu på relativt höga nivåer. Detta är enligt Investtechs statistik ett styrketecken. Även aktier med denna egenskap har levererat meravkastning mot börssnittet. 

Investtechs rekommendation: Köp.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

2 / 4

SEB

SEB A har brutit den stigande trendkanalen på medellång sikt och efter det brutit en tidigare stödnivå vid 96 kronor. Nedgången senaste tre dagarna har skett på något tilltagande volym vilket är ett kortsiktigt svaghetstecken och en indikation om att osäkerheten till aktien ökat.

Det saknas horisontella stöd nära dagens kurs och nedsidan kan därför vara relativt stor i förhållande till uppsidan. Motståndet runt 100 kronor utgörs av flera kurstoppar och kan därför vara starkt.

Investtechs rekommendation: Svagt sälj.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

3 / 4

Swedbank

Swedbank A har brutit den stigande trendkanalen på medellång sikt, vilket i första skedet indikerar svagare stigningstakt. Flera gånger har kursen fallit från 214 kronor vilket medfört att Investtechs algoritmer identifierat ett motstånd här.

Samtidigt är volymbalansen negativ vilket innebär att kursen fallit på dagar med hög handelsomsättning och stigit på dagar med låg handelsomsättning. Detta indikerar att nedgång tenderar att trigga nedgång, medan köparna indikeras vara passiva. Enligt Investtechs forskning är detta ett svaghetstecken för aktien.

Investtechs rekommendation: Svagt sälj.

Annons
Annons

4 / 4

Vad är teknisk analys?

Teknisk analys studerar marknadsaktörernas beteende genom att använda grafer och statistik.

Teknisk analys använder bara kurs och handelsvolym som underlag. Den grundläggande teorin är att all relevant information som marknadsaktörerna har är alltid representerad i aktiekursen och att marknaden återupprepar sig på ett sådant sätt att det uppstår mönster. De mönstren kan identifieras och åskådliggöras med statistik eller visuellt i grafer.

Hur teknisk analys används är upp till den enskilde. Vissa använder teknisk analys som enda analysmetod medan andra använder teknisk analys som ett timing-verktyg för aktier som är utvalda med hjälp av fundamental eller annan analys.

Stöd och motstånd

Stöd och motstånd är nivåer där aktiekursen vanligtvis vänder. Motstånd ligger över den aktuella kursen och stöd ligger under den aktuella kursen.

Om man tittar tillbaka på en prisgraf i efterhand är det lätt att identifiera var stöd och motstånd men då är det försent att handla. Erfarenhet visar emellertid att aktier har en tendens att vända på samma nivåer i framtiden. Det är den informationen som teknisk analys försöker att utnyttja.

Stöd och motstånd bildas efter flera parametrar. De viktigaste delarna är tidigare toppar och bottnar, kursnivåer med hög omsättning samt golv och tak i trendkanalen.

Köp när motstånd bryts.

Sälj när stöd bryts.

Köp när kursen sjunker mot stöd, särskilt när marknaden generellt är positivt.

Sälj när kursen stiger mot motstånd, särskilt när marknaden generellt är negativt.

Trend

Erfarenhet visar att aktiemarknaden, liksom konjunkturer generellt, rör sig i trender. Det gäller också enskilda aktier. En trend kan vara stigande, sjunkande eller horisontell. Teknisk analys försöker identifiera och utnyttja de här trenderna.

En stigande trend karakteriseras idealiskt av en följd av stigande bottnar och toppar. En fallande trend karakteriseras av en följd av fallande bottnar och toppar.

Genom att binda samman bottnar och toppar med en så kallad trendlinje, får man en indikation på den mest sannolika framtida kursutvecklingen.

Köp aktier i stigande trender och behåll dem tills trenden vänder.

Sälj eller blanka aktier i sjunkande trender.

Källa: Investtech

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons