Annons

”Behövs hårdare ordningsregler”

Överläkare Carl Spindler på infektionsavdelningen, Karolinska sjukhuset i Solna.
Överläkare Carl Spindler på infektionsavdelningen, Karolinska sjukhuset i Solna. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Skärp ordningsreglerna mot stora folksamlingar på stränder och i parker. Blir det en ny smittvåg i sommar kommer det att slå hårt mot vården. Det säger Fredrik Sund, chef för infektionskliniken på Akademiska i Uppsala.

– Det vore väldigt olyckligt för den vårdpersonal som verkligen behöver vara ledig.

Under strecket
Publicerad

Fredrik Sund, chef för infektionskliniken på Akademiska i Uppsala.

Foto: Tomas Oneborg

I flera regioner har man reagerat starkt emot att invånarna verkar ta större risker och strunta i de restriktioner som finns. Inte minst det fina sommarvädret har lockat ut många till badplatser, parker, kajer och uteserveringar i tron att faran är över.

– Det är den absolut inte. Den kontinuerliga nedgången har avstannat, nu har vi fått en viss uppgång igen och kommit till en ny platåfas. Jag tror inte på någon kraftig andravåg, men däremot en fortsatt lågfrekvent spridning och att den ligger kvar och pyr under lång tid, säger överläkare Carl Spindler, sektionschef för infektion på Karolinska i Solna.

Han menar att det nu behövs en fortsatt uthållighet i de restriktioner som gäller. Det finns inga skäl att blåsa faran över än så länge.

– För att slippa en ordentlig ökning av smittan måste vi strikt hålla fast vid restriktionerna under både juni och juli. Tidigast i augusti kan man släppa något på rekommendationerna, om vi sköter oss nu, säger Carl Spindler.

Restriktioner som han framför allt tänker på är att undvika stora folksamlingar och att inte åka kollektivt, att hålla avstånd och att stanna hemma om man känner sig minsta sjuk. Men även sjukvården måste tänka till.

Annons
Annons

Fredrik Sund, chef för infektionskliniken på Akademiska i Uppsala.

Foto: Tomas Oneborg

– Det är för tidigt att återgå till ordinarie vård på de avdelningar som gjorts om till särskilda covid-avdelningar, de kommer att behövas ett bra tag till. Dessutom ska man nog vänta med att börja jobba bort vårdskulden med all planerad vård. Det kommer inte ske här på Karolinska, säger Carl Spindler.

Fredrik Sund, chef för infektionskliniken på Akademiska i Uppsala.
Fredrik Sund, chef för infektionskliniken på Akademiska i Uppsala. Foto: Tomas Oneborg

Fredrik Sund är verksamhetschef inom infektionssjukdomar på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Han menar att exempelvis Folkhälsomyndigheten måste vara försiktig med nationella uttalanden om att toppen är passerad.

– Så ser det inte ut överallt, tvärtom har vi fått en ökning av smittan här i Uppsala. Det är svårt med alla stora folksamlingar när man vet att det var tack vare allt vi gjorde för några månader sedan som vi kommit över puckeln. Men tyvärr når vi inte ut med informationsinsatserna till alla målgrupper just nu, säger han och fortsätter:

– Vi måste tillgripa andra metoder och kanske hindra spontana sammankomster och ha fler inspektioner på uteserveringar och krogar. Kanske borde polisen vara extra tydlig och synas när man stänger en krog.

Vad händer om vi tappar fokus?

– Det kan blossa upp igen i de yngre grupperna precis som det gjorde bland dem som kom hem från Alperna efter sportlovet. Det kanske inte blir en jättevåg men ett större utbrott och en del av dem kommer att hamna på sjukhus och intensivvården. Och förutom att patienterna kan råka illa ut kommer det under en väldigt olycklig period efter midsommar när alla som jobbat dygnet runt i fyra månader måste få ledigt.

Stockholms sjukvårdsregionråd Anna Starbrink (L) påminner om att fortfarande 700 patienter är inlagda på Stockholmssjukhusen med covid-19 och att 30 fler lades in senaste helgen jämfört med helgen före.

– Människor lever ju annorlunda nu under sommaren och det är ju väldigt trångt på kajerna och i parkerna. Här borde regeringen gå in med åtgärder för att minska smittspridningen, exempelvis genom ordningsstadgan och införa begränsningar för spontana folksamlingar på badstränder och parker.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons