Annons

EU om brexit: Förbered er för allt

EU:s chefsförhandlare om brexit, Michel Barnier. Arkivfoto.
EU:s chefsförhandlare om brexit, Michel Barnier. Arkivfoto. Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

Stolthet och fördom, snarare än förnuft och känsla, fortsätter att dominera förhandlingarna om brexit.

"Förbered er för allt", manar nu medlemsländerna varandra.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

– Vi har gjort framsteg men stora och allvarliga åsiktsskillnader återstår, särskilt om gränsfrågan på Irland, säger EU:s förhandlingschef Michel Barnier på väg in till fredagens toppmöte i Bryssel.

Därinne tog det bara några minuter för de 27 kvarstannande EU-ländernas stats- och regeringschefer att enas om ett mötesuttalande.

Det fortsatt låsta läget skapar dock oro.

"Alla medlemsstater, EU-institutioner och andra inblandade manas att ytterligare förbereda sig på alla nivåer för alla tänkbara resultat", heter det från toppmötet – en klar hänvisning till att det fortfarande finns risk för att förhandlingarna strandar totalt.

– Ju längre det här är ett dödläge, ju svårare blir det. Britterna måste komma tillbaka med svar på hur man hanterar Irlandsfrågan på rätt sätt, liksom hur de ser på den framtida relationen. Det går inte att förhandla om det förrän britterna har en uppfattning, säger statsminister Stefan Löfven (S) efter mötet.

Besked utlovas emellertid inom kort.

– Jag vill fortsatt se ett starkt och djupt säkerhetspartnerskap med våra partner i EU. Vi kommer att lägga fram det i detalj i en vitbok som vi publicerar snart. Vi är redo att intensifiera och skynda på hastigheten i förhandlingarna, säger premiärminister Theresa May på väg hem från Bryssel.

Michel Barnier håller samtidigt ett oroligt öga på klockan. Senast i oktober vill EU se en uppgörelse på plats

– Vi vill ha en uppgörelse och vi jobbar för en uppgörelse, men tiden är knapp, säger EU:s förhandlingschef.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons