Annons

Barnens rätt till laglott går inte att testamentera bort

Egendom kan göras enskild genom genom testamente eller äktenskapsförord. Men laglotten går inte att testamentera bort. Advokat Caroline Elander Knip svarar på läsarnas frågor inom arvsrätt och familjerätt.

Under strecket
Publicerad

Illustration: Thomas Molén

Efter reklamen visas:
Därför bör du skriva testamente

Fråga: Jag är änka sedan några år och har träffat en ny man. Vi har en önskan om att gifta oss. Jag har fyra barn sedan tidigare. Därutöver skrev jag och min avlidna man ett testamente där det står att det någon av oss ärvde av varandra skulle vara vår enskilda egendom om vi någon gång skulle gifta om oss.

Jag undrar nu om det gäller allt jag äger i form av egendom och pengar eller bara det jag ärvt av min man. Min nye tilltänkta man och jag vill absolut inte ha någon rätt till den andres egendom och tillgångar, varken vid skilsmässa eller dödsfall.

Min fråga: Behöver vi skriva ett ytterligare testamente eller äktenskapsförord eller räcker det med det testamente som jag redan har? /Anonym

Caroline Elander Knip: Av din fråga framgår det att det du ärvde av din förre make enligt ert testamente ska vara din enskilda egendom. Det är således endast denna egendom som är enskild och som kommer att lämnas utanför en eventuell bodelning mellan dig och din nye make.

Allt annat – förutsatt att du inte erhållit egendom genom arv, gåva eller testamente med förbehåll om att det ska vara just enskild egendom – är så kallat giftorättsgods och kommer att ingå i den bodelning som ska ske mellan dig och din nya make vid skilsmässa eller dödsfall.

Annons
Annons

Illustration: Thomas Molén

Illustration: Thomas Molén
Illustration: Thomas Molén

Vill du inte att din nya make ska få någon del av dina tillgångar vid en kommande bodelning måste ni upprätta ett äktenskapsförord där ni gör all er egendom till enskild. Effekten av detta är att vardera maken behåller sin egen egendom i bodelningen och att ni inte behöver dela värdet av all egendom på hälften som huvudregeln i lagen förespråkar.

I och med att du och din nya make inte har några gemensamma barn så är det, förutsatt att du inte upprättar ett testamente som säger annat, dina fyra barn som ärver din egendom, inte din nya make.

Ångrar du dig och vill att din nya make ska få ärva dig till viss del måste du/ni upprätta ett testamente. Att ha i beaktande är dock att du varken kan testamentera bort det som du har ärvt efter din tidigare make eller dina barns rätt till laglott.

Denna egendom ska tillfalla dina barn i form av farsarv och morsarv, förutsatt att det inte framgick något annat i testamentet mellan dig och din tidigare make.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons