Annons

Barr: ”Spioneri förekom mot Trumps kampanj”

USA:s justitieminister William Barr säger i ett förhör i ett senatsutskott på onsdagen att han anser att amerikanska underrättelsetjänster spionerade på Donald Trumps valkampanj 2016.

Under strecket
Publicerad

William Barr, justitieminister USA.

Foto: Andrew Harnik / AP Bild 1 av 1

William Barr, justitieminister USA.

Foto: Andrew Harnik / AP Bild 1 av 1
William Barr, justitieminister USA.
William Barr, justitieminister USA. Foto: Andrew Harnik / AP

För andra dagen i rad vittnade USA:s justitieminister William Barr på onsdagen i senaten, där han bland annat fick frågor om den nyligen avslutade utredningen om rysk valpåverkan inför valet 2016.

Utredningen lämnades in till justitiedepartementet för ett par veckor sedan av den särskilda åklagaren Robert Mueller. En sekretessprövad version ska släppas av Barr inom en vecka.

I förhöret på onsdagen uppgav Barr att han anser att amerikanska underrättelsetjänster spionerade på Trumps valkampanj inför valet 2016. Han lade inte fram några bevis, men sade att saken bör utredas av justitiedepartementet. Det rapporterar Washington Post och New York Times.

På en direkt fråga deklarerade Barr:

– Jag tror att spioneri förekom, ja.

Han sade också att han inte kunnat avgöra om några lagar eller regler brutits.

Annons
Annons

– Jag påstår inte att dessa regler bröts, men jag tycker det är viktigt att studera det.

Barrs kommentar handlar om det omdebatterade ursprunget till den över två år långa federala utredningen om ryska försök att påverka den amerikanska opinionen till Trumps fördel, och huruvida Trumps kampanj konspirerade med ryssar för att vinna valet. I ett fyrasidigt sammandrag av Barr i mars slog justitieministern fast att Mueller inte funnit några bevis för sådant samarbete.

Den federala polisen FBI och underrättelsetjänsten CIA fick under 2016 signaler om att ryska hackers och ”troll” på sociala medier försökte påverka inför valet senare samma år. Sommaren 2016, i samband med partikonventen, kom signaler om att hackers med rysk anknytning stulit tusentals mejl från Demokraterna och Hillary Clintons kampanj. FBI inhämtade även tillstånd för avlyssning mot en av Trumps kampanjmedarbetare, Carter Page.

Presidenten har under utredningens gång hävdat att den är en ”häxjakt” på honom, arrangerad av ”arga demokrater”. Han har även anklagat höga FBI-chefer för att ha konspirerat mot honom, inklusive den tidigare FBI-chefen James Comey som Trump sparkade våren 2017.

William Barr utsågs av Trump och godkändes för jobbet tidigare i år efter att presidenten sparkat sin tidigare justitieminister Jeff Sessions i november 2018.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons