Annons

Skolbarn sjuka – tros vara matförgiftade

Flera barn blev plötsligt sjuka på en skola på Lidingö och fick föras till sjukhus på torsdagen. En större räddningsinsats drogs igång eftersom man först misstänkte en gasläcka. Orsaken tros nu i stället ha varit matförgiftning.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Flera barn har blivit sjuka på en skola i Lidingö. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Flera barn har blivit sjuka på en skola i Lidingö. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT
Flera barn har blivit sjuka på en skola i Lidingö. Arkivbild.
Flera barn har blivit sjuka på en skola i Lidingö. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Flera barn insjuknade plötsligt på Käppala skola på Lidingö utanför Stockholm vid lunchtid på torsdagen. Händelsen skapade stor uppståndelse eftersom ett brandlarm samtidigt aktiverades, vilket gjorde att skolan utrymdes.

– Det första samtalet kom in om att det var en person som mådde dåligt, men när ambulans kom till skolan upptäckte man att det rörde sig om flera och då bad man om att få ut oss också, säger Lars Lindberg, ledningsbefäl vid Storstockholms brandförsvar, till TT.

Larmet togs på stort allvar och räddningstjänsten skickade elva enheter till skolan. Till en början misstänktes en gasläcka kunna ligga bakom insjuknandena.

Lidingö stad skrev senare på sin hemsida att fem barn har förts till sjukhus för observation.

Annons
Annons

En förälder till ett av de sjuka barnen berättade för SVT Nyheter att hans son förts till sjukhus med ambulans på grund av hans symtom:

– Jag pratade med skolan och bad dem ge min son telefonen men de sa att det inte gick, att han var helt liggandes. Han kunde inte ens prata, hade problem att andas och ingen känsel i kroppen, säger föräldern.

En dryg halvtimme senare gick räddningstjänsten ut och sa att man avvecklade insatsen på plats då det inte rörde sig om något läckage. Orsaken till insjuknandena troddes i stället vara matförgiftning. Polis på plats uppger att man även inlett en förundersökning om vållande till kroppsskada.

– Jag vet att barnen har ätit chokladpudding men vet inte om det beror på det. Det får miljö- och hälsoenheten titta på, och ta prover på mat som eleverna ätit. De finns på plats och gör sina procedurer, uppgav Daniel Broman, tf stadsdirektör på Lidingö till tidningen Aftonbladet.

Vid 16-tiden fanns ännu inga uppgifter om de insjunkande elevernas tillstånd.

Enligt Aftonbladet är företaget Sodexo är matleverantör till skolan. Företaget ville vid fyratiden inte uttala sig om händelsen på Lidingöskolan.

– Vi måste ta reda på mer om vad som har hänt. Det här är ju självklart allvarligt, men vi serverar tusen portioner på skolan varje dag och vi vet inte om det handlar om maten eller om chokladmoussen. Vi kan uttala oss mer om det här senare i dag, säger Eva Kristersson, kommunikationschef på Sodexo till tidningen Aftonbladet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons