Annons

Mord kopplas till penningtvätten i Danske Bank

Rysslands centralbanks viceordförande Andrej Kozlov sköts till döds på en parkeringsplats i Moskva 2006. Nu kopplas mordet till den estniska penningtvättskandalen som skakar Danske Bank, skriver den danska tidningen Berlingske.

Under strecket
Publicerad
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 2

Den mördade centralbankschefen Andrej Kozlov.

Foto: APBild 2 av 2
Efter reklamen visas:
Turerna kring penningtvätten i Danske Bank

Det var i september 2006 som Andrej Kozlov, viceordförande i Rysslands centralbank, sköts till döds på en parkeringsplats vid Spartak Sport center i Moskva tillsammans med sin privatchaufför.

Chauffören dog ögonblickligen. Andrej Kozlov träffades av två kulor i ryggen och i nacken. Han dödförklarades inom några timmar på sjukhuset.

Efter en lång utredning dömdes den ryske finansmannen Aleksej Frenkel två år senare till 19 års fängelse för att ha beställt mordet, som betraktas som helt uppklarat av ryska myndigheter.

Men den danska tidningen Berglingske publicerade på torsdagen nya uppgifter om vad Andrej Kozlov arbetade med i hemlighet när han röjdes ur vägen för tolv år sedan.

Han kartlade svarta pengar som smugglats ut ur Ryssland via banker i Estland, och det penningspåret ledde rakt in i det som idag är Danske Banks estniska kontor, skriver tidningen.

Danske Bank köpte sin Estlandsfilial av Sampo Bank i november 2006, för 42 miljarder kronor. Affären genomfördes när den finska finansmannen Björn Wahlroos var vd i Sampo.

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 2

Den mördade centralbankschefen Andrej Kozlov.

Foto: APBild 2 av 2

Björn Wahlroos förnekar all kännedom om penningtvätt i banken vid tiden för försäljningen.

Foto: Tomas Oneborg

På sommaren 2006, tre månader innan mordet, hade Andrej Kozlov personligen rest till Tallinn för ett diskret möte med Estlands centralbank, uppger Berlingske och stöder sig på läckta amerikanska diplomatrapporter.

Han ska vid mötet ha slagit larm om flera bankkonton vid två estniska banker som användes för penningtvätt. Ett av kontona fanns i det som idag utgör Danske Banks Estlandsfilial.

Varningen till den estniska centralbanken framfördes utan att protokollföras i skrift.

”Kozlov krävde muntligen stängning av flera bankkonton i Sampo Bank och Uhispank”, står det i diplomatrapporten.

Rapporten har lagts ut på nätet av Wikileaks.

Den mördade centralbankschefen Andrej Kozlov.
Den mördade centralbankschefen Andrej Kozlov. Foto: AP

Det var den amerikanska nyhetssajten Daily Beast som först lanserade teorin att mordet på Kozlov kunde hänga samman med penningtvätten i Estland. Berlingske stöder sig på samma uppgifter.

När Aleksej Frenkel dömdes för att ha beställt mordet uppgavs motivet vara att ryska centralbanken nyligen hade dragit in hans banklicens.

Ekonomen Sergej Aleksasjenko, som satt i den ryska centralbankens styrelse till 2014 och idag bor i USA, tror dock inte på den officiella ryska förklaringen.

– Självklart var de bankirer som förlorade sina licenser inte glada. Men det var så lätt att köpa en ny licens vid den här tiden. Därför tror jag inte på den officiella versionen, säger han till Berlingske.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons