Annons

Erik Bengtzboe (M) lämnar riksdagen

Erik Bengtzboe (M).
Erik Bengtzboe (M). Foto: Ulf Palm/TT

Riksdagsledamoten Erik Bengtzboe (M) lämnar sin riksdagsplats.

– Det är uppenbart att mitt misstag gör det svårt för mig att verka fullt ut som ledamot i riksdagen, säger han till TT.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Under påskhelgen kom besked om att Bengtzboe lämnar uppdraget som vice ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott, och därmed rollen som Moderaternas talesperson för arbetsmarknadsfrågor. Han fortsatte dock som riksdagsledamot.

Nu uppger Erik Bengtzboe för TT att han i dag kommer att lämna in sin avskedsansökan och att han ämnar avsäga sig sin plats i riksdagen.

– Jag tror stenhårt på Moderaterna och våra idéer men det är uppenbart att mitt misstag gör det svårt för mig att verka fullt ut som ledamot i riksdagen. Moderaterna behöver fullt fart framåt nu och därför har jag meddelat Ulf Kristersson att jag också lämnar riksdagen, säger Bengtzboe.

Felaktiga bidrag

Beskedet om Bengtzboes uppdrag kom i efterdyningarna av Aftonbladets avslöjande om hans bidrag gällande dubbla boenden. Det var tidigare i april som tidningen inledde en granskning av de bidrag för dubbla boenden som Bengtzboe fått av riksdagen. Enligt granskningen har han fått 158 000 kronor i hyresbidrag och traktamenten från riksdagen för att han varit skriven hos sin mor i Nyköping. Samtidigt har han haft en övernattningslägenhet i Stockholm, där han bott på veckorna till följd av sitt uppdrag.

Bengtzboe har tidigare kommenterat uppgifterna och beslutet att lämna sina uppdrag på sin egen Facebooksida. Han uppgav då även att han ämnar betala tillbaka reseersättning som han inte haft rätt till.

Skadad trovärdighet

Moderaten har själv uppgett att han bor i ett fritidshus i Nyköping och inte hemma hos sin mamma, men att han missat att skriva sig på rätt adress. Men riksdagens regler säger att bidrag till en övernattningslägenhet bara ges om bostaden på hemorten har permanentstandard.

– Jag har varit slarvig med min bostadssituation i Sörmland, framför allt har jag inte kommit ihåg att uppdatera min folkbokföringsadress sedan 2017 vilket har lett till att jag har fått felaktig ersättning, som jag ska betala tillbaka, säger han

"Hans personliga trovärdighet har tagit allvarlig skada av den senaste tidens uppmärksamhet kring riksdagens ersättning för hans boenden", har Moderaternas partiledare Ulf Kristersson tidigare sagt till TT om Bengtzboes affärer.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons