Annons

Berör och förstör. Dikter för ungaBefriande att slippa läskigt leende vuxna

Redaktörerna Athena Farrokhzad och Kristofer Folkhammar har gjort urvalet till antologin ”Berör och förstör”. Resultatet är 79 dikter för unga, skrivna av samtida svenskspråkiga poeter.
Redaktörerna Athena Farrokhzad och Kristofer Folkhammar har gjort urvalet till antologin ”Berör och förstör”. Resultatet är 79 dikter för unga, skrivna av samtida svenskspråkiga poeter. Foto: Kajsa Göransson

Från politiskt våld till konsumentköplagen. Ämnesbredden är stor när angelägen samtidspoesi nu finns samlad i en antologi. Sebastian Lönnlöv gläds över att slippa pedagogiskt färdigtuggade texter.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 2

Athena Farrokhzad och Kristofer Folkhammar.

Foto: Kajsa GöranssonBild 2 av 2
Bild 1 av 1

Berör och förstör. Dikter för unga

Genre
Poesi
Förlag
Rabén & Sjögren

Redaktörer: Athena Farrokhzad & Kristoffer Folkhammar, 176 s.

”Det finns olika sorters språk. Det finns vardagligt, vetenskapligt och politiskt språk. Det finns inköpslistor och tidningsartiklar. Det finns joller och avgrundsvrål, raggningsrepliker och svordomar. Och så finns poesin.”

Så inleder Athena Farrokhzad och Kristofer Folkhammar förordet till sin antologi med dikter för unga, marknadsförd som en uppföljare till den ikoniska ”Kärlek och uppror” (1989). Siw Widerbergs och Anna Arténs dikturval trycktes i många upplagor, fick stor spridning via bland annat skolor och blev inkörsporten till poesin för många som i dag närmar sig medelåldern.

Nästan halva urvalet är hämtat ur diktsamlingar utgivna 2015 eller senare.

Men ”Berör och förstör” är inte alls någon lätt uppdaterad version av föregångaren. Till att börja med bestod ”Kärlek och uppror” till stor del av klassiska dikter, medan ”Berör och förstör” enbart samlar samtidspoesi. Och samtida är det definitivt, med bara ett par dikter publicerade innan millennieskiftet. Nästan halva urvalet är hämtat ur diktsamlingar utgivna 2015 eller senare – och tre av de åttio poeterna debuterade så sent som i år.

Annons
Annons

Athena Farrokhzad och Kristofer Folkhammar.

Foto: Kajsa GöranssonBild 1 av 1

Att ”Kärlek och uppror” gavs ut med statligt stöd, medan ”Berör och förstör” bara har sitt förlag i ryggen, speglar en förändrad kulturpolitik och ett kraftigt minskat intresse för folkbildning. Samhället har hunnit förändrats en hel del på tre decennier – och poesilandskapet är inte heller detsamma. Bredden har blivit betydligt större när det kommer till olika erfarenheter av bland annat rasism, krig, migration, sexualitet och kön, vilket redaktörerna för ”Berör och förstör” också förvaltar väl. Dikterna om kärlek och sex kan närmast liknas vid en fräsch vårvind, jämfört med vissa av de generande gubbsunkiga kärleksdikterna i ”Kärlek och uppror”.

Athena Farrokhzad och Kristofer Folkhammar.
Athena Farrokhzad och Kristofer Folkhammar. Foto: Kajsa Göransson

Men den allra största skillnaden mellan antologierna handlar ändå om synen på ungdomar. Redaktörerna till ”Kärlek och uppror” hade som uttalat mål att välja dikter de trodde att unga kunde ta till sig, och gärna då sådana som uttryckligen handlade om att vara ung. Farrokhzad och Folkhammar visar en mycket större tilltro till ungdomars förmåga att läsa all sorts poesi – och alla sorters språk, från avancerade experiment till spoken word och prosanära berättande.

Redaktörsduon har verkligen lyckats visa samtidspoesins bredd och djup.

Även innehållsmässigt är spännvidden stor, från Ida Börjels konsumentköplag och Lars-Mikael Raattamaas politiska våld, till Ragnar Thoursies sånger från äldreomsorgen och Jila Mossaeds önskan om en namnlös död. Redaktörsduon har verkligen lyckats visa samtidspoesins bredd och djup, även om jag saknar vissa namn – framför allt Malte Persson och hans egensinnigt språkglada sonetter.

”Berör och förstör” kan nog vara både svårsmält och skrämmande, men bristen på pedagogiskt färdigtuggade texter är ändå en befrielse. Äntligen slipper unga läsare känna närvaron av en läskigt leende vuxen, som hänger över deras axel och hemskt gärna vill få dem att verkligen älska poesi.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons