X
Annons
X
Krönika

Annah Björk: Bästa nya musiken hittar jag – på Instagram

Jag får ofta frågan om var jag hittar ny musik i den fragmentariska digitala skivbutiken som är internet. Svaret är lika enkelt som provocerande.

Skrolla nedåt för Annah Björks aktuella musiktips.

Är steget mellan Pet Sounds och Instagram verkligen så långt?
Är steget mellan Pet Sounds och Instagram verkligen så långt? Foto: Marc Femenia/TT

– Nyss låg jag vid en poolkant och läste Caitlin Morans senaste bok, ”How to be famous”. Det var mysigt, hennes kännetecken är den brittiska klipska och dråpliga humorn mixad med populärkultur genom feministiska bågar. Romanen handlar om en ung skribent och utspelar sig i ett 1990-tal som alla 70-talister jag känner längtar tillbaka till så intensivt att de kan argumentera för att Popsicle på Gröna Lund är en mer relevant spelning än Drake på Globen. London, indie-klubbar, loger, skivaffärer, redaktioner.

Allt är indie och makthavarna alla vill vara som – eller vill bli – är rockstjärnor eller musikjournalister.

Caitlin Moran Foto: https://www.instagram.com/mscaitlinmoran/

Möjligen går några av nostalgikerna fortfarande och bläddrar högtidligt bland vinyl- och cd-skivor i de kippande skivbutiker som ännu finns kvar. Förhoppningsvis finns det till och med en del av befolkningen som tycker musikkritik är viktig journalistik, eller åtminstone konsumentupplysande. Men de flesta av oss letar febrilt efter andra sätt att navigera i den digitala popdjungeln. För trots att det aldrig tidigare varit så omöjligt att tjäna pengar på skivor, har det heller aldrig producerats så mycket ny musik som i dag. Med teknologin som följer med i varje Mac kan alla bli musikproducenter, och att ladda upp filer på streamingtjänster ingår nästan i förskolans läroplan. En del låtar är till och med helt skapade av artificiell intelligens.

Och ingenting är längre som i ”How to be famous”. 

Jag får ofta frågan om var jag hittar ny musik. Mitt svar är alltid detsamma. Det bästa hjälpmedlet för att sondera popterrängen heter Instagram. Det kan låta paradoxalt; det är en bildapplikation som har förinställt ”ljud av” på alla videoklipp som kan innehålla spår av musik.

Men trots det har jag under de senaste åren upptäckt mer musik genom bildflödet på Instagram än på någon ölstinkande rockklubb.

Enkelt förklarat är den visuella och den kommunikativa delen av ett artistskap i dag många gånger minst lika viktigt som den musikaliska. Inte enbart för att nå genom bruset, utan också för att det är där pengarna finns. På samma sätt som fotbollspelare tjänar sina största miljoner genom att sätta namn på fotbollskor eller att synas i reklam för mobiltelefoner. Nyligen lanserade Adidas sitt nya skokoncept Falcon med draghjälp av namn som Tove Styrke och Miriam Bryant. Det är effektivt – jag tycker inte skorna är något särskilt, men vill ha dem ändå. Tove Lo postar bild efter bild på sin glittriga kampanj för hörlurarna Urbanears.

Jag kan direkt se om en artist är någon jag gillar genom att ta del av vad hennes visuella image kommunicerar.

I kölvattnet av det blir den visuella appen deras naturliga kommunikationscentral, många jobbar nästan lika mycket på att uttrycka sig med kläder och visuell image som på själva musiken.

Och de koder som på ”How to be famous”-tiden låg dolda i titlar eller skivomslag, de syns i dag i bilderna, i kläderna och i interaktionen i appen. Jag kan direkt se om en artist är någon jag gillar genom att ta del av vad hennes visuella image kommunicerar – sen kan det dröja år innan hon släpper sin debutsingel.

Och det är inte bara glittriga poptjejer som får plats i den nya skivbutiken. Min bästa Instagram-artist är faktiskt en ensam 40+ snubbe med gitarr.

På Instagram är Ryan Adams som vilken Cupcakke, Zara Larsson eller Cardi B som helst. Han skickar ut bilder dagligen; på sina katter, selfies, bilder på sina hjältar, sina teckningar och sina flipperspel. Precis som sina yngre kollegor håller han inte på med gammalt trams som att hemlighålla sina kommande releaser, utan bjuder på smakprov och bjuder in fansen att tycka till.

På Instagram är Ryan Adams som vilken Cupcakke, Zara Larsson eller Cardi B som helst. Foto: https://www.instagram.com/misterryanadams/

På vägen från Arlanda ligger boken nedpackad. Jag sitter i passagerarsätet i en bilkö när jag får en notifikation i telefonen: ”Ryan Adams är nu live”. I min hand, på andra sidan Atlanten, ska en av de artister jag lyssnar mest på ha en spelning. Ryan Adams håller mig sällskap på E4 i höjd med Älvkarleby, där någon kört in i ett vägräcke. I hans Los Angeles är det morgon och dagens första kaffe när han sätter sig vid pianot. Solen lyser in genom fönstren, i ena hörnet av studion står syntar och förstärkare. Jag känner igen allt, det är hans PaxAm-studio på Cherokee Avenue. Telefonens kamera är riktad mot honom, han sitter i profil och leker fram en ny låt. ”I want you to take me home, please take me home with you” sjunger han mumlande mellan pianoackorden.

Hjärt-emojisarna sprutar i ett ständigt flöde när Ryan Adams 270 tittare reagerar på live-sändningen.

Som om det vore ett signeringsgig på Pet Sounds 1994.

Är steget mellan Pet Sounds och Instagram verkligen så långt?

Foto: Marc Femenia/TT Bild 1 av 8

Caitlin Moran

Foto: https://www.instagram.com/mscaitlinmoran/ Bild 2 av 8

På Instagram är Ryan Adams som vilken Cupcakke, Zara Larsson eller Cardi B som helst.

Foto: https://www.instagram.com/misterryanadams/ Bild 3 av 8

Robyn

Foto: https://www.instagram.com/robynkonichiwa/ Bild 4 av 8

Lana Del Rey

Foto: https://www.instagram.com/lanadelrey/ Bild 5 av 8

Bonbon x Yra

Foto: https://www.instagram.com/bonbonxyra/ Bild 6 av 8

Lennixx

Foto: https://www.instagram.com/lennixxduo/ Bild 7 av 8

Seinabo Sey

Foto: https://www.instagram.com/seinabosey/ Bild 8 av 8

Robyn

Foto: https://www.instagram.com/robynkonichiwa/ Bild 1 av 1

Del 1 av 5

Robyn talar ut!

Robyn Foto: https://www.instagram.com/robynkonichiwa/

Releasen av Robyns första skiva på åtta år närmar sig, och försiktigt släpper stjärnan sakta mer information. Skivans låtlista är nästan ett litet verk i sig. Bland annat återfinns mytomspunna ”Honey”, som blev legendarisk när den hördes i tv-serien ”Girls”. Den första långa intervjun på många år gick till New York Times, där Robyn berättar om den nya musiken – och sorgen som ligger till grund för låtarna.

This is the track list for the album. I've had it ready for months, so strange how it came together even before all the songs were finished. Never had that happen before; more or less in the order I wrote them. Pre-sale in bio.
Annons
X
Annons
X
Annons
X

Lana Del Rey

Foto: https://www.instagram.com/lanadelrey/ Bild 1 av 1

Del 2 av 5

Lana Del Rey, ”Mariners apartment complex” och ”Venice” (Interscope)

Lana Del Rey Foto: https://www.instagram.com/lanadelrey/

Sommaren förlängdes när Lana Del Rey släppte två förtrollande singlar från kommande albumet ”Norman fucking Rockwell”, som väntas landa 2019. Den här gången har hon arbetat med Jack Antonoff, från Bleachers, som skrivit hits för bland annat Taylor Swift. Låtarna vilar vackert på psykedelisk och folkig nostalgi från 70-talets musiker-LA.

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Bonbon x Yra

Foto: https://www.instagram.com/bonbonxyra/ Bild 1 av 1

Del 3 av 5

Bonbon x Yra ”Går om” (GAL:ANT)

Bonbon x Yra Foto: https://www.instagram.com/bonbonxyra/

De kallar själva sin musik för punk trap. Det låter minimalistiskt, superbegåvat och farligt ursinnigt – som om Bonbon x Yra kommer direkt från underjorden. Duon har bara släppt två låtar men låter redan som svensk musiks framtid.

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Lennixx

Foto: https://www.instagram.com/lennixxduo/ Bild 1 av 1

Del 4 av 5

Lennixx ”Hapap” (TEN)

Lennixx Foto: https://www.instagram.com/lennixxduo/

Här kommer lillasyster Larsson! Lennixx är Zara Larssons syster Hannas och hennes bästis Andrea Kallströms musikaliska projekt. Den unga duons debut-ep är jazzig pop som blandar tillbakalutade beats med stämsång.

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Seinabo Sey

Foto: https://www.instagram.com/seinabosey/ Bild 1 av 1

Del 5 av 5

Seinabo Sey ”Hold me as I land” (Universal)

Seinabo Sey Foto: https://www.instagram.com/seinabosey/

Jag är besatt av det avslutande spåret från Seinabo Seys vackra album ”I’m a dream”. Utsökt lågmält och alldeles lagom 80-taligt och Whitney Houston-nostalgiskt.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X