SvD Perfect Guide
Annons

Så får du en artrik trädgård

Foto: Alamy/TT

Att skapa rätt förutsättningar för den biologiska mångfalden i sin trädgård behöver inte vara så svårt. Med små förändringar kan man göra stor skillnad för djuren som lever där.

Text: Gabriella Kvarnlöf - 5 augusti 2019

Om några veckor byter trädgården skepnad än en gång. Måhända har du under sommarens semesterdagar äntligen rensat i trädgården, satt nya blommor på balkongen eller åtminstone spenderat mer tid ute i naturen än vanligt. Om du lyckats spela dina kort rätt har du kanske lockat en kvittrande grönfink, en vacker blåvingefjäril eller pollenmästaren humlan till ditt gröna rum.

I boken Naturligtvis!, författad av Justine Lagache för Naturskyddsföreningen, bjuds det på handfasta tips på hur du kan öka den biologiska mångfalden i din trädgård. Justine Lagache förklarar:

– Boken handlar om hur man kan locka olika djurarter till sin trädgård och hur man får dem att stanna. Den biologiska mångfalden har kraftigt minskat på grund av brist på både mat och boplatser för djuren. Genom en variationsrik trädgård full av blommor, frukter, bär och gammal ved kan man hjälpa mångfalden på traven. Jag brukar tänka att man ska försöka bygga upp små hotellresorts åt djuren, där de får både mat, dryck, bo och skydd.

Hur får man fåglar att trivas i trädgården?

Annons
Annons
Foto: TT

Justine Lagache.

Foto: Dev Malhotra

– Fågelbad är perfekt för dem att bada och dricka ur, till och med ekorrar brukar använda badet. En annan enkel åtgärd är att sätta upp holkar och lägga ut fågelmat. Man kan också så och plantera växter som fåglarna kan äta av, som solrosor till exempel. Blomman ger först mat till både bin och humlor och sedan frö till fåglarna. Det är även bra att ha lite buskage som kan ge småfåglar skydd vid dåligt väder och rovdjursbesök.

Foto: TT

Och humlor och bin?

– Satsa på ett eller flera bihotell. Många vilda bin har svårt att hitta håligheter att lägga sina ägg i, det finns för få gamla träd. Även grunda bad, så kallade bivattnare, är bra. Fyll ett fat med grovt grus eller glaskulor, som gör att insekterna inte drunknar, och häll på vatten. Bin och humlor är annars enkla att gynna, se bara till att ha många olika sorters växter som blommar från vår till höst, som ger insekterna både pollen och nektar.

Hur stor roll spelar jorden?

– Att ha en frisk jord är viktigt. Genom en kompost får man en välmående jord, se bara till att den är fuktig hela tiden. Upptäcker man daggmaskar i den vet man att den mår bra. Med en kompost slipper du köpa jord. Du får dessutom jord som passar just din trädgård, då den ingår i kretsloppet.

Ett vanligt misstag många gör?

– Att man överstädar sin trädgård. En välklippt gräsmatta utesluter en hel del liv, under vintern behöver djuren ha någonstans att sova och en gammal rishög kan till exempel vara hem åt både fåglar och insekter. I gamla stubbar och trädstammar lever småkryp som fåglarna gärna äter av. Många som vinterstädar sina trädgårdar rensar ofta bort allt detta, men vill man att djuren ska stanna ska man låta det ligga kvar.

Många tycker trädgård är krångligt och tar tid, vad har du för tips till dem?

– Försök se trädgården mer som en naturupplevelse, med fågelkvitter och humlesurr. Släpp bilden av den perfekta, kontrollerade trädgården. Den behöver absolut inte se ut som en ödetomt, men låt den mer vara sig själv.

Justine Lagache.
Justine Lagache. Foto: Dev Malhotra

Foto: Alamy och TT.

Annons