Annons

Beatles första Sverigespelning 50 år

På fredag är det 50 år sedan The Beatles gjorde sin första turné utanför Storbritannien.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Platsen? Sundstaaulan i Karlstad.

”Amatörmässig hambo”, skrev Nya Wermlands-Tidningen.

– Det tycker jag är helt fel. Beatles kom ju med något nytt. Det var fantastiskt, nytt och fräscht. Och det var inte bara musiken utan modet, kläderna, frisyrerna och jargongen, säger Bengt-Åke Bengtsson.

Han såg till att bandet kom till Sverige hösten 1963. Efter att kvartetten landat på Arlanda och hälsats välkomna av branschfolk samt ett 20-tal kvinnliga beundrare gick den nio spelningar långa färden till scener i bland annat Karlstad, Stockholm, Göteborg, Borås och Eskilstuna.

– Jag trodde ju kanonhårt på detta. Vi var väldigt glada och satsade.

Tre månaders förarbete ledde till spelningar som lockade tusentals.

– På den tiden brydde man sig inte om texten utan det var tjejerna som skrek efter musikanterna och hoppade upp på scenen. De bara skrek och skrek.

TT: Hur kända var Beatles i Sverige det året?

– Det var en storstadsgrej. Vi kunde inte engelska på landsorten.

Men att Bengt-Åke Bengtsson i augusti 1963 ordnade så att 8 000 personer fick se sångaren Chubby Checker på Johanneshov i Stockholm tycker han egentligen var större.

Några dagar efter Sverigepremiären spelade The Beatles tillsammans med Lill-Babs i tv-programmet Drop-in från Gröna Lund. Och på slaget 19 nu på fredag, exakt 50 år sedan Karlstadkonserten, gör brittiska Beatles-tolkarna The Overtures den första av tre hyllningsspelningar på samma scen.

Karlstad TTSpektra

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons