Annons

Belgisk professor i SVT: Flockimmunitet dröjer

Pierre van Damme, belgisk epidemiolog, intervjuades i Agenda.
Pierre van Damme, belgisk epidemiolog, intervjuades i Agenda. Foto: James Arthur Gekiere/TT

Det dröjer innan Sverige uppnår flockimmunitet. Dessutom kommer immunnivån att fördelas ojämnt över landet.

Den varningen kom den belgiske epidemiologiprofessorn Pierre van Damme med i SVT:s Agenda på söndagskvällen.

Under strecket
Publicerad

Folkhälsomyndigheten har kommit med flera offentliga uppskattningar som pekar på att Sverige kan uppnå flockimmunitet redan i sommar. Faktiskt redan i juni åtminstone då det gäller Stockholmsregionen. För att uppnå flockimmunitet måste så många haft smittan att 40–60 procent av befolkningen har antikroppar mot viruset.

Men detta är en alldeles för optimistisk prognos menar den belgiske professorn Pierre van Damme som medverkade i SVT:s Agenda på söndagskvällen. Bakgrunden är bland annat flera tester som gjorts runt om i Europa som visar en betydligt lägre andel som har antikroppar. I Spanien var det exempelvis bara fem procent och i Belgien var det sex procent av 3 400 testade.

Även Världshälsoorganisationen WHO har varnat för en övertro på att snabbt få en flockimmunitet i befolkningen.

– Det ökar och är kanske uppe i ungefär 15 procent som har antikroppar i Stockholm. Men det ökar långsamt och kan mycket väl stanna på den nivån. Dessutom sprids det ojämnt över landet. Sannolikt behöver man ha kvar restriktioner fram tills hittar ett fungerande vaccin, sade Pierre van Damme.

Han menar att man måste jämföra den pågående coronapandemin med de tidigare hiv-infektionerna. Där finns fortfarande inget vaccin, däremot har människor fått anpassa sitt sätt att leva.

– Det kan vara samma sak med det här viruset, att vi måste lära oss att under lång tid fortsätta hålla avstånd och att bära masker när vi är i köpcenter och i kollektivtrafiken.

Osäkerheten är mycket stor men vi måste tro på att vi uppnår en flockimmunitet.

Jan Albert, smittskyddsprofessor som gjort en del av underlagen till Folkhälsomyndighetens prognoser var mer osäker än tidigare när Stockholm och Sverige kan uppnå flockimmunitet.

– Det pågår tester i Sverige just nu. Resultaten är inte klara men vi vet att det finns stora skillnader i landet och att Stockholm ligger först då det gäller hur många som är smittade och har antikroppar. Osäkerheten är mycket stor men vi måste tro på att vi uppnår en flockimmunitet. Vi kan inte ha samhällen nerstängda på det vis som vi haft hur länge som helst för att vänta in ett vaccin, sade han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons