Annons

Swedbank rasade på börsen – ner fjorton procent

SVT:s uppgifter om penningtvätt får Swedbanks aktie att rasa på Stockholmsbörsen.

– Marknadens dom är stenhård med rätta, säger Joacim Bornold, sparekonom på Söderberg och Partners.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen

Foto: Tomas Oneborg och Lars PehrsonBild 1 av 4
Foto: Svenska DagbladetBild 2 av 4
Foto: Erik SimanderBild 3 av 4
Bild 4 av 4

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen

Foto: Tomas Oneborg och Lars PehrsonBild 1 av 2
Foto: Svenska DagbladetBild 2 av 2
Swedbanks vd Birgitte Bonnesen
Swedbanks vd Birgitte Bonnesen Foto: Tomas Oneborg och Lars Pehrson

Swedbanks aktie föll kraftigt på Stockholmsbörsen för att stänga ner 13,6 procent. Också andra bankaktier drogs med i fallet – SEB slutade ner 4 procent och Nordea ner 2 procent.

På eftermiddagen kom också beskedet att Estlands åklagarmyndighet ska undersöka Swedbanks transaktioner med Danske Bank i Estland.

– Vi kan bekräfta, eftersom den publicerade informationen har kopplingar till Danske Bank, att vi utreder påståendena inom ramen för vår Danske-utredning, säger en talesperson för åklagarmyndigheten till nyhetsbyrån Reuters.

Foto: Svenska Dagbladet
Annons
Annons
Foto: Erik SimanderBild 1 av 1

Söderberg och partners sparekonom Joakim Bornold skräder inte orden och efterlyser raka besked från bankens vd Birgitte Bonnesen.

– Nu gäller det att Bonnesen gör sig tillgänglig och tar över rodret för just nu är det väldigt många frågetecken.

Aktien faller tvåsiffrigt - är det motiverat?

– En stor del av en banks värde består av förtroende och det får sig verkligen en kraftig törn idag, säger Joacim Bornold.

– Om uppgifterna stämmer finns det två alternativ, man har vetat om det men låtit det fortgå eller man har inte haft koll och transaktionerna har inte har utlöst något larm, jag vet inte vad som är värst.

Vad behövs nu?

– Swedbank måste ta det här på högsta allvar. Det stora felet Danske gjorde var att man var för nonchalant och det kostade dem enorma värden och till och med det estniska tillståndet igår.

Vad vill du se?

– Jag ser framför mig att man tillsätter en externutredning som får reda ut det här annars finns risken att det här kommer ligga som en våt filt över Swedbank en lång tid framöver, säger Bornold.

Foto: Erik Simander

Även Avanzas sparekonom Johanna Kull menar att det är mycket allvarliga uppgifter.

– Det skadar förtroendet och  som väcker frågor kring vilken koll banken egentligen haft på sina utländska verksamheter. 

Vad behöver Swedbank göra nu?

Annons
Annons
Bild 1 av 1

– Swedbank behöver vara transparenta med vad som hänt och framför allt lägga fram ett trovärdigt svar på hur de själva kommer att utreda det här vidare. 

Hur kommer aktien reagera?

– Det här kommer pressa aktiekursen, då risken för hårda böter och sanktioner kommer ligga som en våt filt över aktien en lång tid framöver.

– Det är troligt att myndigheter både i Sverige och utomlands kommer att utreda frågan och denna typen av utredningar är inga som blir klara i en handvändning, säger Johanna Kull.

Hård kritik kommer också från Nordnets sparekonom Frida Bratt.

Även Bratt anser att börsreaktionen är stor men rimlig.

– Det är en skandal som rullas upp och när marknaden ser vilka bötesbelopp som kan bli aktuella drar man öronen åt sig. Man ska heller inte glömma att en sådan här skandal också kan få följdeffekter förutom själva bötesbeloppet; vi har sett tidigare att kunder har lämnat när banker visat sig vara moraliskt tveksamma, som Nordea i Panamaskandalen.

Frida Bratt spår att aktien kommer att pressas unde ren längre tid - och riktar nu ljuset mot vd Birgitte Bonnesen.

– Stämmer SVT:s uppgifter så är det extremt allvarligt. Minst sagt också besvärande för vd Birgitte Bonnesen som tydligt gått ut och övertygat både kunder och aktieägare att inga fel har begåtts av Swedbank.

Hur påverkas förtroendet för Brigitte Bonnesen?

– Det här är i så fall ett ordentligt hugg för förtroendet för henne, som varit nästintill hyllad som vd. Svagt att det nu inte är Bonnesen själv som bemöter SVT:s uppgifter i Uppdrag granskning.

– Nu behöver banken visa att man tar det här på allvar. Ett första steg är förstås att vd bemöter uppgifterna, säger Frida Bratt.

Fredric Nyström, chef för ansvarsfulla investeringar på Öhman fonder, kräver nu raka besked från Swedbank.

– De måste öppna sig för dialog med aktieägarna och ge korrekt information. Swedbank har gjort en egen genomgång av transaktionerna med Danske Bank under åren 2007-15, men de har valt att ännu inte kommentera utfallet av den interna genomgången. Det är dags att de gör det nu.

– Swedbank måste inse att affärsetik är den mest grundläggande hållbarhetsfrågan, säger Nyström.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons