Annons

Utredning: Grova brister när barn hölls isolerade

Kommunen får hård kritik för att fem barn under många år inte gick i skolan och hölls isolerade från samhället. Arkivbild.
Kommunen får hård kritik för att fem barn under många år inte gick i skolan och hölls isolerade från samhället. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/ TT

Ystads kommun brast på flera punkter i fallet med de fem barnen som ska ha hållits hemma från skolan och varit isolerade från samhället i åratal. Detta enligt en extern utredning.

Under strecket
SvD, TT
Uppdaterad
Publicerad

Rapporten, som presenterades av kommunens externa utredare, den tidigare generaldirektören för Försäkringskassan, Ann-Marie Begler, visar på allvarliga brister i skolpliktsbevakningen och socialtjänstlagens anmälningsskyldighet när misstanke finns att barn far illa.

– Kommunen hade kunnat agera annorlunda, säger Ann-Marie Begler under presentationen av utredningen.

Begler pekar på en rad olika områden som behöver ses över, bland annat att det funnits stora brister i hur kommunen hanterat de anmälningar som kommit in.

– De anmälningar som gjorts har varit muntliga och det försvårar kommunens och socialnämndens arbete. Det kan bli missförstånd. Jag riktar därför kritik mot de sätt man gjort anmälningar, säger hon.

Vidare behöver samverkan inom kommunen och med andra aktörer förbättras för att detta inte ska kunna hända igen.

– Ystad kommun har brustit i att kunna axla det här ansvaret när det gäller de här fem barnen, säger Mariana Vikström, kommundirektör vid Ystad kommun.

Rapporten lyfter även fram att det behövs en tydligare lagstiftning och ökat statligt stöd när det gäller kommunernas bevakning av skolplikten.

Annons
Annons

Det var i början av juni som HD/Sydsvenskan avslöjade att fem barn i Skåne under många år ska ha hållits hemma från skolan och isolerade från all mänsklig kontakt utanför familjen.

Fyra av barnen omhändertogs akut i augusti förra året, då de var mellan 4 och 16 år. Det femte syskonet var 18 år gammalt och myndigt och fick därmed stanna hos föräldrarna.

Enligt utredningar saknade barnen grundläggande kunskaper i att läsa, skriva och räkna. De har aldrig gått i skolan.

Föräldrarna påstod att barnen utbildades hemma via en webbaserad privatskola i USA. Det gick nio år innan kommunen dubbelkollade uppgiften och upptäckte att barnen inte var inskrivna där.

Därutöver bad rektorn på skolan som barnen skulle ha gått i socialförvaltningen att göra ett hembesök hos familjen redan för tio år sedan, men något sådant gjordes aldrig.

Efter en LVU-utredning från socialnämnden beslutade nämnden att anmäla vårdnadshavarna för misstanke om brott riktade mot barnen. Någon förundersökning inleddes dock aldrig och utredaren anser att ytterligare polisanmälan bör göras.

– Ann-Marie Begler rekommenderar att vi ska göra ytterligare en och se till att de (polisen) få mer underlag för att se om de kan och bör gå vidare. Den rekommendationen håller jag för sannolik att vi kommer följa, säger Mariana Vikström till TT.

Även Skolinspektionen utreder det inträffade.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons