Annons

Snålblåst för Bannon – lämnar Breitbart

President Donald Trumps tidigare chefsstrateg Steve Bannon.
President Donald Trumps tidigare chefsstrateg Steve Bannon. Foto: Mary Schwalm/AP/TT

För ett halvår sedan var han den som sannolikt hade störst inflytande över president Donald Trump och hans nationalistiska agenda. Men först kickades Steve Bannon från jobbet som chefsstrateg i Vita huset och nu tvingas han lämna högerpopulistiska Breitbart News.

Under strecket
TT-AFP-Reuters
Uppdaterad
Publicerad

Steve Bannon förlorar även sitt dagliga program på satellitradionätverket Sirius XM, som hävdar att de har en överenskommelse med nyhetssajten Breitbart News och inte med Bannon själv, rapporterar amerikanska medier.

Därmed står mannen som är känd för hätsk ekonomisk populism och som har förklarat krig mot det republikanska etablissemanget både utan medieplattform och storfinansiärer. Efter att Bannon fällt flera kontroversiella uttalanden om familjen Trump i en ny bok har den förmögna familjen Mercer – en av Breitbart News finansiärer och en familj som tidigare har gett stöd till Bannons politiska arbete – tagit sin hand ifrån honom.

Kontroversen handlar främst om att Bannon i boken "Fire and fury: Inside the Trump White House" anklagar Trumps son för landsförräderi när han beskriver ett möte med ryska företrädare. Bannon är en av författaren Michael Wolffs huvudkällor och han ska även ha ifrågasatt presidentens psykiska stabilitet. När utdrag ur texten publicerades sågade Trump Bannon offentligt.

Fram tills dess anses Trump och Bannon ha haft en förhållandevis nära relation, närd via telefonsamtal. Detta trots att Bannon sparkades från jobbet som chefsstrateg i augusti. När han lämnade Vita huset sade Bannon att han ville strida för Trump och andra icke-etablissemangskandidater och han framhöll det som att han med glädje återvände till Breitbart News.

För ett par dagar sedan förklarade Bannon sitt uttalande om Trumps son i boken, beskrev sonen som en patriot och sade att kritiken egentligen gällt den dåvarande kampanjchefen Paul Manafort. Men Bannon bad inte om ursäkt och tog inte tillbaka sina uttalanden.

Meddelandet om Bannons avgång på Breitbart News är stramt hållet, både Bannon och vd Larry Solov gör korta uttalanden där de hyllar sajtens framgångar. Bannon själv har tidigare beskrivit Breitbart News som en plattform för de så kallade alt-right-rörelserna, som anses ha kopplingar till vit makt-grupper. Många av sajtens läsare återfinns inom Republikanernas högerfalang, läsare vars stöd krävs om partiet ska behålla majoriteten i kongressens båda kamrar vid mellanårsvalet i november.

Det är oklart vad Bannon ska göra nu, men han verkar inte helt stukad. Enligt nyhetsbyrån AP ska han ha sagt till förtrogna att han tror att Trump, efter att ha lugnat sig, kommer att söka råd från honom igen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons