Annons

När friheten känns i luften

Foto: Benjamin Katzeff Silberstein
Under strecket
Publicerad

Vykortet | Sydkorea och Taiwan

Benjamin Katzeff Silberstein: Under sommaren har jag besökt två länder som ofta används av forskare som exempel i tvillingstudier: Sydkorea och Taiwan. Koreahalvön är samhällsvetarens våta dröm. En halva med kommunism och en med demokrati och marknadsekonomi. Även Kina är delat: Taiwan grundades av den tidigare kinesiska regim som blev utkörd av kommunisterna 1949 efter ett blodigt inbördeskrig.

Även den besökare som inte känner Taiwan eller Sydkorea förstår snabbt att de är öppna samhällen. Det har bara gått några månader sedan miljoner människors samlade kraft på gatorna fick presidenten Park Geun-hye på fall. Park står åtalad för omfattande korruption och maktmissbruk, och missnöjet märks alltjämt både i media och i landets politiska diskurs. I Taiwan syns samhällets demokratiska självförtroende på huvudstadens gator, där man ofta går förbi protestbanderoller om den ena och den andra politiska frågan.

Varken Taiwan eller Sydkorea är perfekta demokratier. Men för den som besökt de båda ländernas kommunistiska kusiner är skillnaden påtaglig. Hade ens några hundra personer i Nordkorea försökt ge sig ut på gatorna i protest mot regimen hade de förmodligen massakrerats till döds. I Kina är regimen stenhård mot offentliga yttringar av kritik, från den senaste absurda censuren av bilder som visar likheter mellan landets ledare Xi Jinping och Nalle Puh, till den makabra behandlingen av människorättsaktivisten och Nobelpristagaren Liu Xiaobo, som avled den 13:e juli i år efter nio år i kinesiskt fängelse.

Kanske har det att göra med Taipeis makalöst vackra kullar, vänliga atmosfär och mysiga gator, eller Seouls sprudlande stadsliv och högljudda barer. Men nog känns ändå friheten i luften. Kanske handlar det främst om vad som inte finns här: den auktoritära diktaturens hotfulla polisnärvaro, människors skygghet i samtal och kontakt, och den ekonomiska utsatthet som planekonomin skapar.

Den insikten ger samhällena i både Sydkorea och Taiwan en sorglig underton. De är Nord- korea och Kina som de hade kunnat vara.

BENJAMIN KATZEFF SILBERSTEIN är associerad forskare vid Foreign Policy Research Institute.

benjamin.katzeff@gmail.com

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons