Annons

Bästa bästsäljarna – utan de två storsäljarna

Foto: Sofia Runarsdotter och Malin Hoelstad

En antologi som vill förändra den snedvridna historieskrivnigen kommer in på listan. Veckans två storsäljare hamnar dock utanför scrolla längst ner för att se vilka.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Linnéa JonassonBild 1 av 1

1 / 16

14. Backman har fingertoppskänsla för svenskt vardagsliv

Foto: Linnéa Jonasson

”Björnstad” av Fredrik Backman (19)

Piratförlaget

Prosa

Första delen i en romanserie om vad ett ishockeylag kan betyda för en familj och för en stad som kämpar för sin överlevnad.

Aftonbladets Inga-Lina Lindqvist är först tveksam till Backmans språk men kapitulerar sedan: ”’Björnstad’ visar sig vara ett feministiskt upprop.”

Också DN:s Niklas Wahllöf har vissa invändningar, men är ändå positiv. Han skriver att ”Så exakt tycks han veta hur svenskt vardagsliv levs, eller i all fall hur vi tror att det levs.”

Annons
Annons
Foto: Thron UllbergBild 1 av 1

2 / 16

13. ”Läs och lär, deckarfabrikanter”

Foto: Thron Ullberg

”Helikopterrånet” av Jonas Bonnier (17)

Albert Bonniers förlag

Prosa

Roman om det spektakulära rånet i Västberga 2009. Rånarna anländer via helikopter och försvinner med 40 miljoner kronor utan att ett enda skott avlossas.

Sven Olov Karlsson skriver i Expressen att ”snart förstår jag varför Jonas Bonniers bok sålts till fler länder än som ingår i EU och ska filmas av Netflix på ort och ställe i Västberga.”

Jens Christian Brandt i DN tycker att boken är både ”gripande och underhållande” men också att författaren ”sneglar för ofta på filmens och tv-seriens dramaturgi”.

Annons
Annons
Foto: Malin HoelstadBild 1 av 1

3 / 16

12. Brev från far till dotter

Foto: Malin Hoelstad

”Om sommaren” av Karl Ove Knausgård (ny)

Norstedts

Översättning av Staffan Söderblom

Prosa

Sista delen i Knausgårds årstidsvit, där han berättar om världen för sin yngsta dotter.

”Man hör ibland Knausgårds författarskap beskrivas som ett ohejdat flöde, men det är faktiskt ett helt Niagara-fall – och som det glittrar i vattnet! skriver Clara Block Hane i SvD, men hon skriver också att delar av boken inte riktigt kommer upp i Knausgård-nivå.

I DN skriver Jonas Thente att boken har ”en smart och väldoserad biografisk slängighet” som ”Knausgård har odlat till mästerskap.”

Aftonbladets recension är svårtydd, men till största del positiv, medan Expressens Annina Rabe skriver att ”här finns många fina partier, men helhetsintrycket blir ändå splittrat och lite av en antiklimax efter den mer helgjutna "Om våren".

Annons
Annons
Foto: Thron UllbergBild 1 av 1

4 / 16

11. ”Ohotad norsk deckarkung”

Foto: Thron Ullberg

”Törst” av Jo Nesbø (15)

Albert Bonniers förlag

Svensk översättning av Per Olaisen

Prosa

En kropp hittas, tömd på blod och med bitmärken runt halsen – är det vampyrism? Den elfte boken om den plågade Oslo-kommisarien Harry Hole.

”Jo Nesbø är en av de skickligaste deckarförfattare jag har läst, både när det gäller intrig och när det gäller spänning”, skriver DN:s Lotta Olsson.

Aftonbladets Ulrika Stahre skriver att ”Jo Nesbø är en otroligt skicklig spänningsförfattare som lyckas hålla balansen mellan något som närmar sig satir, det mänskliga mörkret och habila skildringar av en vardag”

”Törst”, har också hyllats i Norrköpings Tidningar, där Inger Dahlman skriver: ”Komplex och oavbrutet spännande bjuder den på hela provkartan av vad vi idag kräver av en god deckare.”

Annons
Annons
Foto: Thron UllbergBild 1 av 1

5 / 16

10. Leif GW är godmodig och trygg

Foto: Thron Ullberg

”Kan man dö två gånger?” av Leif GW Persson (14)

Albert Bonniers förlag

Prosa

Vi återser den supande antihjälten Evert Bäckström som denna gång nystar i fallet med en död thailändsk kvinna.

”Hans polisprosa är effektiv, smidig och humoristisk”, skriver SvD:s Josefin Holmström.

”Få vet som Leif GW Persson hur en deckarslipsten ska dras”, skriver Anna Andersson i Aftonbladet.

DN och Expressen är inte lika imponerade.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

6 / 16

9. Vill förändra historieskrivningen

”En annan historia : om Barumskvinnan, Mama Masika och 49 andra personer alla bör känna till” av Lina Thomsgård (red) (ny)

Antologi där 51 kvinnor porträtteras, i ett försök att motverka den osynliga manskvotering genom århundradena.

SvD:s Jenny Maria Nilsson har vissa invändningar, men tycker ändå att Thomsgård lyckas med sitt uppdrag: ”Läs den inte som skolbok utan ge den till era söner och döttrar för inspiration.”

”En klar förtjänst med boken är att den öppnar för ett samtal om vårt historiska minne, om vad vi väljer att förmedla för att förstå och gå vidare”, skriver Anna Williams i Expressen.

Också DN:s kritiker är positiv, men i Aftonbladet skriver Karin Haugen att bokengör en hedervärd insats men får inte fram de stora linjerna – kvinnorna framstår mer som undantag och underbarn.”

Annons
Annons
Bild 1 av 1

7 / 16

8. ”Sätt den i handen på varenda skolelev”

”Svensk poesi” av Daniel Möller och Niklas Schiöler (red) (12)

Albert Bonniers förlag

Poesi

Från runskrift till Athena Farrokhzad. I ”Svensk poesi” samlas 200 svenska poeter från de senaste 1 500 åren.

”Redaktörernas insats är berömvärd, resultatet högst efterlängtat. Detta är den första stora svenska poesiantologin som på allvar vänder sig lika mycket till nybörjaren som litteraturstudenten och forskaren”, skriver Magnus Bremmer i SvD.

”Verserna skälver och orden spelar, hela den svenska poesiskatten som var outsäglig och fjärran, blir outsäglig och nära”, skriver Mats O Svensson i DN.

Också Expressen och Jönköpingsposten är positiva, men i den senare skriver Björn Kohlström ”att det inte i en så här omfattande bok finns utrymme åt Stina Aronsson är inget mindre än skandalöst.”

Annons
Annons
Foto: Anna-Lena AhlströmBild 1 av 1

8 / 16

7. ”En av landets mest intressanta författare”

Foto: Anna-Lena Ahlström

”Störst av allt” av Malin Giolito Persson (9)

Wahlström & Widstrand

Prosa

Rättegångsdrama om en skolskjutning i Djursholm och 18-åriga Maja som står inför rätta.

”Skildringen av Sebastians och Majas alltmer destruktiva relation, kantad av lyxresor, överdådiga partyn och droger är skickligt framskriven”, skriver Magnus Persson i SvD.

”Få romaner har på senare år gripit mig så starkt som de avslutande sidorna av Malin Persson Giolitos ’Störst av allt’”, skriver Stig Larsson i Expressen.

”Detta är en fruktansvärt bra bok”, skriver Lotta Olsson i DN.

Annons
Annons
Foto: Henric LindstenBild 1 av 1

9 / 16

6. Ond bråd död på demensboende

Foto: Henric Lindsten

”Hemmet” av Mats Strandberg (11)

Norstedts

Prosa

Joels mamma Monika flyttar till en ny avdelning, men blir snabbt sämre och beter sig allt märkligare. Skräckroman som utspelar på ett demensboende.

”Med mikroskopiska medel ger ’Hemmet’ mig gåshud längs armarna ända upp på axlarna, och visar att det inte behövs några armador av aliens, zombies eller blodsugande grevar”, skriver Sven Olov Karlsson i Expressen.

”Mats Strandberg har en svårslagbar talang för att lyfta fram den svenska samtiden, och transponera verklighetens fasor till klassisk skräcklitteratur”, skriver Lotta Olsson i DN.

Både Aftonbladets och Sveriges radios kritiker är till största del positiva, men tycker inte att boken lyckas vara särskilt otäck.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

10 / 16

5. Elena Ferrante extra allt

”Den som stannar den som går” av Elena Ferrante (10)

Norstedts

Svensk översättning av Johanna Hedenberg

Prosa

Det är sent 1960-tal och vännerna Lila och Elena har lämnat de gamla Neapelkvarteren för att möta en stor värld som skakas av både politiska och tekologiska förändringar. Tredje delen i Elena Ferrantes romanserie.

”’Den som stannar, den som går’ är Neapelseriens mest intensiva och dramatiska bok”, skriver SvD:s litteraturredaktör Madelaine Levy.

”Ferrante har en enastående förmåga att förvandla radikal samhällsteori till förtrollande berättelser”, skriver Per Wirtén i Expressen.

Också DN och Aftonbladet är positiva men har vissa invändningar.

En sågning blir det dock i Nerikes Allehanda. Inger Dahlman skriver: ”Fan, vad besviken jag är! Varför gör hon så här, Elena Ferrante!”

