Annons

Bar barn över flod – fick huvudet avhugget

 Sankt Kristofer, resenärernas skyddshelgon, bär barnet över en flod. Målning: Konrad Witz
Sankt Kristofer, resenärernas skyddshelgon, bär barnet över en flod. Målning: Konrad Witz

Han var stor och stark och hjälpte folk – bland andra Jesus – över en besvärlig flod. När han dog martyrdöden blev han resenärernas skyddshelgon. Men varför avbildas han ibland med ett hundhuvud?

Under strecket
Publicerad

Dick Harrison.

Foto: TT

Dick Harrison.

Foto: TT

Fråga: ”Jag har sett bilder av ett helgon som framställs med hundhuvud, nästan som om helgonet var en varulv. Antagligen finns det en historia bakom. Vilket helgon är det?”

Dick Harrison.
Dick Harrison. Foto: TT

Dick Harrison: Sankt Kristofer, resenärernas skyddshelgon, ett av de många (av allt att döma) påhittade helgon som blev populära under medeltiden och vars legender starkt påminner om sagor och äventyrshistorier.

Kristofer skall, enligt legenden, ha varit en stor och stark man vid namn Reprobus som bestämt sig för att tjäna den starkaste och mäktigaste kungen av alla. Efter flera försök, då han bland annat tjänade under djävulen, beslöt han sig för att tjäna Jesus Kristus, av det enkla skälet att alla (även Satan) hade respekt för honom och för korset.

En from kristen eremit rådde då Reprobus att tjäna Jesus genom att bära folk över en besvärlig flod, vilket han också gjorde, ända tills ett litet barn dök upp och ville bli buret. Detta visade sig vara oerhört besvärligt – barnet blev jättetungt under färden – men Reprobus klarade av det. I nästa skede avslöjade sig barnet som Jesus, och Reprobus blev mäkta imponerad.

Bravaden gjorde att han fick namnet Kristofer, ”Kristusbärare”. En tid senare dog han martyrdöden – halshuggning – under en romersk kristendomsförföljelse.

Flertalet bilder av Sankt Kristofer som återfinns i våra kyrkor visar en jätte med Jesus på axlarna, men undantag finns. Det händer att han faktiskt avbildas med hundhuvud, framför allt inom den ortodoxa kristendomen men ibland också i den västerländska. Orsaken är ett språkligt missförstånd.

Enligt legenden var Reprobus alias Kristofer från Kanaans land, alltså en kanaané. Det latinska ordet för hund är canis. Under medeltiden trodde man att det levde hundhövdade människor, så kallade kynokefalier, någonstans i fjärran, vilket bidrog till felläsningen: Cananeus (kanaané) blev canineus (hundmänniska).

Efter reklamen visas:
Dick Harrison – 6 historiska och okända svenskar du bör känna till
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons