Annons

Norsk barnbok om porr rör upp starka känslor

Med en dator, tv eller smartphone är porren ett klick bort. För ett barn kan det som visas vara skrämmande. ”Oavsett vad man har för inställning till porr så tror jag att man måste prata om det”, säger författaren Gro Dahle som skrivit boken ”Sesam Sesam” (bokförlaget Daidalos.)
Med en dator, tv eller smartphone är porren ett klick bort. För ett barn kan det som visas vara skrämmande. ”Oavsett vad man har för inställning till porr så tror jag att man måste prata om det”, säger författaren Gro Dahle som skrivit boken ”Sesam Sesam” (bokförlaget Daidalos.) Foto: Kaia Dahle Nyhus

Tuttar, rumpor och långa snoppar. Porr finns överallt. Men när den norska författaren Gro Dahle skrev en barnbok om porr väcktes en storm av kritik i hemlandet. ”Jag har aldrig velat normalisera porr, jag vill normalisera samtalet om porr”, säger hon. Nu finns den på svenska.

Under strecket
Publicerad

”Jag har aldrig velat normalisera porr, jag vill normalisera samtalet om porr. Det förvånade mig väldigt mycket att kritiken bara riktades mot mig, och inte mot porren i sig”, säger Gro Dahle.

Foto: Tomas Oneborg

Små tuttar, stora tuttar, rumpor och jättelånga snoppar. När storebror Kas och hans kompisar går hemifrån är det lillebror Als tur att använda datorn. Men Kas har glömt att stänga ner hemsidorna som han och vännerna tittade på – sidor fulla med nakna vuxna som ser ut att ha ont, men ibland skönt och som stönar och kvider.

Al kan inte sluta titta. Inte förrän mamma kommer in i rummet och ser alltihop. Det känns som om hela rummet störtar. Det är tjockt i hela huvudet och fullt bakom ögonen.

Författaren Gro Dahles bok om Al, Kas, mamma och porren – ”Sesam Sesam” – som förra året skapade en hätsk debatt i Norge, släpps nu på svenska på bokförlaget Daidalos. De färgstarka illustrationerna står hennes dotter Kaia Dahle Nyhus för.

Gro Dahle har en lång rad av bilderböcker bakom sig – många med mörka teman som incest, våld i nära relationer, ångest och depression. Ingen har väckt tillnärmelsevis lika starka reaktioner som boken om porr.

– Jag använder mina bilderböcker som lyktor som kan lysa in i mörka rum för att se vad som finns där, vem som sitter där inne. Det finns så många barn som upplever hemska saker i sin barndom och som känner sig helt ensamma i det. Jag vill ta de barnen på allvar, säger Gro Dahle.

Annons
Annons

”Jag har aldrig velat normalisera porr, jag vill normalisera samtalet om porr. Det förvånade mig väldigt mycket att kritiken bara riktades mot mig, och inte mot porren i sig”, säger Gro Dahle.

Foto: Tomas Oneborg

Barnen vet inte vad som händer i porrfilmerna: Är det någon som blir dödad? Är det någon som har ont? Måste jag göra så när jag blir vuxen?

”Sesam Sesam” skiljer sig dock från hennes tidigare böcker, menar hon.

– Al har ett tryggt hem och en trygg familj, istället är det upplevelsen på internet som är otrygg, obehaglig och skrämmande.

Den erfarenheten tror hon att många barn delar. Genomsnittsåldern för att för första gången titta på porr är tolv år i Sverige – och alldeles för få föräldrar pratar om porr med sina barn, menar Gro Dahle.

– Barnen vet inte vad som händer i porrfilmerna: Är det någon som blir dödad? Är det någon som har ont? Måste jag göra så när jag blir vuxen? Det är många frågor som väcks, och om barnen inte får svar är det stor risk att barnen får en skev uppfattning av sex och om sig själva.

Ämnet är svårt att prata om och fyllt med skam, menar Gro Dahle. I ”Sesam Sesam” frågar sig Al om hans mamma tycker att han är äcklig nu. Är hon besviken på honom, eller arg?

”Jag har aldrig velat normalisera porr, jag vill normalisera samtalet om porr. Det förvånade mig väldigt mycket att kritiken bara riktades mot mig, och inte mot porren i sig”, säger Gro Dahle.
”Jag har aldrig velat normalisera porr, jag vill normalisera samtalet om porr. Det förvånade mig väldigt mycket att kritiken bara riktades mot mig, och inte mot porren i sig”, säger Gro Dahle. Foto: Tomas Oneborg

Men det är inte bara barnen som tycker att det är svårt att prata om pornografi, menar Gro Dahle. Hon har själv hört om en pappa som slog sönder sitt barns telefon – och surfplatta – med en hammare efter att upptäckt att barnet tittat på porr.

Annons
Annons

Även om våld troligtvis inte är den vanligaste reaktionen så tror Gro Dahle att det är många föräldrar som reagerar på sätt – kanske med ilska, besvikelse eller bara med fullständig tystnad – som försvårar ett öppet samtal.

Det förvånade mig väldigt mycket att kritiken bara riktades mot mig, och inte mot porren i sig.

– Då har man förstört möjligheten barnet att ta upp sådana frågor med sina föräldrar, och att våga fråga när det är något de undrar över. Oavsett vad man har för inställning till porr så tror jag att man måste prata om det, om inte annat för att sätta upp gränser kring internet.

När Als mamma i ”Sesam Sesam” upptäcker porren på datorn blir hon först chockad, men reagerar sedan med lugn. Över en tallrik med pasta och tomatsås säger mamman att porren kan ge en konstig bild av sex och att man inte behöver göra saker som man inte vill. Sedan äter de glass – och taket ramlar inte ner i huvudet på dem.

När ”Sesam Sesam” kom ut i Norge hösten 2017 lät kritiken inte vänta på sig. Gro Dahle beskylldes för att normalisera porr och för att ”göra porr för barn”. I sms, på mejl och i telefonsamtal kallades hon ”pedofil” och ”pervers”.

– Jag har aldrig velat normalisera porr, jag vill normalisera samtalet om porr. Det förvånade mig väldigt mycket att kritiken bara riktades mot mig, och inte mot porren i sig, säger Gro Dahle.

Barnen tycker att boken är rolig, de skrattar och fnissar. Det var det jag hoppades på, då kan de ha kul och lära sig något samtidigt.

I dag har i princip alla barn tillgång till en smartphone, och då är porren bara ett klick bort. Boken kan då vara ett hjälpmedel för föräldrar som vill ta det svåra snacket med sitt barn, säger Gro Dahle. Dock tror hon inte på någon större kommersiell framgång.

– Jag tror egentligen inte att någon kommer att köpa boken, den upplevs nog för farlig och obehaglig. Men jag hoppas att den kommer att finnas på skolor, och att skolsköterskor kan använda boken för att ta upp frågan med barnen.

Barn som har läst ”Sesam Sesam” reagerar på ett helt annat sätt än de vuxna, berättar Gro Dahle.

– De tycker att boken är rolig, de skrattar och fnissar. Det var det jag hoppades på, då kan de ha kul och lära sig något samtidigt. De lämnas inte ensamma med sina frågor och funderingar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons