Annons

Olof Ehrenkrona:Bättre om Michael Skråmo lagförs i Norge

En trasig docka i Kobane.
En trasig docka i Kobane. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Under strecket
Publicerad

Michael Skråmo tillhör en liten krets av särskilt ökända svenska IS-terrorister. Han är en del av den hårda kärnan, som har rest ner med sin familj för att delta i våldsdåden och dessutom flitigt har försökt rekrytera andra terrorister i Sverige. För den som vill få en bild av vad dessa personer har sysslat med rekommenderas Cecilia Uddéns intervju i Dagens eko (6/3) med den yezidiska kvinna som under fyra år har varit fånge hos IS.

Skråmo är uppvuxen i Sverige men är också norsk medborgare och det pågår just nu en diskussion om han ska lagföras i Norge, eftersom de norska lagstiftarna har varit mer framsynta än sina svenska kolleger.

Det är helt enkelt säkrare att han döms till ett kännbart fängelsestraff i Norge än om han tar sig till Sverige och hans fall hanteras här.

Norska säkerhetspolisen har redan inlett en förundersökning mot Skråmo. Om denna ger det resultat som många väntar sig och Skråmo alltså kan ställas till svars i en norsk domstol, kan myndigheterna begära att han arresteras i Sverige i enlighet med den samnordiska arresteringsordern. Ett sådant beslut fattas av tingsrätten och den misstänkte kan därefter enkelt transporteras över kölen.

Förutsatt att de norska myndigheterna så vill kommer Skråmo därför med all sannolikhet att ställas till svars och dömas på grundval av de norska terrorristlagarna. Det är självfallet bara bra med en nordisk samverkan på detta område. Kampen mot terrorismen är en gemensam angelägenhet och det är nödvändigt inte bara för vårt eget samhälles säkerhet och trygghet utan också för offrens alla anhöriga i Syrien att brotten bestraffas.

En viktig aspekt på lagföringen är straffens preventiva effekter. Om unga människor ser sina äldre vänner komma hem från stridszonerna och hör dem berätta om sina dåd utan att något händer och alla efterräkningar uteblir, blir de förebilder när de borde vara varnande exempel.

Och straffets roll i ett civiliserat samhället är trots allt inte att utkräva hämnd utan att förhindra nya brott.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons