Annons

Bästa sättet att spara när börsen skakar

”Om du känner dig lite nervös kan du välja breda fonder, som exempelvis globalfonder”, säger sparekonomen Frida Bratt.
”Om du känner dig lite nervös kan du välja breda fonder, som exempelvis globalfonder”, säger sparekonomen Frida Bratt. Foto: Lars Pehrson, Singkham/Shutterstock

Få vågar sig ut på aktiemarknaden när börsen svajar, men det finns alternativ som inte är lika riskfyllda som ger bra avkastning.

– Sparar man på sikt, minst fem till sju år, eller i kapital som är bundet kan det vara värt att spara i räntefonder, säger sparekonomen Frida Bratt.

Under strecket
Publicerad

I Sverige ligger inflationen just nu på 2 procent, vilket i praktiken gör att ett sparkonto utan ränta ger minusränta, eftersom pengarna förlorar i värde. Och det är vanligt att säljare använder det oroliga läget på börsen för att sälja in komplicerade sparformer med en så hög avgift att det blir låg chans att få avkastning, varnar Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

– Se upp för paketerade fonder, det vill säga fonder som som består av flera olika tillgångar. Ibland investerar fonden i tillgångar som kräver ytterligare ränta, som exempelvis en annan fond. Ofta används argumentet att det handlar om en trygg produkt, men ju mer komplicerad sparprodukten är, desto större möjligheter finns det att ta ut en högre avgift, säger hon.

Vad ska man tänka på när man väljer sparform?

– I ett långsiktigt sparande ska du fortsätta att månadsspara i dina aktiefonder eller aktier. Det du kan göra om du känner dig lite nervös är att välja breda fonder, som exempelvis globalfonder. Här är det viktigt att hålla nere avgiften, så välj indexfonder. Känner du dig fortfarande obekväm med risknivån kan en idé vara att lägga en del av kapitalet i företagsobligationsfonder, där avkastningen i snitt ligger på 2,4 procent, säger Frida Bratt.

Hon tar även upp blandfonder som ett alternativ, där hälften av kapitalet ligger i räntor och hälften i aktier. Men eftersom avkastningen inte kan bli så hög i dessa fonder, då en stor del ligger i räntor, måste man se till att hålla nere avgiften.

– Betala inte mer än 0,4 procent i avgift, säger hon.

Om man vill undvika börsen helt?

– Då är det bara sparkonto som återstår, tyvärr. Men välj ett sparkonto hos en mindre bank som kan ge lite ränta, välj bort storbanken här, säger Frida Bratt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons