Annons

Helig moderBarnförbjudet och kaxigt med provokatören Imam

Silvana Imam.
Silvana Imam. Foto: Janerik Henriksson/TT

För vissa är hon en provokatör och för andra är hon en hjältinna som trampar stigar åt sina småsystrar att springa fram på. På ”Helig moder” blottar Silvana Imam sitt inre och kaxar sönder sina motståndare.

Under strecket
Publicerad

Helig moder

Artist
Silvana Imam
Genre
Hiphop
Musikbolag
Naturkraft
År
2019

Betyg: 4 av 6

Jag köper verkligen idén med artisten Silvana Imam. Hur hon gör sin musik till någonting mycket större; ett helt konstkoncept, en rörelse. Hennes värld med sammanhållande art work, mode, budskap, bok, film och poesi saknar motsvarighet i Sverige. Hon strider mot rasism, patriarkat och homofobi. Hon pekar ut en riktning att gå, hon är någon för fansen att hålla sig i, och ja kanske det, en helig moder att tillbedja. Att hon – som ung kvinna – vågar bortse från allt vad självdistans och jante heter gör henne till, för vissa, en provokatör och andra en hjältinna som trampar stigar åt sina småsystrar att springa fram.

Musikaliskt har jag aldrig tyckt att hon överträffat den poetiska och undangömda debuten ”Rekviem”. Men ju mer jag lyssnar på Silvana Imams tredje album ”Helig moder”, desto mer tycker jag om det.

Det är elva låtar som gästas av sex andra artister, och först tycker jag gästspelen av exempelvis Fricky känns som en ängslig åtgärd för att hålla sig samtida. Å ena sidan lyckas hon med just det.

Å andra sidan är det som om man måste kliva in i den där Silvana-världen och komma henne riktigt nära för att upptäcka sårbarheten, modet och den totala hudlösheten hon bäddat in i det här albumet.

Annons
Annons

I ”Magi som Orlando” är producenten Nils Svennem Lundbergs lekfullhet och kreativa glädje tydlig. Låten bygger på härligt sönderhackade partier, repetitiva sticks och en refräng som kretsar kring de snygga metaforerna milkshake och cheesecake. Superfräscht modernt och troligen albumets hetaste hit.

”4h” är beskriver åtrå och sexakter så explicit att den bör förses med barnförbud. Eller också inte, perspektivet kan ses som ett direkt motvikt till de enögda sexskildringar som hittills präglat inte minst hiphop-världen.

”Ha tålamod” är ett samarbete med 070 Shake, en amerikansk rappare och sångerska som bland annat medverkat på Kanye Wests album. Det visar hur musikens geografi många gånger struntar i landsgränser och istället är kontextuell, som senast när Cherrie gästades av Kehlani i en remix av ”163 för evigt”. 

Jag gillar mest Silvana Imams ettriga nummer som ”Nenene” och ”Vikken då”, där hon både blottar sitt inre och kaxar sönder sina motståndare med närmast infantila melodier och ramsor. Oerhört effektiva låtar, som har ett större djup.

Och ”Stanna tiden” som fångar känslan från dagen då gruset sopats bort från trottoaren, fåglarna kvittrar och luften är full av möjligheter.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons