Annons

Bästa böckerna för de små: Djur gör som människor

Att förklä bilderboksjaget till ett djur är ett väl beprövat trick för att nå fram till en ung läsarskara. Här är fem exempel varav det första tål en högläsning så här på valdagen.

Under strecket
Publicerad

1 / 5

Cikada

av Shaun Tan

övers. Ulla Roseen

Lilla Piratförlaget

Från 6 år

Alma-pristagaren Shaun Tan är tillbaka med en bilderbok som tar ett rejält kliv ut i allvaret. I sin skildring av den ensamma kontorsarbetaren Cikada berör Tan såväl mobbning som utsattheten hos papperslösa gästarbetare och rasism. Således en högaktuell bok i Trump- och SD-tider.

Annons
Annons

2 / 5

Världens räddaste hund

av Charlotte Cederlund (text) och Maya Jönsson (bild)

Opal förlag

Från 3 år

Zigge är världens räddaste hund. Han tror att en plastpåse är ett spöke. Att katten är ett lejon och dammsugaren en drake. Men när storebror ska sova om natten då är det istället Zigge som är den modiga. Stor igenkänning för det lilla barnet.

Annons
Annons

3 / 5

Bebisfabriken

av Li Söderberg och Katy Kimbell

Lind & Co

Från 3 år

Det är inte alltid man kan plöja en faktabok från pärm till pärm som godnattsaga. Men briljanta ”Bebisfabriken” är just så underhållande och att det går- Med humor och leklust väljer författarna ingångar som gör att även unga läsare utan kalenderbitartendenser fascineras.

Annons
Annons

4 / 5

Jag är sju djur

av Elisabet Ericson

Natur & Kultur

Från 3 år

Här är bokjaget inget djur utan ett barn, som faktiskt har sju djur inom sig. Men när de ska till simskolan då kan hon inte bli ett vattendjur, det går inte. Hon vill inte. Sen kommer mamma. Och tappar upp badvattnet hemma. Och titta – nedsjunken i badkaret med mamma blir hon faktiskt till en krokodil.

Annons
Annons

5 / 5

I en pöl

av Karin Cyrén

Lilla Piratförlaget

Från 3 år

Myrorna Nissin och Pock tar med stort engagemang på sig ansvaret att uppfostra en pöl med grodyngel som de bekymrat noterar verkar sakna föräldrar. De pussar dem på deras söta huvuden och försöker lära dem att bära barr och bygga stack. En helt fantastisk bilderbok som både barn och vuxna läser med stor behållning.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons