Annons

Barn kastar sig framför fordon i lek: ”Livsfarligt”

Det kan se ut som ett självmordsförsök, men handlar om en farlig lek där ungdomar tävlar om att springa framför fordon som får tvärnita.
Det kan se ut som ett självmordsförsök, men handlar om en farlig lek där ungdomar tävlar om att springa framför fordon som får tvärnita. Foto: Hasse Holmberg/TT

En farlig lek om vem som vågar vänta in i det sista innan man väjer för ett rusande fordon har spridit sig bland ungdomar. Under påsklovet skedde flera incidenter på Ekerö i Stockholms län.

– En tidsfråga innan någon skadas allvarligt, säger Kenny Bungss, trygghetschef på kollektivtrafiksbolaget Arriva.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Ungdomarna ser det som en rolig grej, samtidigt som busschaufförer är rädda att de kommer köra över ett barn. Den farliga leken som fått spridning kallas för ”chicken race”. En tävling där den som sist väjer undan i en livsfarlig situation vinner.

Busschaufförer på kollektivtrafiksbolaget Arriva larmade om den livsfarliga leken då flera incidenter inträffat på kort tid i Stenhamra, i Ekerö kommun.

– Det handlar om barn i mellanstadieåldern som gömmer sig och sedan rusar ut. Chaufförerna tvingas tvärbromsa och utsätts för svår stress, säger Kenny Bungss, trygghetschef på Arriva, till SvD.

SvD har även kontaktat trafikbolagen Keolis och Nobina, men de har inte märkt av samma trend. Dock känner de till att ”chicken race” har förekommit på olika platser.

Ungdomarna kan skryta om det och få social status i gruppen.

– Förarna är nervösa och det är bara en tidsfråga innan någon skadas. Antingen barnen eller någon som ramlar i bussen, säger Kenny Bungss.

Han berättar också att vissa ungdomar är maskerade och att äggkastning har förekommit bland de stökiga grupperna i området.

Annons
Annons

Chaufförerna har känt stark olust att åka ut till Stenhamra och varit nervösa.

– De blir mentalt slutkörda. Ett arbetsmiljöproblem helt klart.

Förra veckan skickade kommuntjänstemän på Ekerö brev till föräldrar med barn i årskurs fem till nio i Stenhamras skolor, vilket har gett effekt.

– Vi har sett att fler föräldrar är närvarande utomhus om kvällarna och det har verkligen hjälpt, säger Bungss.

Polisen i Skåne har gått ut och varnat för den farliga ungdomstrenden på sin Facebooksida. I Helsingborg såg polisen hur en pojke var på väg att korsa körbanan framför ett blåljusfordon som färdades i 120 kilometer i timmen, med ljud- och ljussignaler på.

Föräldrar bör uppmärksammas så att fler vuxna kan gå in och sätta gränser.

Samtidigt stod kompisarna och hejade på från sidan.

Räddningsfordonet fick tvärbromsa samtidigt som det signalerade med allt det hade. Detta gjorde att pojken stannade upp och sprang tillbaka till sina skrattande vänner som stod och filmade på andra sidan vägen.

Vilken roll spelar sociala medier i det här beteendet?

– Det är sannolikt en ganska stor faktor. Ungdomarna kan skryta om det och få social status i gruppen, säger Kenny Bungss.

Stockholmspolisen fick rycka ut på ett befarat självmordsförsök när en flicka sprungit ut i trafiken. Vittnen hindrade henne i sista stund, skrev en polis på Twitter under torsdagen. Det visade sig sedan att flickan deltagit i ett ”chicken race”.

Tror du att fenomenet riskerar att spridas ännu mer om man rapporterar om det i medier?

– Det är en svår balansgång. Men föräldrar bör uppmärksammas på det här så att fler vuxna kan gå in och sätta gränser, säger Bungss.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons