Annons

Barnens frågor till Bris i jul – och svaren de får

Tindrande barnaögon och snälla tomtar är mångas sinnebild av julen. Men för många barn är högtiden förknippad med mörka känslor. SvD har listat frågorna barnen ställer kring jul – och vilka svar de får från Bris.

Under strecket
Publicerad
Foto: Bertil Enevåg Ericson/TTBild 1 av 1

1 / 4

Många barn extra utsatt kring julen

Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT

Julen brukar kallas barnens högtid. Men just att helgdagarna är så förknippade med lyckliga barn kan leda till att många känner skam över att inte ha det bra kring jul, enligt Catarina Nylund, kurator på Barnens rätt i samhället (Bris). Dessutom drar sig många barn från att kontakta utomstående på jul, eftersom man kanske är rädd att störa sin kompis eller grannfamiljen under julfirandet.

– På så sätt blir många barn extra utsatta och ensamma just kring jul, eftersom det är så centralt att fira med familjen och släkten. Man är utlämnad till dem, och har inte heller skolan att gå till dagen efter, säger Catarina Nylund.

Hon berättar att Bris tar emot runt tusen telefonsamtal, chattmeddelanden och mejl från barn under julhelgsdagarna. Det är ungefär lika många som under vanliga dagar, men problemen barnen berättar om ändrar karaktär under julen.

– Ämnena varierar. Under övriga året kanske det handlar mer om skolan och kompisrelationer. Vid julen handlar fler samtal om famljerelationer på olika sätt, säger Catarina Nylund.

Annons
Annons
Foto: Claudio Bresciani/TTBild 1 av 1

2 / 4

Fulla släktingar

Foto: Claudio Bresciani/TT

Föräldrar eller andra släktingar som dricker alkohol är ett relativt vanligt bekymmer bland barnen som kontaktar Bris kring jul. Då kan de som svarar hos Bris försöka förmå och hjälpa barnen att ta kontakt med socialjouren i kommunen. Det bygger dock på att barnen själva vill det, eftersom de är anonyma när de hör av sig till Bris.

– Annars handlar det mycket om att försöka hjälpa barn att hantera situationen där och då, säger Catarina Nylund.

Ett råd till barn som är oroliga och känner obehag inför fulla släktingar kan vara att ty sig till någon i familjen som inte dricker.

– Det handlar om att hjälpa barn att hitta handlingsutrymme i den situation de befinner sig, säger Catarina Nylund.

Annons
Annons
Foto: Jessica Gow/TTBild 1 av 1

3 / 4

Våld i hemmet

Foto: Jessica Gow/TT

Föräldrar som bråkar är också ett problem som många barn hör av sig om kring julen.

– Först måste vi ta reda på vad det är för typ av bråk. Handlar det om våld? Då behöver det här barnet komma i säkerhet. Då handlar det om att motivera barnet till exempel till att låta oss ringa socialjouren eller förmå dem att gå hem till en granne eller en kompis, säger Catarina Nylund.

Beskriver barnet en familjekonflikt utan våld handlar det mer om att prata med barnet om att människor inte alltid kommer överens, och på så sätt göra situationen begriplig.

Annons
Annons
Foto: TTBild 1 av 1

4 / 4

Julklappsjämförelser i skolan

Foto: TT

För barn som tillhör fattiga familjer kan det kännas jobbigt att komma tillbaka till skolan där andra i klassen vill jämföra julklappar eller berättar om resor de gjort under jullovet.

– Deras familjer har inte råd med sådant som är förknippat med jul i många andra familjer. Då kanske man känner oro för att komma tillbaka till skolan och få frågan vad man fick i julklapp. Man kanske inte fick någonting, säger Catarina Nylund.

När sådana frågor kommer upp försöker Bris prata om att människor har olika mycket pengar.

– Det gör inte att det känns mer bra att inte få några julklappar, men situationen kan bli mer begriplig och det gör oftast att den blir lättare att hantera, säger Catarina Nylund.

Bris-medarbetarna ger också konkreta råd på vad barnen kan säga när andra barn frågar om julklappar, till exempel att svara “min bästa julklapp var att jag fick sovmorgon”.

Catarina Nylund pekar på att det förekommer att lärare på lektionen uppmanar alla i klassen att berätta om sitt jullov och sina julklappar.

– Det blir väldigt utlämnande för vissa barn. Det är en vädjan till lärare att inte prata om jullov och julklappar på det sättet, säger Catarina Nylund.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons