Annons

Barnvåldtäktsmän ska frias om de gifter sig med offret

President Recep Tayyip Erdogan och hans parti AKP gör ett andra försök med lagförslaget att män som våldtar barn kan slippa straff om de gifter sig med offret.
President Recep Tayyip Erdogan och hans parti AKP gör ett andra försök med lagförslaget att män som våldtar barn kan slippa straff om de gifter sig med offret. Foto: AP

Den konservativa turkiska regeringen gör ett nytt försök att låta män som våldtar barn slippa straff om de gifter sig med offret. Men lagförslaget kritiseras hårt av oppositionen och flera kvinnorättsorganisationer.

Under strecket
Publicerad

Redan 2016 lade den turkiska regeringen fram ett liknande lagförslag om amnesti för gärningsmän som våldtagit eller begått grova övergrepp på barn. Då stoppades förslaget efter omfattande protester i Turkiet och hård internationell kritik.

Men nu gör alltså president Recep Tayyip Erdogan och hans konservativa och islamitiska parti AKP ett andra försök med i stort sett samma förslag, enligt brittiska tidningen The Guardian. Det går ut på att våldtäktsmannen får sin dom upphävd och slipper fängelse om han gifter sig med offret, om det inte skiljer mer än tio år mellan dem.

Erdogan regering har försvaret lagförslaget med att det i själva verket är framtaget för att komma åt Turkiets omfattande problem med barnäktenskap.

Lagförslaget har redan debatterats en första gång i det turkiska parlamentet för ett par veckor sedan. Ska det godkännas måste det upp en andra gång i parlamentet, men något datum för det finns ännu inte.

Det legitimerar en mentalitet där kvinnor är objekt som kan användas hur som helst.

Protesterna har också varit massiva mot förslaget med demonstrationer runt om i landet. Oppositionspartierna är upprörda, liksom flera kvinnorättsorganisationer, exempelvis gruppen We will stop femicide.

– Lagförslaget är bara till för att regeringen ska utplåna alla bevis för Turkiets växande epidemi av våld mot flickor och kvinnor, säger Fidan Ataselim som är generalsekreterare för organisationen, till The Guardian.

Enligt organisationen har våldet mot kvinnor lett till över 2 600 dödsfall de senaste tio åren. 38 procent av de turkiska kvinnorna har enligt en FN-rapport blivit utsatta för psykiskt eller sexuellt våld från sin partner.

Adem Sözüer, som är en av cheferna på den juridiska fakulteten på universitetet i Istanbul, har i tidningen Cumhuriyet sagt att förslaget troligtvis leder till att våldet mot kvinnor och barn kommer att öka.

– Det legitimerar en mentalitet där kvinnor är objekt som kan användas hur som helst för sexuell tillfredsställelse.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons