Annons

Barnarbete i fokus i Parul Sharmas sommarprat

Hon har gjort kometkarriär inom det svenska näringslivets hållbarhetssfär – och utsågs i våras till att leda regeringens arbete för att implementera FN:s hållbarhetsmål i Sverige. Och när människorättsjuristen Parul Sharma sommarpratar den 3 augusti är det just grovjobbet i hållbarhetsfrågan som står på agendan.

Under strecket
Publicerad

Människorättsjuristen Parul Sharma tar plats i etern i augusti.

Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1

Människorättsjuristen Parul Sharma tar plats i etern i augusti.

Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1
Människorättsjuristen Parul Sharma tar plats i etern i augusti.
Människorättsjuristen Parul Sharma tar plats i etern i augusti. Foto: Fredrik Sandberg/TT

2015 var ett makalöst år på hållbarhetsområdet. Med klimatprofilen Johan Rockströms ord beskrivet, i ett av de mest lyssnade sommarpraten från förra sommaren:

– Det är som tre olympiader på samma år.

I juli drog den första olympiaden igång, en jättekonferens i FN:s regi i Addis Abeba. Temat: finansiering av utvecklingsarbete. Ledare från hela världen samlades i Etiopiens huvudstad, för att dyrt och heligt lova att de ska se till att det finns pengar för att uppfylla FN:s nya hållbarhetsmål.

I september, olympiad nummer två. En lika stor FN-konferens i New York, där FN:s generaldirektör under jubel från världsledarna klubbade de nya hållbarhetsmålen. Till 2030 ska fattigdomen och hungern utrotas, klimatförändringarna stoppas, hela världens befolkning ska garanteras tillgång till billig och ren energi. Listan fortsätter.

Annons
Annons

Och så den tredje olympiaden: det stora klimatmötet i Paris i december, där världen fick det klimatavtal som många bedömare menar är sista chansen att undvika katastrofala klimatförändringar.

Men om 2015 var de storslagna avtalens år, är 2016 ett betydligt mindre glamoröst år (även om det faktiskt har en riktig olympiad). Men inom hållbarhetsområdet är det nu som de glamorösa orden från 2015 ska omsättas till handling.

Tyvärr förstår inte ens de som klassas som mest skolade på hållbarhetsområdet att vi inte kan sluta prata om socialt ansvar.

Och den som ska se till att Sverige gör sin beskärda del för att uppnå FN:s hållbarhetsmål är människorättsjuristen Parul Sharma. I våras offentliggjorde regeringen att hon fått uppdraget att leda den delegation – kallad Agenda 2030 – som ska implementera FN:s nya utvecklingsmål i Sverige.

– Det här får inte bli ytterligare ett dokument med ord, för att berika de ord som redan finns. Vi ska ta fram en praktisk, konkret handlingsplan, sade Parul Sharma till SvD i samband med utnämningen.

Och när Parul Sharma på onsdag låter sin röst eka i etern, är det just själva grovjobbet inom hållbarhet som står i fokus.

– Jag ska berätta om de möten som jag haft ute på fältet, som ung jurist fram tills idag. Möten med barn som utsatts för sexhandel, slavar i leverantörskedjor, småbrukare som fråntagits sin mark, och så vidare, säger Parul Sharma till SvD Näringsliv.

I dag finns ett alltför stort fokus på miljöfrågor bland dagens hållbarhetschefer, menar Parul Sharma, som själv har många års erfarenhet av just arbete som hållbarhetschef – bland annat på Sandvik och Stora Enso.

Annons
Annons

Företag och politiker måste sluta gömma sig bakom energieffektiva lösningar för att slippa ta ansvar för de resterande frågorna.

– Tyvärr förstår inte ens de som klassas som mest skolade på hållbarhetsområdet att vi inte kan sluta prata om socialt ansvar. De vill nästan enbart fokusera på klimatfrågor. Vi kan göra väldigt lite åt klimatet om över 50 miljoner plus ett extremt stort mörkertal lever och verkar i slaveri i exempelvis våra produktionskedjor, säger hon.

Målet är att få svenskarna att se hur starkt samband det finns mellan miljöfrågor, korruption och mänskliga rättigheter.

– Många så kallade hållbara bolag pratar om energieffektiva och energisnåla lösningar och om hur de ingår i högnivåforum av olika slag för att de just har gjort detta, säger Parul Sharma, och avslutar:

– Men på frågan hur de arbetar med mänskliga rättigheter i kund- och leverantörskedjor hänvisas det till klyschor som moral, etik och självklarheter. Men företag och politiker måste sluta gömma sig bakom energieffektiva lösningar för att slippa ta ansvar för de resterande frågorna.

Den 3 augusti sänds sommarpratet med Parul Sharma.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons