Annons

Barnfamilj i Italien: ”Vi håller oss ifrån folkmassor”

Linn Ejerblom, med barnet Milio och fästmannen Daniel Keymer är i Bergamo.
Linn Ejerblom, med barnet Milio och fästmannen Daniel Keymer är i Bergamo. Foto: Privat, Carlo Cozzoli/TT

Linn Ejerblom från Göteborg är i Bergamo med fästmannen Daniel Keymer och barnet Milio, tio månader.

– Vi håller oss ifrån folkmassor. Man märker att folk inte kindpussas längre, säger hon.

Under strecket
Publicerad

Hela den italienska regionen Lombardiet, där Bergamo ingår, och 14 av landets provinser sätts i karantän fram till den 3 april.

Foto: IPA/TTBild 1 av 1

När SvD når Linn Ejerblom har hon just varit ute och gungat i parken med sonen Milio och fästmannen Daniel.

– Vi håller oss annars inomhus för det mesta. Man märker att det är färre människor ute på gatorna. Men man hör flygplan i luften, säger hon.

Linn Ejerblom är föräldraledig och berättar att familjen bilat ner till Bergamo, beläget öster om Milano. Lägenheten är hyrd till oktober.

– Daniel har jobbat här tidigare. Vi tyckte att det skulle vara mysigt att få bo tillsammans i Bergamo en längre sammanhängande tid, berättar hon.

Hur tog ni emot beslutet om karantän från premiärminister Conte?

– Det var trots allt ganska väntat. Men visst känns situationen olustig. Mina föräldrar i Göteborg är mer oroade. Ingen av oss har upplevt några symptom, säger Linn Ejerblom.

Beslutet från regeringen innebär att ingen får resa in eller ut ur de rödmärkta provinserna utan särskilda skäl. Hela den italienska regionen Lombardiet, där Bergamo ingår, och 14 av landets provinser sätts i karantän fram till den 3 april. Utöver Bergamo omfattas Italiens näst största stad Milano, samt Venedig, Parma och Rimini.

Annons
Annons

Hela den italienska regionen Lombardiet, där Bergamo ingår, och 14 av landets provinser sätts i karantän fram till den 3 april.

Foto: IPA/TTBild 1 av 1

Människor beordras att hålla sig inomhus, undantaget nödsituationer eller viktiga arbetsbehov.

Det märks att man inte längre pussar på kind som är en vanlig hälsningsform här nere. I stället vinkar folk åt varandra.

Alla människor som visar symtom och har feber över 37,5 grader uppmanas att stanna hemma, kontakta sjukvården och begränsa all social aktivitet.

Alla skolor hålls stängda. Offentliga evenemang ställs in. Och all semester för sjukvårdspersonal dras tillbaka. Barer och restauranger kommer att hållas öppna mellan 6 och 18, men med kravet att alla människor som är där håller minst en meters avstånd till varandra.

– Jag har hört att militären ska hjälpa polisen att kontrollera det här, säger Linn Ejerblom.

Följer människor uppmaningarna?

– Vi har inte varit ute så mycket. Men det märks att man inte längre pussar på kind som är en vanlig hälsningsform här nere. I stället vinkar folk åt varandra, berättar Linn Ejerblom.

Hur länge blir ni kvar?

– Vi vet faktiskt inte. Vi följer utvecklingen.

Hela den italienska regionen Lombardiet, där Bergamo ingår, och 14 av landets provinser sätts i karantän fram till den 3 april.
Hela den italienska regionen Lombardiet, där Bergamo ingår, och 14 av landets provinser sätts i karantän fram till den 3 april. Foto: IPA/TT

Karin Lindblad, tidigare verksam vid Svenska kyrkan, har bott i Monza utanför Milano i 24 år. Hon vittnar också om en annan inställning bland människor efter beskedet om karantän.

– Man ställer sig på avstånd och håller distans till varandra även i köer, säger Karin Lindblad, som själv inte upplevt några symptom.

Annons
Annons

Hon säger sig ha väntat på beskedet om karantän:

– Det var ett förståndigt beslut. Om myndigheterna tagit det på allvar tidigare hade vi sluppit viruset i våra trakter. Man respekterade inte faran. Det är nio personer i kommunen med 130 000 invånare som dött. Alla var över 80 år, säger hon.

Jag förvånades över att det inte var någon obligatorisk screening på Arlanda. Här testas alla på flygplatsen.

Hon håller sig mest inomhus, men gav sig ut för att handla i lördags:

– Jag var hos slaktaren som vanligt. Han sa att verksamheten inte påverkats speciellt mycket och att det bara var några få stamkunder som inte dykt upp, berättar Karin Lindblad.

I början av veckan flög hon tur och retur till Stockholm för en begravning:

– Jag förvånades över att det inte var någon obligatorisk screening på Arlanda. Här testas alla på flygplatsen, säger Karin Lindblad.

Hon berättar att de lokala myndigheterna i Monza uppmanar folk att vaccinera sig mot vanlig influensa.

– Det ska kunna hjälpa, säger dom. En annan information som skiljer sig från den jag hört från andra håll är att man här uppskattar inkubationstiden till minst 14 dagar och att den kan sträcka sig upp till tre veckor, berättar Karin Lindblad.

Vad rapporterar italienska medier mest om?

– Man oroar sig för att smittan ska sprida sig söderut. Den sanitära beredskapen är sämre där. Dessutom påpekas att Lombardiet är motorn i den italienska ekonomin och att vi förlorar enormt stora pengar på det här.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons