Annons

Bekräftat: Irakisk minister utreds för krigsbrott

Iraks nuvarande försvarsminister Najah al-Shammari är också svensk medborgare.
Iraks nuvarande försvarsminister Najah al-Shammari är också svensk medborgare. Foto: Hadi Mizban/AP

Polisen bekräftar för Svenska Dagbladet att Iraks nuvarande försvarsminister Najah al-Shammari utreds för krigsbrott.

Under strecket
Publicerad

Iraks försvarsminister Najah al-Shammari utreds för krigsbrott sedan Åklagarmyndigheten har startat en förundersökning. Det rör sig om brott mot lagen om folkmord och krigsförbrytelser. Ärendet hanteras på riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Utredningen leds av kammaråklagare Neela Frisell. Hon vill inte kommentera fallet utan hänvisar till Åklagarmyndigheten utlåtande enligt vilket utredningen är i ett mycket tidigt skede.

I fredags publicerade SvD en artikel om att Iraks försvarsminister Najah al-Shammari också är svensk medborgare. Uppgiften bekräftas av Toni Eriksson, pressekreterare hos försvarsminister Peter Hultqvist (S), för SvD.

Sedan 2006 är det tillåtet för irakier att ha dubbla medborgarskap, så länge personen inte har en högt uppsatt position.

al-Shammari tillträdde som Iraks försvarsminister i juni i år. Spekulationer om att al-Shammari också har ett svenskt medborgarskap har förekommit sedan i våras i irakiska medier, men då har de tillbakavisats av en talesperson för den irakiska regeringen.

De senaste månaderna har Irak skakats av våldsamma protester. Demonstranter protesterar mot landets korruption, höga arbetslöshet och bristande samhällsservice. De har bemötts med ett brutalt våld och hundratals demonstranter har dödats.

Försvarsministern uppges också utredas för bidragsfusk i Sverige. Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi säger till nyhetsbyrån TT att det är ”avskyvärt” om det stämmer.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons