Annons
Kommentar

Karin Thunberg:Bara mammorna inte kränker den heliga papparätten

Det är över 30 år sedan jag började skriva om barn som far illa. Barn som blir slagna eller utsatta för sexuella övergrepp av en närstående. Oftast en pappa. I några fall en mamma. Därtill alla vårdnadstvister. Såriga rättegångar laddade med argument för att misstänkliggöra den andra föräldern.

Under strecket
Publicerad

Barns rätt till båda sina föräldrar finns inskriven i lagen. Barns rätt att slippa träffa en förälder är inte lika säkrad.

Foto: IBL Bild 1 av 1

Barns rätt till båda sina föräldrar finns inskriven i lagen. Barns rätt att slippa träffa en förälder är inte lika säkrad.

Foto: IBL Bild 1 av 1
Barns rätt till båda sina föräldrar finns inskriven i lagen. Barns rätt att slippa träffa en förälder är inte lika säkrad.
Barns rätt till båda sina föräldrar finns inskriven i lagen. Barns rätt att slippa träffa en förälder är inte lika säkrad. Foto: IBL

Det har inte handlat om kön, det har handlat om lämplighet. Även kvinnor kan dömas till misshandel av barn, tillvaron är inte svartvit.

Men i enrum är det nog mest de förtvivlade mammorna jag mött. Mammorna som berättat hur deras advokater avrått dem från att strida för att deras barn inte ska behöva bo eller kanske ens träffa en olämplig pappa: ”Det får du absolut inte säga i rätten. Då riskerar du att förlora hela vårdnaden. Får kanske inte ens träffa dina barn. Nej, le och var lugn, samlad. Säg att du naturligtvis ska medverka till att han får träffa dem så ofta han bara vill.”

Efteråt, om jag förstod det rätt, utgick man från att verkligheten kunde rättas till. Bara mammorna inte kränkte den heliga papparätten.

Annons
Annons

Jag minns också mötet med en liten pojke vars pappa i årvis stridit för gemensam vårdnad. Nu hade domen fallit. Pojken åkte fram och tillbaka mellan sina föräldrar med sin gula Bamseryggsäck. Det pappan glömt i sammanhanget var att han sällan var hemma. Reste mycket i jobbet. En ny sambo fanns förstås. Det var hon som mest fick umgås med sonen. Pojken som redan insett pappans drivkraft i vårdnadstvisten: ”Han är jättearg på mamma, förstår du”.

Nu har vi ett nytt, och uppmärksammat, fall som SvD skrev om i veckan. Där en pappa fått ensam vårdnad om två söner. Trots att han 2014 dömdes till tre månaders fängelse för att ha misshandlat dem – men också en exsambo. Tre år tidigare dömdes han till villkorlig dom efter att ha misshandlat en pojke i nedre tonåren.

Men nu utgår alltså Svea hovrätt från att mannen efter genomgången terapi fått bukt med sin aggressivitet. Risken att han ska utsätta sina söner för nytt våld väger lätt mot den fara man bedömt som större: att mamman inte ska låta pappan träffa de barn som under flera år, enligt flera utsagor, inte velat träffa honom.

Barns rätt till båda sina föräldrar finns inskriven i lagen. Det är lugnande, tryggt. Barns rätt att slippa träffa en förälder är inte lika säkrad. Inte ens för den, som i det här fallet, är så stor att man enligt samma lag ska bli lyssnad på. Äldste sonen fyller snart 12 år.

På 30 år har mycket i världen förändrats. 

Det som kvarstår är föräldramakten – och barns värnlöshet. I radions Ring P1 hör jag Monica Dahlström-Lannes, tidigare sexualbrottsutredare, sammanfatta: ”Misshandlade kvinnor uppmanas att gå vid första slaget. Budskapet till slagna barn är att stanna kvar.”

Det är inte länge sedan vi trodde att små barn saknade känsel. Kunde skäras i utan att det gjorde ont. Kunde lämnas ensamma utan att de tog skada. Jag skulle så gärna vilja hävda att vi i dag, tack och lov, kommit längre. Vet så mycket mer. Men när jag läser om denna hovrättsdom; att barnen till en början inte ska få träffa sin mamma över huvud taget utan vara med den pappa som de inte träffat på över två år – då förtvivlar jag.

Lagen utgår från barnets bästa. Frågan är hur lagens utövare får ihop det när de slår fast att detta är bäst för dessa barn.

Hur förklarar man det för den som är åtta respektive elva år: ”Jo, ni förstår. Det här är jättebra att vi förbjuder er att träffa er mamma, för då slipper ni en lojalitetskonflikt.”

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons