Annons

Bank-vd: Vill inte slåss med låga bolånepriser

Swedbanks vd Jens Henriksson
Swedbanks vd Jens Henriksson Foto: Pontus Lundahl

Inga lockbeten i form av låga räntor. Det är Swedbankchefens besked, trots att banken tappar marknadsandelar på bolån.

Under strecket
Publicerad

Efter Riksbankens räntehöjning till noll har många banker valt att höja sina boräntor, trots att de får lägre kostnader.

Swedbanks listränta på ett rörligt bolån är i dagsläget 2,29 procent. Det är lägre än exempelvis Handelsbankens listränta på 2,50 procent, men högre än statliga banken SBAB, vars listränta ligger på 1,64 procent.

– Vår strategi bygger på att vi är en fullservicebank. Vi eftersträvar inte att vara billigast, men eftersträvar inte att vara dyrast heller, utan vi vill ligga någonstans i mitten, säger vd Jens Henriksson på en presskonferens där han presenterar bokslutet för 2019.

I fjol tappade Swedbank marknadsandelar på bolån. Då hade banken 19 procents marknadsandel av befintliga bolån i Sverige 2019, exklusive sparbankerna, men endast 12 procent av nyutlåningen.

Annars präglades fjolåret främst av avslöjandet om misstänkt penningtvätt.

Jens Henriksson beskriver att banken hamnade i en perfekt storm på bolånesidan.

– För det första såg vi nya konkurrenter komma in på marknaden, för det andra såg vi ett ökat aggressivt beteende vad gäller kampanjer från de stora bankerna och för det tredje såg vi att våra kunders syn på oss sjönk.

Men han tänker alltså inte konkurrera genom sänkta räntor.

– Vi är en bank som funnits i snart 200 år. Vi är inte en internet-startup som plötsligt kan försvinna utan vi är där långsiktigt. Det är inte heller så att vi ger oss ut på kampanjer och sedan, när man väl blivit kund, kraftigt höjer räntan, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons