Annons

Vardagskrogarna med höga betyg – till schysta priser

Marmorbordet på Hallmans.
Marmorbordet på Hallmans. Foto: Tomas Oneborg

Det behöver inte längre kosta skjortan att gå ut och äta i Stockholm. De ”enklare” krogar som serverar vällagad mat till schysta priser blir allt bättre. Här är fem som fått näst högsta betyg av SvD Krogguiden under 2019.

Under strecket
Publicerad
Foto: Tomas Oneborg

1 / 5

Hallmans matbar

Foto: Tomas Oneborg

Det är inte helt lätt att få plats i den lilla matbaren på Söder där man som gäst liksom sitter i köket, vid ett stort marmorbord, i fönstret eller vid ett bord för två. För den som bara vill ta ett glas och något mindre att äta behöver det inte bli särskilt dyrt. Tapas serveras från 15 kronor (för en boquerones) till 120 kronor för jamon iberico. Däremot kan det dra iväg för den som vill äta en fullstor måltid. Nåväl, SvD Krogguiden var mycket nöjda och sammanfattar sina besök:

”Vi lämnar Hallmans glada i hågen. Åh så trevligt vi har haft det, och så prisvärt det var.”

Adress: Timmermansgatan 39.

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg

2 / 5

Schmaltz

Foto: Tomas Oneborg

Också en matbar, eller deli som serverar mindre rätter till hyfsade priser, dock inte med spanska smaker. På grund av positiva recensioner är det tyvärr inte längre att bara slinka på Schmaltz, men bord kan bokas både för middag och aperitivo (drink med snacks). Maten som serveras är allt från rimmad lax för 135 kronor till oxrullader för 225 kr.

SvD Krogguiden beskriver den lilla restaurangen: ”Den avlånga lokalen känns tidlös med bröstpaneler, och svart/vitt golv. Det är inte stort, en bar, några platser längs fönstret och ett fåtal bord vid en underbart snygg soffa som följer väggen, totalt ett 20-tal platser.”

Adress: Nybrogatan 19.

Annons
Annons
Foto: Simon Rehnström

3 / 5

Pat’s Place

Foto: Simon Rehnström

Långt ner på Folkungagatan på Södermalm ligger en thailändsk restaurang som är värd en omväg. Hos Pat serveras thailändska smaker som smårätter, här kallade thai tapas, med lustiga namn som Bathing Duck, grillad anka i curry, eller Hulken, avokadoröra. Allt till humana priser där rätterna kostar mellan 55 och 125 kronor.

SvD Krogguiden var mycket nöjda och gav Pat’s Place betyg 5 av 6:

”Det som erbjuds är genuin thailändsk mat, flera av recepten kommer från Pats mormor och har en kvalitet som lämnar thaikiosker och kitschiga svenska thaiställen med kulörta lyktor långt efter sig.”

Adress: Folkungagatan 140.

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg

4 / 5

Misshumasshu

Foto: Tomas Oneborg

Adam Dahlberg och Albin Wessman driver å ena sidan en finkrog som bär deras förnamn, å andra sidan den stimmiga partykrogen Misshumasshu som blivit poppis hos den yngre publiken.

Foto: Tomas Oneborg

På menyn finns rätter med smaker från Japan. De mest prisvärda är att nudelsopparna, ramen, från 195 kronor. SvD Krogguiden beskriver hur krogen passar olika gäster:

”Men för dem som uppskattar ambitiös matkonst är Misshumasshu som gjord för en munsbit – till lunch eller middag, före eller efter teatern, bion eller jobbet, liksom för dem som uppskattar japansk estetik. Både maten och miljön ger belöning.”

Adress: Birger Jarlspassagen.

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg
Foto: Tomas Oneborg

5 / 5

Folkparken

Foto: Tomas Oneborg

En av 2019 års överraskningar är kanske Folkparken som öppnade i de lokaler på Sveavägen där Jensens Bøfhus tidigare låg. Fortfarande är kött en stor del av menyn men det finns även annat. Och detta är budget på riktigt. Här kan du till exempel få kyckling grillad på koreanskt vis med koriander och sesam för 95 kronor, lägg till ett tillbehör för 55 kronor och det är en i princip fullskalig måltid.

Foto: Tomas Oneborg

SvD Krogguiden var mycket belåtna efter sina besök:

”Utöver att vi berikats av finstämda smaker och vänlig service så är också notan en glad överraskning. Här kan vi unna oss till ett rimligt pris.”

Adress: Sveavägen 53.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons