Annons

Barn till terrorister utesluts från yazidiskt samfund

En yazidisk flyktingpojke i Grekland. Arkivbild.
En yazidisk flyktingpojke i Grekland. Arkivbild. Foto: Giannis Papanikos/AP/TT

Barn som fötts av yazidiska kvinnor som våldtagits av IS-anhängare kommer inte att accepteras i den yazidiska gemenskapen, enligt ett beslut av minoritetens andliga råd.

Under strecket
TT
Publicerad

Den yazidiska minoriteten uppgick en gång till runt en halv miljon personer i den bergiga Sinjarregionen i norra Irak, men har decimerats kraftigt sedan IS intåg i regionen 2014.

Män och pojkar dödades eller tvångsrekryterades, och IS tog tusentals kvinnor som sexslavar.

Barnen som fötts efter dessa våldtäkter har varit föremål för hätsk debatt inom det yazidiska samfundet, som endast räknar barn med två yazidiska föräldrar som yazidier.

Förra veckan fattades ett beslut av minoritetens högsta andliga råd om att "acceptera alla överlevare och ta hänsyn till att vad de genomgått skedde mot deras vilja". Beslutet hyllades av många yazidiska aktivister, som antog att det även innefattade barn som tillkommit genom våldtäkter, men förhoppningen kom på skam.

På lördagen kom nämligen ett tillägg från rådet, som fastslår att beslutet "inte gäller barn födda genom våldtäkt, utan syftar på barn födda av två yazidiska föräldrar". Samfundet ansåg länge att alla kvinnor som gifter sig utanför gruppen inte längre kan ses som yazidier, vilket inledningsvis inkluderade kvinnor som förslavats av IS. 2015 utfärdade dock den andlige ledaren Baba Sheikh ett dekret om att dessa kvinnor är välkomna tillbaka.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons