Annons

”Teknokrat” föreslås till premiärminister

Vladimir Putin sitter kvar som president när den ryska regeringen har avgått.
Vladimir Putin sitter kvar som president när den ryska regeringen har avgått. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP

Att ryska regeringen avgår kan betyda att president Putin nu kan byta sin regering hur han vill. Det uppger den tidigare premiärministern Michail Kasjanov. Förändringen tros också innebära att Putin kan ändra i konstitutionen. Putin har redan gett ryska federala skattetjänstens chef Michail Misjustin erbjudandet att bli ny premiärminister.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

MOSKVA Ryska regeringen avgår och Putin får möjlighet att fatta alla nödvändiga beslut, enligt flera ryska bedömare.

Dmitirj Medvedev tillkännagav beskedet om sin avgång med Rysslands president, Vladimir Putin, vid sin sida. Som två allierade. 

– Regeringens avgång kan kopplas till presidentens tal inför församlingen. En förberedd plan. I dag är den ryska regeringen en klubb av teknokrater som serverar instruktioner som erhållits från Kreml. Detta är inte ett politiskt kabinett. I allmänhet tror jag att regeringen kommer att förbli i sin nuvarande form, sade statsvetaren Gleb Pavlovskij till ryska tidningen Novaja Gazeta.

Pavlovskij syftar på att beskedet var väntat, och kom strax efter Putins årliga tal till ryska parlamentet, där han i slutet av sitt tal föreslog ett slags potpurri av konstitutionella tillägg för att utöka parlamentets och den konstitutionella domstolens makt. Han slog fast att en person inte kan ställa upp i presidentval två mandatperioder i följd, vilket Putin själv har gjort. 
– Dessa förändringar, när de antas, kommer att innebära betydande förändringar inte bara i ett antal artiklar till i konstitutionen, utan påverkar maktbalansen i allmänhet, sade Medvedev.

Annons
Annons

Förändringarna som föreslagits av presidenten avser verkställande, lagstiftande och rättsliga åtgärder, sade Medvedev. 
– Övergången inleds. Det betyder att presidenten kan byta sin regering hur han själv vill, sa den tidigare premiärminister Michail Kasjanov till oberoende ryska tv-kanalen Dozjd. Han var premiärminister i Ryssland mellan åren 2000 och 2004, i dag partiledare för Folkets demokratiska union.
Detta inleder den strukturella övergången som Putin ställs inför och måste hantera inför 2024, då hans nuvarande mandatperiod löper ut och inte längre kan sitta kvar som president.

Enligt ryska medier fick inte ministrarna någon förvarning innan Medvedev tillkännagav att regeringen avgår. En minister beskrev nyheten ”som en blixt från klar himmel”, till ryska nättidningen The Bell.

Statsvetarna betraktar inte avgången som en chock, det är statsvetare överens om. Men de flesta har svårt att ge raka svar på de konkreta följderna i närtid.

Beslutet har fattats för länge sedan, det är statsvetare överens om.
– Detta är i linje med uppdatering av det politiska systemet. Nya spelregler – en ny regering. Huvudfrågan är vad som kommer att vara maktstrukturerna och hur strukturerna interagerar med varandra, sade Oleg Ignatov, biträdande direktör för den privata tankesmedjan Center for current policy.

– För Medvedev själv kan detta beslut inte kallas för dåligt: han avlägsnas från det allmänna blickfånget för kritik och ansvar för eventuella regeringsfel, och han kommer aktivt att kunna delta i förberedelserna i maktpartiet Förenade Ryssland inför Duma-valen. En ny regering behöver sättas samman, men parlamentsledamöter kan redan nu låtsas uppfylla presidentens löften före planen, sade statsvetaren Aleksandr Pozhalov till den granskande oberoende nättidningen The Bell.

Putin tillkännagav också att han planerar att införa en tjänst som biträdande ordförande för säkerhetsrådet och planerar att ge jobbet till Medvedev. Han ska bland annat hantera frågor om försvar och säkerhet. Rådets ordförande är president Putin.

I enlighet med Rysslands grundlag bör presidentens förslag till en ny premiärminister läggas fram senast två veckor efter regeringens avgång. Redan under onsdagen kom beskedet att Putin föreslagit ryska federala skattetjänstens chef Michail Misjustin till ny premiärminister.

– Misjustin är teknokrat och har moderniserat rysk ekonomi, han har lyckats med det Medvedev inte har, säger enligt statsvetaren Abbas Gallayamov. Han kommer att stötta Putins modell. Som handlar om att stärka sin egen makt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons