Annons

Bedömare om Ericsson: ”Oro för framtiden”

Telekomjätten Ericssons aktie faller på Stockholmsbörsen efter beskedet att bolaget tar mångmiljardkostnader som påverkar det fjärde kvartalet.

– 6 miljarder kronor är en stor kostnadspost, det är en vinstvarning, säger Maria Landeborn, sparekonom på Danske bank.

Under strecket
Publicerad

Maria Landeborn.

Foto: Allis Nettrus

Joakim Bornold.

Foto: Lars Schröder/TT

Maria Landeborn.

Foto: Allis Nettrus
Maria Landeborn.
Maria Landeborn. Foto: Allis Nettrus

Ericsson besked orsakade en stark aktiereaktion på förmiddagen. Strax efter klockan 14 var kursen ner omkring 4 procent.

Enligt Danske Banks sparekonom Maria Landeborn är reaktionen väntad.

– BSS ingår i Digital Services, som 2017 gjorde ett minusresultat på 27 miljarder kronor. Det är klart att om man ser att något som redan kostat väldigt mycket pengar behöver ytterligare omstruktureringar på en sådan stor summa som 6 miljarder kronor, då reagerar marknaden. Det kommer att belasta kassaflödet under flera år framöver och blir en oro för framtiden för Ericsson.

Landeborn menar att BSS endast står får en liten del av Ericssons verksamhet.

– Det är en relativt liten del av verksamheten, men det går med stora förluster. Det är ett bakslag för den nya strategin, och man kanske borde ställa sig frågan om skulle behållit det från första början.

Annons
Annons

Joakim Bornold.

Foto: Lars Schröder/TT

Är detta något Ericsson kunnat undvika på något sätt?

– Med tanke på hur mycket området redan har kostat så borde man ha tagit höjd för de problem som finns, men uppenbarligen inte.

Hur påverkar detta Ericssons 2018 i stort?

– 6 miljarder kronor är en stor kostnadspost, det är en vinstvarning, säger Maria Landeborn.

Joakim Bornold.
Joakim Bornold. Foto: Lars Schröder/TT

Söderberg & Partners sparekonom Joakim Bornold tycker att Ericssons besked är tråkigt, eftersom det riskerar att göra företaget mer sårbart.

– Det blir lite svårt att spekulera om, eftersom Ericsson pressmeddelande inte gav så mycket detaljer. Men det man kan se är att det inte lyfter riktigt för servicedelen hos Ericsson, och att företaget väljer att dra ned ambitionsnivån inom service.

Bornold menar att BSS-verksamheten var tänkt att stabilisera företaget, och skydda det från nya teknikskiften och produktutvecklingar.

– Men det lyfte aldrig riktigt, och det kommer kanske göra Ericsson till ett känsligare bolag.

Varför misslyckas Ericsson inom service?

– Jag tror att Ericsson måste ha underskattat konkurrensen och prispressen. Konkurrensen har varit för tuff helt enkelt, och Ericsson har inte varit bra nog. Då blir det svårt för dem att ta betalt för tjänsterna.

Hur reagerar marknaden på beskedet?

– Nu sjunker aktien, men det är naturligt. Sedan får vi se framöver, Ericssons systemverksamhet bör gå bra, de bör ha medvind nu när Huawei har det svårt. En del tolkar nog till och med att det är bra för Ericsson att lägga mer fokus på system än på service, till skillnad från mig då som anser att beskedet gör företaget mer sårbart.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons