Annons

Lussebullstest: Suverän etta – inte bara godast

Foto: Veronica Johansson

Dyrast lussekatt är inte alltid bäst. När SvD-juryn sagt sitt om årets kandidater finns en överlägsen vinnare och lussebullen från det klassiska bageriet på Östermalm, som segrat två år i rad, petades ned från tronen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Här är resultatet i SvD:s lussebullstest 2019 i stigande skala, med godaste ”katten” längst ned:

”En Svensson-bulle”

Foto: Veronica Johansson
Betyg: 3 av 6

Gateau
Pris: 30 kronor.

Lite för torr, och för lite smak av saffran. Men snygg, med bra färg och luftighet. Gateaus lussekatt gör inget djupt intryck på jurydeltagarna, men de har heller inget stort att klaga på. ”Smakar bra, men ingen Michelin-bulle. En Svenssonbulle”, sammanfattar omdömena bra. Med sina 30 kronor är det den billigaste bullen i testet.

Adress: Centralen (finns på fler adresser).

God och fluffig – men för lite saffran

Foto: Veronica Johansson
Betyg: 3 av 6

Bröd och salt
Pris: 33 kronor.

Lätt och fluffig konsistens, god och inte för torr. Juryn tycker att Bröd och Salts bulle funkar bra, men saknar det där lilla extra. Får beröm för sin gula färg och den goda doften. Ändå klagar de på att det är lite för snålt med saffran: ”Har bagaren redan gjort slut på julkassan?” undrar en jurymedlem.

Adress: Cityterminalen (finns på flera adresser).

Insidan är godare än vad utsidan lovar

Foto: Veronica Johansson
Betyg: 3 av 6

Vetekatten

Pris: 32 kronor.

Klassiska Vetekatten levererar en bulle som gör juryn kritiskt inställda till dess utseende, men som hyllas för sitt saftiga inre. Det yttre skapar inga förväntningar, men som en jurydeltagare uttrycker det: “Som en villa med förfallen utsida, men fin inredning.” En stabil bulle, som får plus för den tydliga smaken av saffran och smör.

Adress: Kungsgatan 55 (finns på flera adresser).

”Skiner som en julkula”

Foto: Veronica Johansson
Betyg: 3 av 6

Thelins
Pris: 33 kronor

”Bra allroundbulle!” Åsikterna om utseendet går isär: ”skiner som en julkula” menar en, medan en annan tycker den ”ser ut att vara inköpt på Buttericks”. Thelins variant beröms för ”en smakfull balans mellan ingredienserna” och faller juryn i smaken med sin fina och fluffiga konsistens. Lite saftigare och mer saffranssmak efterfrågas från några håll, men i övrigt en habil lussekatt.

Adress: Kungsbron 4 (finns på flera adresser).

”Något för den som äter med ögat”

Foto: Veronica Johansson
Betyg: 3 av 6

Tösse
Pris: 39 kronor.

Dyrast – men inte bäst. Östermalmsklassikern, och vinnaren från de två föregående åren, har halkat ned på en delad andraplats. Den får beröm för sin perfekta gula färg – ”något för den som äter med ögat!” – och sin fylliga smak med tydliga inslag av saffran. I övrigt är jurydeltagarna eniga om att det är en bulle som håller måttet, men som inte sticker ut till varken utseende eller smak.

Adress: Karlavägen 77.

Överlägsen vinnare

Foto: Veronica Johansson
Betyg: 5 av 6

Chic

Pris: 32 kronor.

Bullen bedömdes som den vackraste, men gick också – utan några som helst tvivel – segrande i striden om smaken. Chics lussekatt gick hem hos alla testare, och står som överlägsen vinnare i årets test med omdömen som ”fluffigt utseende”, ”saftig, smakrik och lagom söt” och ”mjuk med en utmärkt konsistens”. Känslan av att vara hembakad ger också många utropstecken hos jurydeltagarna – en bulle värdig julen.

Adress: Swedenborgsgatan 1.

Så gick det till

SvD:s testpanel bestod av åtta personer som alla provsmakade bullar från sju bagerier/butiker. De har bedömt smaken, utseende, saftighet och hur de olika smakerna stod mot varandra. Testet genomfördes blint.

Här nedan finns, för den som vill jämföra, 2018 års lussebullstest. Läs även om Stockholms fem bästa julbord och godaste glöggen 2019.

Bästa lussebullen 2018 – och två du bör undvika | SvDsvd.seGlöggtest: Fyra toppbetyg – och ”galna” Blossa skuggar | SvDsvd.se

1 / 1

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons