Annons

”Barnsligt enkelt att få tag på droger i Danderyd”

Ryan Pirmohammadi, Theodor Torstenius och Daniel Tönnäng känner till flera skolungdomar som använder narkotika.
Ryan Pirmohammadi, Theodor Torstenius och Daniel Tönnäng känner till flera skolungdomar som använder narkotika. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Bröderna sålde knark till klasskompisarna från villan i Djursholm. Ungdomar i välbärgade förorter knarkar mer – men åker mer sällan fast: ”Det är barnsligt enkelt att få tag på droger”, säger studenter på Danderyds gymnasium till SvD.

Under strecket
Publicerad

Höstterminen hade precis kommit igång när polisen slog till mot Danderyds gymnasium. Narkotikahunden markerade mot ett av elevskåpen. Det innehöll normala tillhörigheter för en 18-årig tredjeringare; diverse kläder, skolböcker, en väska.

Där fanns också några gram cannabis och flera tomma små zippåsar. Samt en löspenis i gummi. En sådan som används för att lura polisen vid urinprov.

Lillebror försökte varna 18-åringen över Snapchat när polisen några timmar senare knackade på dörren i den stora Djursholmsvillan.

Medan patrullen samtalade med föräldrarna på övervåningen gjorde 18-åringen en ansats att förstöra knarkgömman, men det var förgäves.

I källaren hittade polisen ett drygt hekto marijuana, sex gram kokain, 550 tabletter MDMA och 46 tabletter Tramadol. Totalt uppskattat gatuvärde: 100 000 kronor.

Annons
Annons

Den lilla knarkcentralen i hjärtat av Djursholm, som flera medier berättat om, förvånade många, inte minst polisen, som betraktar fallet som ”ovanligt”.

Men bland ungdomarna i Danderyd var det ingen som höjde nämnvärt på ögonbrynen.

– Det är barnsligt enkelt att få tag på droger om man vill, säger en elev som precis har tagit studenten från Danderyds gymnasium.

Hon ber att få vara anonym i tidningen, men påpekar att det inte är någon hemlighet bland ungdomarna i Danderyds kommun att det är så.

Under våren har Netflix-serien ”Störst av allt” befäst bilden av den välbärgade kommundelen Djursholm som en hedonistisk högborg, där ungdomarna roar sig med droger långt bortom lagens långa arm.

Parallellerna med verkligheten i fallet med de två bröderna är slående, säger en av eleverna som SvD talat med.

– Det finns ju en viss sanning, även om skaparna så klart har kryddat på det lite. Det händer ju att folk tar droger när de har föräldrafritt hemma.

Partydroger som kokain och ecstasy är vanligast på festerna, enligt de ungdomar SvD talat med.

Theodor Torstenius, som också han är nybakad student, uppskattar att en tiondel av eleverna knarkar på de fester som han går på.

– Men det verkar väldigt indiskret att sälja i skolan, säger han när de två bröderna och knarkcentralen på gymnasiet kommer på tal.

Annons
Annons

Bröderna fick kontakt med sina kunder via Snapchat, sms eller krypterade appar.

Försäljningen skedde vid en gammal fotbollshall bredvid skolan, eller vid den närliggande Ekebysjön. De båda turades om att sälja. När 18-åringen satt på lektion tog 15-åringen över, och vice versa. Betalning skedde kontant, eller via Swish.

När de greps var de båda påverkade av narkotika.

18-åringen erkänner senare i förhör att han sålt narkotika till vänner och bekanta i syfte att finansiera sitt eget missbruk.

”Det började med alkoholförsäljning och sen gick jag över till droger”, säger han i förhöret.

18-åringen dömdes i höstas till skyddstillsyn för narkotikabrott. Genom kommunen har han även fått behandling för sitt missbruk på ett HVB-hem.

Den tre år yngre brodern dömdes till dagsböter för ringa narkotikabrott.

Här i Danderyd brukar man drogerna i slutna rum i större utsträckning.

Danderyd och andra välmående kommuner i Storstockholm ligger över genomsnittet i länet när skolelever själva får uppge hur mycket de knarkar.

Ändå misstänks de mer sällan för att ha använt droger jämfört med ungdomar i områden med lägre medelinkomst.

För mer socialt utsatta kommuner och stadsdelar i Stockholmsområdet är förhållandet det motsatta, något som Brottsförebyggande rådet uppmärksammade i en rapport förra året.

– Min upplevelse är att här i Danderyd brukar man drogerna i slutna rum i större utsträckning. På hemmafester eller i skolan där vi inte är varje dag. Det kan vara en av anledningarna till att vi inte upptäcker det på samma sätt som vi skulle göra i andra delar av länet, säger Alexander Antonian, som är kommunpolis i Danderyd.

Han och hans kollegor har gjort flera husrannsakningar mot skolor i Danderyd efter tips, men utan att hitta mer narkotika. Men Alexander Antonian tror för den skull inte att ungdomarnas vanor har avtagit.

– Man brukar fortfarande mycket narkotika, och det är oroväckande naturligtvis.

Man mår ju dåligt i Danderyd också.

Johanna Gripenberg är forskare vid Karolinska institutet och föreståndare för organisationen STAD, Stockholm mot alkohol och narkotika. Hon säger att många har en felaktig bild av vilka det är som brukar droger i Sverige.

– Flera rapporter visar att bruket är stort i de lite finare förorterna.

Hon kopplar ihop narkotikabruket med andra enkätsvar som visar att ungdomar i Danderyd och andra ”finförorter” ofta har höga prestationskrav och också mår dåligt psykiskt.

– Man mår ju dåligt i Danderyd också. Det handlar om ungdomar som har det gott ställt och som har resurser, men som kanske inte har föräldrar som är så närvarande fast det är fint på ytan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons