Annons

Bästa ljudböckerna du kan lyssna på nu – gratis

Litteraturredaktören tipsar: Storytel och Nextory i alla ära – på de flesta bibliotek finns också ljudböcker att streama utan avgift. Att hitta pärlorna i utbudet kan vara tidsödande, så här är en lista med nyinköpta ljudboksfynd – på svenska, av högsta kvalitet och dessutom alldeles gratis.

Under strecket
Publicerad
Foto: Susanne OttoBild 1 av 1

1 / 5

Foto: Susanne Otto

”Få se om hundarna är snälla ikväll”

av Marie-Louise Ekman

En bok att le och att gråta till. När Gösta Ekman diagnostiseras med cancer i gallväggarna 2011 så läggs han in på sjukhus, och skärs av från vardagen. För att han ska få ett minne från sjukdomstiden, och kanske för att hon ska ha något att göra av sina händer, skriver hans hustru Marie-Louise dagbok. Korta meningar, laddade med ömhet (och för de som varit med om något liknande, med stor igenkänning) om de värsta nätterna i livet, men också om roliga samtal och stor, stor kärlek.

Annons
Annons
Foto: Magnus Hjalmarson NeidemanBild 1 av 1

2 / 5

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

”Nora eller Brinn Oslo Brinn”

av Johanna Frid

En ung kvinna, besatt av sin killes exflickväns Instagramflöde lider av endometrios, svartsjuka och svajig självkänsla. Den här pan-nordiska autofiktiva romanen landade med en skräll - och påminner om att livets krångligaste relation är den vi har med oss själva. Johanna Frid, född 1988, skriver uppriktigt, chosefritt - och ofta väldigt roligt.

Annons
Annons
Foto: Malin HoelstadBild 1 av 1

3 / 5

Foto: Malin Hoelstad

”Bränn alla mina brev” (och ”Glöm mig”)

av Alex Schulman

I detta nytillskott i ljudboksarkviet spårar Alex Schulman (i vår även aktuell som manusförfattare till en utsåld monolog på Dramaten) sitt inre mörker till släkten och den produktive, koleriske morfadern Sven Stolpe. Passar också på att tipsa om min personliga Schulman-favorit, ”Glöm mig” där han utan åthävor men ack så ömsint skriver om livet med en alkoholiserad mor.

Annons
Annons
Foto: Staffan LöwstedtBild 1 av 1

4 / 5

Foto: Staffan Löwstedt

Kort och koncist

av bl a Dick Harrison & Sara Stridsberg

En snabb promenad eller en resa i kollektivtrafiken passar utmärkt för litteraturlyssning i kortare format. I bibliotekens utbud finns till exempel SvD-skribenten Dick Harrisons godbitar ur Sveriges historia, som författaren själv läser, med sin typiska dramatiserande berättarstil. Leta gärna också upp förlaget Novellix som regelbundet ger ut ljudnoveller, bland annat av svenska författare som Sara Stridsberg, Stefan Lindberg och Cilla Naumann.

Annons
Annons
Foto: Kent ÖstlundBild 1 av 1

5 / 5

Foto: Kent Östlund

”Memoarer”

av Beppe Wolgers

”Beppes hand var ett helt himlavalv” skrev Kjell Häglund i förordet då Beppe Wolgers memoarer återutgavs av förlaget Modernista 2003. Nu går det att lyssna på dessa rika volymer om det stora skägget som väl alla svenskar – barn som vuxna – hade något slags relation till. Tolv timmar om och av Stockholmskisen som gav oss oförglömliga gonattstunder, men också lyrik, visor, jazz och cabaretunderhållning.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons