Annons

Populära metoder mot pms utan effekt: ”Oetiskt”

Varning för verkningslösa metoder som sägs bota pms. Inger Björn, specialistläkare inom gynekologi och obstetrik, reder ut vilka behandlingsmetoder som fungerar mot pmds och vilka som inte gör det.

Under strecket
Publicerad

Inger Björn gör tummen upp och ner för olika behandlingsmetoder mot pms- och pmds-besvär.

Foto: TT och Privat

Nattljusblomman ger en olja som Inger Björn inte rekommenderar mot pms.

Foto: IBL
Foto: TT
Foto: TT
Foto: TT
Foto: IBL
Foto: IBL
Foto: TT
Foto: IBL

Inger Björn gör tummen upp och ner för olika behandlingsmetoder mot pms- och pmds-besvär.

Foto: TT och Privat

Nattljusblomman ger en olja som Inger Björn inte rekommenderar mot pms.

Foto: IBL

Progesteronkräm?

Inger Björn gör tummen upp och ner för olika behandlingsmetoder mot pms- och pmds-besvär.
Inger Björn gör tummen upp och ner för olika behandlingsmetoder mot pms- och pmds-besvär. Foto: TT och Privat

NEJ

Inger Björn: ”Progesteronkräm är en populär metod och har spritt sig från USA. Det är mycket tveksamt att det har verkan då studier visar att progesteronets nedbrytningsprodukter är det som orsakar premenstruella besvär. Man kan man ta upp progesteron genom huden, vi har länge använt östrogenkräm eller -plåster för kvinnor i klimakteriet. Men det finns inte några kliniskt bevisade studier på att det hjälper”, säger Inger Björn, gynekolog och obstretiker vid Södermalms läkarhus i Stockholm.

Jättenattljusolja, munkpeppar, B- och D-vitamin och magnesium?

Nattljusblomman ger en olja som Inger Björn inte rekommenderar mot pms.
Nattljusblomman ger en olja som Inger Björn inte rekommenderar mot pms. Foto: IBL
Annons
Annons
Foto: TT

NEJ

Det är oetiskt att säga att preparat botar åkommor när det inte finns någon studie som bevisar det.

Inger Björn: ”Munkpeppar används till brunstiga ston, det finns ingen bevisad effekt på vare sig det eller jättenattljusolja hos människor. Många kvinnor griper efter halmstrån, men då 30–40 procent upplever en placeboeffekt är det inget vi motarbetar så länge medicinen inte är skadlig. Det är till exempel aldrig fel att se till att man har ett bra vitaminunderlag. Personligen tycker jag dock att det är oetiskt att säga att preparat botar åkommor när det inte finns någon studie som bevisar det.”

Motion?

Foto: TT

JA

Inger Björn: ”Motion har en positiv effekt. Dels gör fysisk träning att kroppen utsöndrar endorfiner, ett hormon som kan lindra pmds. Man har också konstaterat att det är bra att undvika alkohol under den premenstruella fasen då alkohol gör att impulskontrollen släpper och den är redan i svajning om man lider av pmds.”

Försök att inte stressa.

”Vidare rekommenderar jag mina patienter att vara snälla mot sig själva, kanske ta ett bad istället för att bjuda hela släkten på middag. Och att försöka att inte stressa. Samt att berätta för sin omgivning att det man lider av är biologiskt. Det finns ingen specifik forskning på att kaffe eller socker är skadligt, men socker bör vi ju minska på överlag.”

Annons
Annons
Foto: TT
Foto: TT

Hormonspiral?

Foto: TT

NEJ

Inger Björn: ”Den klassiska Mirenaspiralen är ett fantastiskt bra preventivmedel som också har en bra effekt på rikliga menstruationer, vilket många som närmar sig klimakteriet har problem med. Hos hos vissa kvinnor framkallar spiralen mindre mens, hos några uteblir den helt. Men den hjälper inte mot pmds då kvinnorna har kvar sin ägglossning. Det finns inte något samband mellan rikliga blödningar och pmds.”

P-piller?

Foto: TT

JA

Inger Björn: ”Två dubbelstudier visar att p-piller som innehåller drosperinon (Yaz och motsvarande) – ett lätt vätskedrivande gulkroppshormon kan ha positiv inverkan på pmds. Passar i första hand de kvinnor som inte mår dåligt av p-piller – 10–15 procent kan dock få mentala biverkningar av dem.”

Skjuta upp mensen med hjälp av p-piller?

JA

Inger Björn: ”En del kvinnor trivs med det, och tycker att det har en positiv inverkan, de som inte har biverkningar av p-piller. För att minska risken för mellanblödningar rekommenderar jag att man äter sockerpiller var tredje månad.”

Annons
Annons
Foto: IBL
Foto: IBL

Sterilisering?

Foto: IBL

NEJ

Inger Björn: ”Ingen effekt. Det blockerar bara vägen för ägg och spermier. Det ingrepp som har effekt, men som bara används vid mycket svår pmds är att man tar bort både äggstockar och livmoder. Då försätts kvinnan istället i ett permanent klimakterium. Men det är en väldigt drastisk metod som kräver noggranna undersökningar så att patienten i själva verket inte lider av depression.”

SSRI-preparat, det vill säga antidepressiv medicin?

Foto: IBL

JA

Inger Björn: ”Ja. Escitalopram, som finns i den antidepressiva medicinen Premalex, är snäppet vassare än citalopram som tidigare användes. Man behöver inte vara så rädd för biverkningar, när man äter det så cykliskt som man gör när man har pmds. Man tar medicinen från att symtomen börjar märkas efter ägglossning, och fram till att mensen börjar, till skillnad från när man äter det mot depression då det tar 4–6 veckor att få effekt. Jag brukar rekommendera att man börjar med en lägre dos på 10 mg för att inte bli illamående, och äter det i några dagar innan man går upp till full dos på 20 mg.”

Annons
Annons
Foto: TT
Foto: IBL

Gonadotropinfrisättande hormon?

Foto: TT

JA

Inger Björn: ”Det är en medicinering som används efter noggrann skattning på de kvinnor som inte svarar på annan behandling. Om symtomen är så svåra att vardagen blir ohanterlig, till exempel vad gäller ens relation och eller om det förekommer en självmordsrisk kan man efter att kvinnan gjort dagliga skattningsskalor av sina mentala och kroppsliga symptom under två menscykler ge GnRH som stänger av hypofysens signaler till äggstockarna. Då blir kvinnan utan ägglossning, mens och pmds. Men metoden är förbehållen kvinnor med svår, icke behandlingsbar pmds, då den framkallar ett temporärt klimakterium med svettningar, vallningar, sömnproblem och smärta i leder som symtom.”

Vätskedrivande medel?

Foto: IBL

JA

Inger Björn: ”Man har sett en liten signifikant effekt att det vätskedrivande ämnet spironolakton både kan minska svullnad i kroppen samt mildra humörsvängningar. Man äter det cykliskt efter ägglossning fram till mens.”

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons