Annons

Alexander Bard: ”Män funkar inte som kvinnor”

Män har tröttnat på patriarkatet, menar partiledaren Gudrun Schyman. Män mår dåligt för att den digitala miljön passar kvinnor bättre, anser filosofen Alexander Bard. De två drabbade samman i en diskussion om mansrollen. Se hela duellen – som drog störst publik till SvD:s scen under Almedalsveckan.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Efter reklamen visas:
Vad är en riktig karl?

Män funkar inte som kvinnor, kan ni inte fatta det någon gång?

Alla sittplatser var upptagna, folk satt på golvet, och Almedalsbesökare fick trängas i tältöppningen långt ut på gatan när författaren och filosofen Alexander Bard och partiledaren för Feministiskt initiativ Gudrun Schyman skulle diskutera mansrollen på Svenska Dagbladets scen.

Flera ideologier och författare landar i att dagens män behöver hjälp – men erbjuder olika förklaringar till varför och hur vi ska lösa problemen. Inte helt oväntat var Bard och Schyman inte helt överens de heller.

– Det blir en bisarr parodi om man förväntar sig att män ska sätta sig ner och prata känslor och gråta. Män funkar inte som kvinnor, kan ni inte fatta det någon gång, sa Alexander Bard.

Alexander Bard menade att en ”mansdominerad underklass” är på väg att växa fram och att män till stor del mår dåligt för den nya digitala miljön passar kvinnor betydligt bättre – med ett rikare vänskapsliv även i sociala medier.

– Kvinnor klarar sig också bättre på egen hand, män behöver ett lag eller en grupp. Ensamheten är farlig. Om du får en stor grupp unga män i samhället som inte kan orientera sig så blir det en fara för samhället, sa Bard.

Annons
Annons

En av Bards lösningar för att nå ett mer jämlikt samhälle var att bygga upp och stärka matriarkatet för att det ska kunna ”matcha” patriarkatet.

Gudrun Schyman höll inte med.

– Där har vi olika uppfattningar. Jag tror inte vi ska bygga ett matriarkat som ska tävla mot ett patriarkat. Jag tror att vi är större än så som människor och att vi är mer olika som individer än olika utifrån kön. Jag tror snarare på att acceptera olikheter på individnivå, sa Schyman.

Säg åt dem att göra någonting, om det så är att bygga en totempåle i en skog.

Schyman menar att det är viktigt att bejaka den förändring som många män vill göra när det kommer till att ”ta av sig den patriarkala rustningen”.

– Vi har många män som har tröttat på just detta, och söker sig till partier som Feministiskt initiativ, sa Schyman.

Hon höll inte med om Bards beskrivning om att det bara är ”blonderade unga hipsters på Södermalm” i Stockholm som röstar på Fi.

– Ska män fungera så måste man sätta ihop dem i ett lag. Säg åt dem att göra någonting, om det så är att bygga en totempåle i en skog. Då pratar de med varandra och om känslor. Det är där vi börjar fungera, sa Alexander Bard.

Det låter som män har ett svagare intellekt än kvinnor när du säger sådär? frågade SvD:s debattledare Elsa Westerstad på scen.

– Nej. Men de är inte kvinnor, de funkar inte som kvinnor. De fungerar annorlunda.

Efter reklamen visas:
Bard: "Män funkar inte som kvinnor"
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons