Annons

Bankchefen om krisen: ”Många gissar – ingen vet”

Svenska Handelsbankens vd Carina Åkerström.
Svenska Handelsbankens vd Carina Åkerström. Foto: Ali Lorestani/TT

Handelsbanken chockade marknaden med en positivare bild av läget än väntat och aktien rusade. Men högsta chefen Carina Åkerström betonade samtidigt att osäkerheten är stor.

Under strecket
Publicerad

Tidsfaktorn, alltså hur länge krisen pågår, målades upp som avgörande redan före Handelsbankens rapport.

Foto: Henrik Isaksson/TT

Carina Åkerström presenterarde bankens bokslutsrapport på huvudkontoret i Stockholm i februari.

Foto: Ali Lorestani/TT

Intresset för bankernas kvartalsrapporter har inte varit så stort på flera år. Många coronadrabbade företag söker hjälp hos bankerna och de får därför tidigt ett grepp om krisens omfattning.

För bankerna riskerar krisen också innebära kreditförluster, när företag går i konkurs eller av andra anledningar inte kan betala av sina lån.

Nyligen flaggade storbanken Swedbank, som rapporterar på torsdag, för kreditförluster på 2,2 miljarder kronor.

Det här är inte bara lägre, det är enormt mycket lägre än väntat.

Beskedet från Handelsbanken på onsdagen kom därför som en mindre chock.

Handelsbanken gav en oväntat positiv bild där de beräknade kreditförlusterna till följd av coronakrisen var betydligt lägre än vad bankanalytikerna hade räknat med. Strax innan 17-tiden var bankens aktie upp 7 procent.

– Det här är inte bara lägre, det är enormt mycket lägre än väntat, säger Andreas Håkansson, bankanalytiker på Danske Bank.

Bankens utlåning till företag i utsatta branscher är, enligt Handelsbankens egen beräkning, cirka 60 miljarder kronor. En reservering för framtida beräknade förluster – kreditförluster – landade på 440 miljoner kronor.

Annons
Annons

Tidsfaktorn, alltså hur länge krisen pågår, målades upp som avgörande redan före Handelsbankens rapport.

Foto: Henrik Isaksson/TT

Den summan bygger på vad vd Carina Åkerström beskriver som omfattande analyser av den ekonomiska utvecklingen på bankens marknader.

– Vi är rustade för de scenarier vi kan se framöver och vi känner oss säkra, så vitt vi kan bedöma nu, sade Carina Åkerström på en digital pressträff på onsdagsförmiddagen.

Totala kreditförluster under kvartalet, inklusive prognosen för uppskattade framtida reserveringar, landade på 538 miljoner kronor.

– Det finns ingen anledning att ifrågasätta beräkningarna men man kan konstatera att bilden banken ger inte överensstämmer med den bild man får när man lyssnar på företagare och läser tidningar. Det är möjligt att läget blir betydligt mer allvarligt för banken under nuvarande kvartal, säger Andreas Håkansson.

Tidsfaktorn, alltså hur länge krisen pågår, målades upp som avgörande redan före Handelsbankens rapport.
Tidsfaktorn, alltså hur länge krisen pågår, målades upp som avgörande redan före Handelsbankens rapport. Foto: Henrik Isaksson/TT

Prognosen för Handelsbankens kreditförluster var cirka 1,5 miljarder kronor. Nu blev det alltså ungefär en tredjedel av det beloppet.

Det reser i sin tur frågor om Handelsbankens analys. Vd Carina Åkerström betonar att bankens reserveringar gäller branscher som är ”momentant” drabbade.

– Det är vår absolut bästa bedömning som dessutom är konservativ, men tidsfaktorn är en av de viktiga bitarna, sade Åkerström.

Tidsfaktorn, alltså hur länge krisen pågår, målades upp som avgörande redan före Handelsbankens rapport. Då av professor Bo Becker på Handelshögskolan i Stockholm.

Annons
Annons

Carina Åkerström presenterarde bankens bokslutsrapport på huvudkontoret i Stockholm i februari.

Foto: Ali Lorestani/TT

– Hur länge kommer bekämpningen av pandemin att hålla på och ska banken i så fall vara beredd att stötta hela vägen. Om allt lägger sig i juni kan man vara hur snäll som helst, men ett år till går ju inte, sade Bo Becker i en intervju i SvD under tisdagen.

Det finns ingen som kan svara på när det här lättar. Man får försöka laga efter läge.

Till grund för Handelsbankens bedömningar ligger bland annat ett fall i BNP på cirka 6 procent och en arbetslöshet på 10 procent. Carina Åkerström underströk på onsdagen osäkerheten i alla typer av prognoser.

– Det är tillräckligt många som gissar hur saker kommer utvecklas framöver, men i själva verket är det ingen som riktigt vet.

Ni gissar väl ni med?

– Nja, vi utgår från olika scenarier, vi också. Det är det man har att jobba med just nu.

Vilka antaganden banken gjort när det gäller hur länge det nuvarande läget ska fortsätta kunde hon inte ge något specifikt svar på.

Räknar ni med att det lättar i höst?

– Som jag sa, det finns ingen som kan svara på när det här lättar. Man får försöka laga efter läge.

Carina Åkerström presenterarde bankens bokslutsrapport på huvudkontoret i Stockholm i februari.
Carina Åkerström presenterarde bankens bokslutsrapport på huvudkontoret i Stockholm i februari. Foto: Ali Lorestani/TT

Carina Åkerström lyfte på onsdagen fram Handelsbankens historiska goda kreditkvalitet, det vill säga kundernas förmåga att betala sina lån även i dåliga tider.

– Jag har jobbat länge i banken (sedan 1986, reds anm) och varit med i olika kriser och vi är rustade för att ha en beredskap när krisen kommer. Det är att laga efter läge och ta tillvara den styrka och stabilitet som banken har.

Du känner dig trygg?

– Jag känner mig så trygg man kan vara i tider när ingen riktigt vet hur det ser ut imorgon och där saker hela tiden förändrar sig.

Det vi ser nu är mer av en långsamt tickande bomb.

Relativt trygg känner sig även Per Strömberg, professor i finansiell ekonomi vid Handelshögskolan. Han ser inte någon katastrof lura runt hörnet för banksektorn på grund av coronakrisen.

– Bankerna har så mycket mer kapital nu jämfört med hur det var under finanskrisen 2008. Och det vi ser nu är mer av en långsamt tickande bomb, säger Per Strömberg.

– När det gäller kommersiella fastigheter kan man möjligtvis bli lite orolig på lång sikt. Särskilt för de som är inriktade på detaljhandel.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons