Annons

Barnbokstips: Energi för ilskna vardagar

SvD:s Erika Hallhagen väljer fem bilderbokspärlor.

Under strecket
Publicerad

Jag är inte sjuk!

av Maria Fröhlich (bild), Sara Bergmark Elfgren (text), Rabén & Sjögren, 3–6 år

Fomo – fear of missing out är så central i barndomen och igenkänningen i denna bok så stor. Berättarjaget försöker först mörka hur förkyld hon är, men tillslut går det inte och istället för att gå på kalaset dras hon iväg av en vindlande feberdröm.

.

Ibland är jag arg!

av Calle Stenbäck (text och bild), Natur & Kultur, 3–6 år

Att högläsa ur denna självhjälpsbok till bilderbok blir ett slags uppfriskande reflektion över veckans skrikiga morgnar. Ett sätt att kontemplera och reflektera, men även samla ny energi inför en ny hetlevrad kvintett av vardagsmorgnar.

Annons
Annons

.

Eid – en festdag

av Matilda Ruta (bild), Jali Madi Susso och Eva Susso (text), Lilla Piratförlaget, 3–6 år

Ramadan pågår för fullt men här är det redan dags för den avslutande festen Eid-al-fitr. Om bara de vuxna kan sluta prata! Sibou väntar och väntar och tillslut tar hon två piroger i smyg och kryper in under bordet.

.

Kan du lyfta en fröken?

av Per Gustavsson (bild), Jonas Lindén (text), Rabén & Sjögren, 3–6 år

Kim är starkast i 1B ända till den dagen Adnan börjar i klassen. Då får Kim lite influensa och vill gå hem. Det är ett sånt himla tjat om hur Adnan kan äta hundra mackor och göra stoppsladdar i hockey. Men så får nån idén att de tillsammans ska lyfta hela matsalen.

.

Nu ska här bli andra bullar!

av Gunilla Hansson (text och bild), En bok för alla, 3–6 år

En underbar klassiker från tidigt 1980-tal som nu kommit i nytryck. Gunilla Hansson är i sitt esse när hon skildrar femåriga Ninas duperande av morfar i leksaksbutiken och hans matthet när hon någon minut senare demolerat den dockspis hon tjatat till sig.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons