Annons

Bard spår mörk framtid: Hipsters lär bygga bomber

Jan Söderqvist och Alexander Bard är aktuella med sin femte bok och menar att deras texter har bidragit till samhällsutvecklingen. “Vi har gett samhället en sann spegel. En grötig, jobbig spegel. Men ett sätt att se sig själv, reflektera sig och möjligen välja ett mer produktivt sätt att fortsätta leva”, säger Jan Söderqvist.
Jan Söderqvist och Alexander Bard är aktuella med sin femte bok och menar att deras texter har bidragit till samhällsutvecklingen. “Vi har gett samhället en sann spegel. En grötig, jobbig spegel. Men ett sätt att se sig själv, reflektera sig och möjligen välja ett mer produktivt sätt att fortsätta leva”, säger Jan Söderqvist. Foto: Malin Hoelstad

Mänskligheten förslappas och nätet berövar våra liv på mening. I stället får vi 3D-printade vapen och fler terrorsekter. Så ser de kommande 50 åren ut enligt författar- och filosofduon Alexander Bard och Jan Söderqvist, som är aktuella med en ny bok.

Publicerad

Musiker, samhällsdebattör, moderåd. Producent, politisk aktivist, jurymedlem i underhållnings-tv. Alexander Bard har många gånger stått i händelsernas centrum – och ofta av helt andra skäl än för sitt skrivande. I dag är det dock just filosofen och författaren Bard som välkomnar oss till förlaget Volantes konferensrum i Gamla stan, i sällskap av den ständige samarbetspartnern, kulturkritikern och SvD-skribenten Jan Söderqvist.

I sin senaste bok, den femte i ordningen, har de gjort sitt yttersta för att på 440 sidor, med hjälp av Hegel, Nietzsche och Freuds teorier (“och Lacan, Jung och Julia Kristeva!” lägger Alexander Bard snabbt till), redogöra för några av samtidens stora frågor. Vad får unga män att lämna en trygg tillvaro och gå med i IS, vad ligger bakom det moderna samhällets identitetspolitiska strömningar och vad gör internet med vår vilja att leva?

Vad betyder bokens titel, “Digital libido”?

Annons

Alexander Bard svarar:

– “Libido” är latin för det i oss som vill leva. Kort och gott handlar det om frågan: ”Vad är det inom oss som vill leva i en tidsålder då internet äter upp hela världen?” Vi utgår i boken från Freuds “Vi vantrivs i kulturen” från 1930, och tar med oss Freud in i den digitala tidsåldern, säger han.

Jan Söderqvist flikar in:

– Hela vårt verk, om man ska vara tjusig, handlar om vad internet gör med oss. I det här fallet har vi tagit en väldigt svart bok skriven i en väldigt svart tid, och skruvat på den, gjort den ännu svartare. Freud säger att vi är dömda till att bli olyckliga därför att samhället tvingar oss att lägga band på våra drifter – vi vrider åt det ett snäpp till och säger att även om vi ger fritt utlopp för våra drifter, så blir vi olyckliga.

Foto: Malin Hoelstad

De beskriver sin bokserie som byggd utifrån en sorts modultänkande: den grundläggande idén presenteras i “Nätokraterna” som utkom 2000, därefter fördjupas och vidareutvecklas teorierna. De som verkligen önskar tränga in i tankevärlden gör således klokt i att börja med den, som en sorts kärna, och sedan arbeta sig utåt.

Det är en feltolkning, menar de, att som vissa kalla dem misogyna, eller försöka utmåla dem som någon sorts antifeminister.

– När vi föreläst om den här boken har det varit unga kvinnliga studenter som jublar allra mest. Vi skriver i början av boken att vi inte är fientligt inställda till feminismen, för vi vill undvika att folk går in och aktivt missförstår oss, säger Jan Söderqvist.

Alexander Bard suckar.

Att krossa patriarkatet är inte lösningen, krossa aldrig något som fungerar!

– Det är ju en kvinnokropp på omslaget till boken! Kvinnan är central i vår filosofi, vad vi säger är bara att den inre kretsen, matriarkatet, måste fungera, säger Alexander Bard.

Han fortsätter:

– Det är som jag sa till Gudrun Schyman i somras när vi debatterade i Almedalen – att krossa patriarkatet är inte lösningen, krossa aldrig något som fungerar! Vi skriver i boken om det här, om att vi i stället måste bygga ett matriarkat som är lika starkt som patriarkatet. Annars kommer saker att fullständigt braka ihop.

Jan Söderqvist och Alexander Bard kom i samspråk med Mikael Eriksson, polis i trygghetsgruppen på Södermalm, i samband med fotograferingen vid SvD:s intervju. Foto: Malin Hoelstad

Vad är det då som håller på att hända i världen, och hur ser framtiden ut om man väljer att tro författarna? Jo, kort och gott befinner vi oss redan på ruinens brant – och i stor utsträckning står den schweizisk-franske 1700-talsfilosofen Jean-Jacques Rousseaus idéer att skylla.

– Rousseau är den stora boven i boken, han är livsfarlig. Vi visar att hans ibland helt felaktiga idéer har skapat ledare som Stalin, Hitler och Pol Pot – men att de också hänger ihop med en rörelse som IS, säger Alexander Bard.