Annons
Annons
Foto: PrivatBild 1 av 1

11 / 16

4. Magnifikt om hur IS kan locka

Foto: Privat

”Två systrar. Ett reportage” av Åsne Seierstad (7)

Albert Bonniers förlag

Översättning av Jan Stolpe

Sakprosa

Två välartade tonårsflickor beger sig från sitt hem i Norge, till Syrien för att ansluta sig till IS. Journalisten Åsne Seierstad vill ta reda på varför.

Boken är ”en av vår tids viktigaste”, skriver Evin Ismail i SvD.

”För den som vill förstå radikaliseringsprocessen på individnivå, finns ingen bättre läsning”, skriver Åsa Linderborg i Aftonbladet.

Också DN och Expressen är till största delen positiva.

Annons
Annons
Foto: Thron UllbergBild 1 av 1

12 / 16

3. Mörkt kapitel i svensk historia

Foto: Thron Ullberg

”Ditt liv och mitt” av Majgull Axelsson (6)

Brombergs

Prosa

En systers sökande efter sanningen om vad som hände hennes autistiske bror. En berättelse om dem som inte fick vara en del av det svenska välfärdssamhället.

”Det är ett våldsamt och spännande förlopp som rullas upp, samtidigt som Majgull Axelsson ger ett nytt kapitel i välfärdsstatens förträngda historia”, skriver Kristoffer Leandoer i SvD.

Sveriges radios Ulla Strängberg läser ”en djupt uppfordrande roman som både lyckas visa oss på vår kollektiva skuld och som på Majgull Axelssons lågmälda vis  blottar vår egen feghet”.

Expressens kritiker är positiv, och så även Aftonbladets som dock har vissa invändningar.

För många klichéer tycker man dock i DN.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

13 / 16

2. Intensiv arbetar- och kvinnoskildring

”Hennes nya namn” av Elena Ferrante (3)

Norstedts

Översättning av Johanna Hedenberg

Prosa

Den ena gifter sig, den andra studerar. Vännerna Lila och Elena har blivit tonåringar och deras vägar har tagit olika riktning. Andra delen i Elena Ferrantes Neapelserie.

”Hennes nya namn är en sorgesam historia om vad människor gör mot varandra”, skriver Josefin Holmström i SvD.

I Aftonbladet skriver Göran Greider att Ferrantes böcker ”måste vara de intensivaste klasskildringar som skrivits på europeisk mark på en generation.”

Också DN, Expressen och Sydsvenskan lovordar.

Annons
Annons
Foto: Göran Segeholm/NorstedtsBild 1 av 1

14 / 16

1. ”Klassiskt feministisk berättelse”

Foto: Göran Segeholm/Norstedts

”Doften av en man” av Agneta Pleijel (1)

Norstedts förlag

Prosa

Andra delen i självbiografisk svit, som nu skildrar en kvinnas liv åren mellan 20 och 40, och de män hon söker bot från ensamheten hos.

”Precis som i ’Spådomen’ är det just det sakliga och samtidigt känsliga sättet att närma sig ”hon” som en gång var ”jag” som ger ”Doften av en man” en lyster som går långt utanför memoarens redovisande av än det ena, än det andra”, skriver Jenny Aschenbrenner i SvD.

”Jag skulle vilja ge den till alla allvarliga läsande unga kvinnor som alltjämt fortsätter att låta sig förminskas av allvarliga, läsande unga män”, skriver Annina Rabe i Expressen.

Också DN, Aftonbladet, Sveriges radio, Arbetarbladet och Västerås tidning lovordar boken.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

15 / 16

Roliga provsvar inte på listan

”Underkänd: de roligaste provsvaren någonsin” av Richard Benson

Tukan förlag

Översättning av Annika Meijer

Sakprosa

”Underkänd” sålde näst bäst av alla böcker. Den har inte recenserats vare sig i SvD, DN, Expressen, Aftonbladet eller SR och kan därför inte komma med på listan.

Annons
Annons
Foto: Martin StenmarkBild 1 av 1

16 / 16

Boken som sålde bäst med inte kom med på listan är...

Foto: Martin Stenmark

”Top dogg” av Jens Lapidus

Wahlström & Widstrand

Prosa

Boken har ännu inte haft recensionsdatum. Den har därför inte recenserats av SvD, DN, Aftonbladet eller SR och kan inte komma med på listan.

Expressens kritiker Dan Hallemar skriver att när Lapidus ”än en gång skriver fram skräckens mörka Stockholm blir det en karta med alltför givna symboler” men också att han hittar smärtpunkter i huvudpersonernas tillbakablickar.

SvD:s Magnus Persson skrev om förra boken, ”Sthlm delete”, att Lapidus ”bygger på sedvanligt och pålitligt vis upp en spänning som gör det svårt att lägga boken ifrån sig.”

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons