Saeed går en golfkurs på Årstafältet för att lära känna svenskar. Mimmi,  Saeed Alnahhal och Carl Edberg.
Saeed går en golfkurs på Årstafältet för att lära känna svenskar. Mimmi, Saeed Alnahhal och Carl Edberg. Foto: Anna Tärnhuvud

Bästa sättet att hitta vänner i Sverige – spela golf?

Hur beter man sig som nyanländ för att skaffa vänner i Sverige? SvD:s Saeed Alnahhal, med rötterna i Syrien, utforskar den frågan när han i jakten på en svensk kompis anmäler sig till golfkurs.

Publicerad

De som jag umgås mest med har jag känt i fem till 15 år.

Vi är sex nybörjare som samlas tidigt en lördagsmorgon på Årsta golf i Älvsjö för att tillsammans gå en tvådagars golfkurs. Jag är den ende som är nyanländ.

Under tiden som vi väntar på att instruktören Thomas Johansson ska dra igång kursen hälsar vi på varandra och jag passar på att ställa en fråga:

Känner ni någon nyanländ?

– Nu gör vi det, säger en av kvinnorna i gruppen.

Hon menar mig. Det känns hoppfullt. En annan golfkollega, 28-årige Carl Edberg, känner hittills inga nyanlända, något som han tror beror på att det blir allt svårare att skaffa nya kompisar, ju äldre man blir.

Det är väldigt vanligt att man har sina gamla kompisar och är nöjd med det enligt Carl Edberg.
Det är väldigt vanligt att man har sina gamla kompisar och är nöjd med det enligt Carl Edberg. Foto: Anna Tärnhuvud

– Mina bästa vänner, de som jag umgås mest med har jag känt i fem till 15 år. Det är väldigt vanligt att man har sina gamla kompisar och är nöjd med det.

Man kan inte sätta sig ensam på en pub och tro att det är där det händer.

Carl Edberg, projektledare på en mediebyrå på Södermalm i Stockholm, förklarar att hans vänner verkar känna likadant – om man är nöjd med sina gamla vänner så söker man inte efter nya. Och de man har, har man träffat i skolan eller på jobbet.

Jag försöker koncentrera mig på spelet för ett ögonblick, för vi är flera som trodde att golf skulle vara enklare än vad det faktiskt är. Ska man förresten få träningsvärk av golf? Jag känner den komma nästan direkt, för spelet är mer krävande än man först tror. Det behövs lugn, fokus – och besatthet.

Annons
Saeed Alnahhal och Thomas Johansson, golfinstruktör.
Saeed Alnahhal och Thomas Johansson, golfinstruktör. Foto: Anna Tärnhuvud

Allt detta innebär också bra förutsättningar för att närma sig andra – att lära sig något tillsammans och att tillhöra en grupp. Det förklarar Mats Hilte, lektor i sociologi och författare till boken ”Den moderna vänskapen”.

– Man kan inte sätta sig ensam på en pub och tro att det är där det händer. Att vänskap plötsligt ska uppstå. Det är bättre att tillsammans göra saker i grupp för att mötet inte ska bli lika hotfullt. Först halkar man med lite allmänt, för att sedan bygga individuella vänskapsrelationer.

Mimmi, Saeed Alnahhal och Carl Edberg samlar ihop bollarna.
Mimmi, Saeed Alnahhal och Carl Edberg samlar ihop bollarna. Foto: Anna Tärnhuvud
Annons

Dagens vänskapsband skiljer sig också från de mer traditionella.

Vi vill ha vänner som ger något tillbaka.

– Den moderna vänskapen kännetecknas av intimitet, öppenhet och närhet. På Aristoteles tid fungerade vänskap mer som ett regelverk, reglerade vilka släkter man hade vänskapliga band till för egen vinning. I dag är vänskapen frigjord från de flesta måsten och vännerna sätter sina egna regler.

Kön, ålder, religion, kultur – vad är viktigast att ta hänsyn till för att hitta en vän?

– Man säger att vänskap handlar om likhet och ömsesidighet. Fundera över din egen vänkrets, sannolikt klär ni er relativt lika, har liknande intressen och politiska övertygelser. Vi vill ha vänner som ger något tillbaka. Det finns ett slags balansräkning, säger Mats Hilte.

Stämningen på golfbanan är vänlig och det verkar som att många blir kompisar efter att de träffats och spelat tillsammans, enligt Saeed.
Stämningen på golfbanan är vänlig och det verkar som att många blir kompisar efter att de träffats och spelat tillsammans, enligt Saeed. Foto: Anna Tärnhuvud
Annons

Mycket att tänka på utöver golfen. Och enligt min ”nya kompis” Carl Edberg är svenskar generellt ganska dåliga på att prata med okända människor. Hur ska det här gå?

– När vi åker tunnelbana kollar vi på telefonen och sätter oss helst själva. Vi vill inte prata med någon som sätter sig bredvid, förklarar Carl Edberg.

På Årsta golf är det inte så. Stämningen här är vänlig och det verkar som att många ändå blir kompisar efter att de träffats här och spelat tillsammans dag efter dag. Och andra på banan hälsar och snackar med deltagarna redan när de går förbi. Vår instruktör vinkar till andra besökare under tiden han ger oss lite teoretisk information.

Instruktör Thomas Johansson, Vanessa Leporati, Saeed Alnahhal, Mimmi, Bengt Sandberg och Carl Edberg.
Instruktör Thomas Johansson, Vanessa Leporati, Saeed Alnahhal, Mimmi, Bengt Sandberg och Carl Edberg. Foto: Anna Tärnhuvud

Vänskap kanske inte uppstår mellan nyanlända och ”etablerade” svenskar helt enkelt för att vi aldrig träffas? Carl Edberg rekommenderar att båda grupperna går mer på aktiviteter och pratar med varandra om de får chansen.

Annons

När svenska män inte känner igen sig blir de osäkra.

– Man kan inte vara rädd för att träffa vänner som kommer från andra länder. Det är intressant att folk är olika, gör olika saker, tolkar saker på olika sätt och lär sig saker av varandra, säger han.

Han tror på att det skulle underlätta integrationen – om man hänger, pratar och umgås med varandra.

– Där är sport bra. Det blir snabbt ett naturligt sätt att umgås och lära känna varandra, säger Carl Edberg.

Sport är ett bra sätt att snabbt och naturligt umgås och lära känna varandra, enligt Carl Edberg.
Sport är ett bra sätt att snabbt och naturligt umgås och lära känna varandra, enligt Carl Edberg. Foto: Anna Tärnhuvud

Likhetsprincipen igen. Att människor i liknande situationer träffas och då bildas band över tid.

I Sverige är det vanligt att män och kvinnor är vänner. Och inte sällan är det kvinnor som först vågar ta kontakt med en nyanländ man, vad beror det på?

– När svenska män inte känner igen sig, blir de osäkra och vet inte hur de ska hantera situationen. Kvinnor är kanske mer nyfikna på andra sorters män, än vad de är vana vid, säger Mats Hilte.

Annons

Men det behöver inte alltid vara svårt att få en vän. Första gången jag mötte Stig var på gymmet. Jag var på plats i receptionen långt innan det började. Flera andra var där med sina vänner och jag undrade vem som skulle kunna bli min kompis. En man hade ett varmt leende. Kanske skulle han kunna bli min vän? Våra blickar möttes, men jag var ensam och han hade med sig sin fru Sus.

Efter kursen träffade Saeed på Göran Franzén som han stannade kvar och pratade med.
Efter kursen träffade Saeed på Göran Franzén som han stannade kvar och pratade med. Foto: Anna Tärnhuvud

Stig tog kontakt, han ville dela träningsglädjen – med mig.

En eller två gånger per vecka tränade vi tillsammans i en timme i projektet ”Tillsammans tränar vi” som Friskis & Svettis ordnade. Efter det övade vi svenska i flera timmar. Jag var den som frågade mest och ville veta mer. Vi talade om språket och livet.

Stig verkade också gilla det, trots att vi då inte kände varandra särskilt väl.

Annons

– Det var bra att kunna vara till hjälp i språkutvecklingen. Visst var det lite utmanande att förstå ibland, när du använde fel form på något ord eller hade ett annorlunda ordval, men det gick bra ändå, säger Stig Andersson.

Saeed Alnahhal.
Saeed Alnahhal. Foto: Anna Tärnhuvud

När jag ställde frågor som var svåra att besvara gick Stig och Sus hem och läste på för att kunna hjälpa till på bästa sätt.

– Det är kul att få förklara allt möjligt, från sociala konventioner i arbetsliv och vardag, till hur det svenska skolväsendet eller valsystemet fungerar. Och jag tvingades fundera på hur språket fungerar, vilket i sig blir ytterligare en sak att prata om, säger Stig.

Saeed Alnahhal.
Saeed Alnahhal. Foto: Anna Tärnhuvud
Annons

Stig Andersson menar att med vänskap mellan etablerade svenskar och nyanlända ökar chanserna för en bra integration.

Jag brukar inte se det som att jag umgås med invandrare eller svenskar.

– Det är nog helt avgörande för en bra integration att vi inte isolerar oss. Det behövs en öppenhet från alla parter.

Träningen har nu lett till en fin vänskap också mellan våra familjer. Deras 24-åriga dotter följde med hem till oss senast vi träffades. Nu känner också hon några syrier och dricker ibland ”mate”, en dryck från Mellanöstern.

Instruktör Thomas Johansson, Carl Edberg, Saeed Alnahhal, Mimmi, och Vanessa Leporati.
Instruktör Thomas Johansson, Carl Edberg, Saeed Alnahhal, Mimmi, och Vanessa Leporati. Foto: Anna Tärnhuvud

Vad tycker Stig om att vara vän med en nyanländ? Med mig?

Gå en golfkurs eller testa en lagaktiviteter, som hockey eller fotboll.

– Det handlar nog mycket om personkemi och jag brukar inte se det som att jag umgås med invandrare eller svenskar, jag umgås med vänner och det känns bra, säger han.

Annons

Solen skiner starkt över Årstafältet när det är dags att säga adjö till varandra. Det känns trevligt här. För här finns människor i alla åldrar. Människor joggar och promenerar över det öppna fältet. Några spelar lite golf, fikar och umgås.

Foto: Anna Tärnhuvud

I vår grupp är alla ännu inte säkra på om de ska fortsätta med golfen. Men det är Carl Edberg. Efter kursen samlar han ihop alla bollar som är kvar i korgarna och tar sikte mot 170-metersbanan. Han klappade mig på axeln och förklarade att nyanlända behöver göra sådant här för att träffa svenska vänner.

– Gå en golfkurs eller testa en lagaktiviteter, som hockey eller fotboll. Där finns många människor man kan träffa och lära känna. Men man måste hjälpas åt för det krävs ”två för att dansa”, säger Carl Edberg.

Det är väldigt vanligt att man har sina gamla kompisar och är nöjd med det enligt Carl Edberg.

Foto: Anna Tärnhuvud Bild 1 av 11

Saeed Alnahhal och Thomas Johansson, golfinstruktör.

Foto: Anna Tärnhuvud Bild 2 av 11

Mimmi, Saeed Alnahhal och Carl Edberg samlar ihop bollarna.

Foto: Anna Tärnhuvud Bild 3 av 11

Stämningen på golfbanan är vänlig och det verkar som att många blir kompisar efter att de träffats och spelat tillsammans, enligt Saeed.

Foto: Anna Tärnhuvud Bild 4 av 11

Instruktör Thomas Johansson, Vanessa Leporati, Saeed Alnahhal, Mimmi, Bengt Sandberg och Carl Edberg.

Foto: Anna Tärnhuvud Bild 5 av 11

Sport är ett bra sätt att snabbt och naturligt umgås och lära känna varandra, enligt Carl Edberg.

Foto: Anna Tärnhuvud Bild 6 av 11

Efter kursen träffade Saeed på Göran Franzén som han stannade kvar och pratade med.

Foto: Anna Tärnhuvud Bild 7 av 11

Saeed Alnahhal.

Foto: Anna Tärnhuvud Bild 8 av 11

Saeed Alnahhal.

Foto: Anna Tärnhuvud Bild 9 av 11

Instruktör Thomas Johansson, Carl Edberg, Saeed Alnahhal, Mimmi, och Vanessa Leporati.

Foto: Anna Tärnhuvud Bild 10 av 11
Foto: Anna Tärnhuvud Bild 11 av 11