På vilket sätt är han farlig?

Jan Söderqvist svarar:

– Han är civilisationsfientlig, eftersom han menar att allt vi förknippar med civilisation – konst, vetenskap, allt sådant – bara är ett slags dekadensfenomen, något vi sysslar med eftersom vi är skilda från vårt autentiska, ädla, lilla jag. Och det kommer ju verkligen att skada alla så kallade svaga grupper, att montera ned civilisationen som är deras enda hopp. Därför är han en oerhört farlig tänkare.

I TV4:s program ”Nyhetsmorgon” förutsåg Bard 1995 internets utveckling med vad som senare har beskrivits som kuslig träffsäkerhet.

Bard siade redan 1995 om den stundande digitaliseringen – i TV4:s program ”Nyhetsmorgon” förutsåg han internets utveckling med vad som senare har beskrivits som kuslig träffsäkerhet. För en häpen Malou von Sivers och en skeptisk Bengt Magnusson förklarade han att förflyttningen från den fysiska världen till en digital plattform kommer att påminna om den från byar till storstäder – människan ges nya möjligheter att hitta likasinnade och blir därav mindre benägen att hålla sams och tycka lika.

Även i “Digital libido” görs en analys av vad som väntar. Och nog finns det skäl att hoppas att kristallkulans bäst före-datum har passerat, för det är en dyster prognos vi bjuds på:

– Framtiden kommer att vara blodig. Människor blir passiviserade och ömtåliga – och identitetspolitiken som styr samhället i dag försöker censurera dig, förbjuda ord och undvika kriser och dåliga nyheter. Det kommer att slå med full kraft mot de unga och smälla rejält senare, säger Alexander Bard.

Efter reklamen visas:
Bard: "Män funkar inte som kvinnor"

– Internet dränker dagens ungdom i perfekta bilder, perfekt ljud, perfekta medier – om jag var 23-årig musiker i dag och såg att det redan fanns 19 miljoner låtar på Spotify skulle jag känna att vad fan behöver världen en till låt för?

– Den här svallvågen av producerad media – om det inte finns något hopp för något annat finns det bara en sak kvar, och det är att bygga en bomb. Och just nu är det killen som röstar på Trump och blir besviken som gör det, men snart kommer även hipsterkillen att bygga bomber.

Hur ska vi värja oss mot det här?

Snart kan man skriva ut vapen i 3D-skrivare, terrorsekterna kommer att bli fler och fler...

– Det finns ingen lösning, saker kommer att bli ännu värre. Snart kan man skriva ut vapen i 3D-skrivare, terrorsekterna kommer att bli fler och fler...

Jan Söderqvist är snäppet mer optimistisk.

– Potentialen finns där, men starka krafter drar åt andra hållet. Jag tror att en del av vad vi behöver är genuina gemenskaper som växer fram mellan engagerade människor som brinner för något – det kan vara klimat, flyktingfrågor eller vad som helst.

Alexander Bard återvänder till domedagsprofetian, slår ut med armarna som för att demonstrera hur det goda samhället slås ut av destruktiva krafter.

– Snart går dessutom universiteten under! För allt de gör går att göra bättre online – ungdomarna hittar bättre föreläsningar på Youtube, Jordan Peterson har startat ett digitalt universitet och så vidare. Men många institutioner förstår inte alls digitaliseringen eller vad som håller på att hända, de förnekar den.

Jan Söderqvist nickar instämmande, tar vid där Bard just slutat.

Sverigedemokraterna är otroligt överlägsna på nätet.

– Kolla bara på politiken! Det har just varit val och sossarna går bakåt så in i helvete. Och kolla på dem, de tror fortfarande att de ska ut i villaområden i Örebro och knacka dörr – det är ju inte så otroligt effektivt. Varför växer Sverigedemokraterna – jo, för de har förstått hur de når de här missnöjda människorna som sitter framför sina datorer och kanaliserar det missnöjet i en berättelse som de känner igen sig i. De är otroligt överlägsna på nätet.

I höstas överlämnades en namninsamling med omkring 15 000 underskrifter till TV4, från människor som ansåg att Bard gjort sexistiska och rasistiska uttalanden och uppmanade kanalen att avbryta samarbetet med honom (vilket TV4 beslutade att inte göra).

Ser du några problem med att vissa människor kanske aldrig skulle närma sig dina böcker på grund av hur du uttryckt dig i andra sammanhang?

Alexander Bard skrattar till.

– Nej, nej! Den som hakar upp sig på att jag skriver ”bitch” på Twitter klarar nog ändå inte av att läsa våra böcker, då är man nog för dum för det. Och jag tror inte att folk egentligen tycker att jag har en för hård ton, jag tror att de tror att de ska tycka det.

Efter reklamen visas:
Vad är en riktig karl?
Annons
Annons
Annons
Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 2

Jan Söderqvist och Alexander Bard kom i samspråk med Mikael Eriksson, polis i trygghetsgruppen på Södermalm, i samband med fotograferingen vid SvD:s intervju.

Foto: Malin Hoelstad Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons
Annons