Annons

Osäkerhet runt Swedbank: ”Som en våt filt över aktien”

Maria Landeborn. Danske bank.
Maria Landeborn. Danske bank. Foto: Tomas Oneborg

Penningtvättshärvan ligger som en våt filt över Swedbankaktien. Aktien riskerar att pressas under lång tid framöver då inte bara svenska FI utan också amerikanska myndigheterna granskar banken.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Joakim Bornold, Nordnet.

Foto: Daniella Backlund
Foto: Lars Pehrson

Joakim Bornold, Nordnet.

Foto: Daniella Backlund

Efter Finansinspektionens besked att sanktionspröva Swedbank föll aktien i den inledande handeln och stängde ner 3,3 procent.

Aktien har stegvis pressats nedåt allt eftersom detaljer i penningtvättshärvan i Baltikum rullats upp. Sedan årsskiftet har aktien backat från 198 kronor till dagens kurs på 136 kronor.

– Uppenbarligen finns det fallhöjd kvar. Fortfarande kan det hända saker som pressar aktien ännu mer, säger Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank.

Hon menar att det finns en osäkerhetsrabatt på aktien, en rabatt som kommer finnas kvar så länge som FI och amerikanska myndigheter, granskar banken.

Joakim Bornold, sparekonom Söderberg & Partners är inne på samma linje.

– Dessa granskningar ligger som en våt filt över aktien, säger han.

Marknadsanalytikerna räknar med att Swedbank får betala böter, men det måste inte stannar där.

– En fråga är böternas storlek, men den riktigt stora frågan blir om banken tvingas stänga någon verksamhet. Det är ett större orosmoment, säger Joakim Bornold.

Joakim Bornold, Nordnet.
Joakim Bornold, Nordnet. Foto: Daniella Backlund
Annons
Annons
Foto: Lars Pehrson

FI och ett flertal amerikanska myndigheter undersöker Swedbank, men myndigheterna har olika perspektiv på sina granskningar. FI, som har tillsyn över bankverksamheten, undersöker hur väl Swedbank har följt svenskt regelverk, medan de amerikanska myndigheterna tittar på om Swedbank brutit mot amerikanska lagar.

– Det handlar om penningtvätt och om det har involverat amerikanska intressen, säger Bornold.

FI:s besked på tisdagen var att myndigheten går vidare i sin granskning. FI väntas fatta beslut om sanktion i början av nästa år. Men det råder större oklarheter kring de amerikanska myndigheternas tidtabell.

– Vi vet inte hur fort det går. Vi vet att Swedbank har träffat amerikanska myndigheter, men vi vet inte vilka, bara att det är flera myndigheter, säger Bornold och tillägger:

– Här är en hel del höljt i dunkel.

För aktien skulle det vara bra om samtliga myndigheter som har Swedbank under lupp blir klara med granskningarna och meddelade vilka konsekvenserna blir så fort som möjligt.

– Beloppen är inte faktiskt inte det viktigaste. Det är mer att det inte blir sanktioner som påverkar bankens verksamhet framåt, säger Bornold.

Vad är det värsta som kan hända?

– Att man får restriktioner i Baltikum, att det blir restriktioner på att driva bankverksamhet, eller om de amerikanska myndigheterna skulle införa förbud mot dollarhantering.

Foto: Lars Pehrson
Annons
Annons

Hur sannolikt är ett förbud mot att handla i dollar?

– Det känns osannolikt utifrån det vi vet idag. Då måste grövre saker komma fram.

Joakim Bornold menar att det är rimligt att tro att aktien kommer att fortsätta att vara under press.

– Det kan ta betydligt längre tid än bara under nästa år. Man kan titta på Ericsson, Telia, ABB som är andra svenska bolag som har haft kontroverser med amerikanska myndigheter, säger Bornold.

Vad är ditt råd till aktiespararna?

– Tycker man att det är värt att vänta på detta och leva med risken som finns runt aktien?, säger han retoriskt och berättar att Söderberg & Partners har en köprekommendation på aktien. Eftersom den är nedpressad ses den som köpvärd.

Även Danske Bank har köp på aktien.

– Aktien är lågt värderad, och det är inga fel på bolagets affärer. Swedbank är en av Europas mest lönsamma bankar. Det är penningtvätten och hotet om böter som är det stora problemet, risken i aktien är mycket högre till följd av penningtvätten, säger Maria Landeborn.

Hon säger samtidigt att på lång sikt kan allt förknippat med penningtvätten blåsa över och kan banken fortsätta vara välskött så kanske det blir en bra affär, men i närtid är risken hög.

– Det visar kursreaktionen efter FI:s nya besked. Det kan fortfarande komma nyheter som får aktien på fall. Så sätt inte en stor del av sparande i en sådan aktie, säger Maria Landeborn.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons